a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Nem kafkai világ, de nem is valóságshow

Filmajánló: Hivatal

hivatallead

Talán még nem készült film egy bevándorlási hivatal hétköznapjairól. Főleg nem egy közhivatalnokáról, aki nap mint nap szembesül emberi sorsok jóra vagy rosszra fordulásával, és nem avatkozhat bele az őket érintő döntésekbe. Csak közvetíti. A jogszabályoknak megfelelően.

Anna fiatal lány, aki divatos kendővel, fülhallgatóval a fülében megy a képzelt bevándorlási hivatal felé. Ő talán az egyedüli, aki nem kérelemért, ügyintézésért megy, hanem mert ott talált munkát, miután a Közszolgálati Egyetemet elvégezte. Nyugodt típus, akit látszólag alig tud bárki is zavarba hozni (Fignár Anna alakítása sokakat emlékeztethet a kissé mindig ügyetlenebb lányt játszó Stork Natasáéra), még az az állásinterjún elhangzott kérdés sem, hogy szenved-e valamilyen pszichés betegségben (hiszen azt súlyosbíthatja a naponta elszenvedett stressz). Aztán elkezdődik az első nap a Hivatalban.

hivatal 

Már filmben ábrázolt út is sáron át és drótkerítésen vezet, mintha ez lenne a senkiföldje a határátlépéskor. De benn, a hivatalban emberi emberek ülnek. Anna csendes, megértő, ugyanakkor még fiatal és a „támadásokat” elhárítani nem tudó fiatal hivatalnok, akinek az arcáról az empátia valószínűleg soha nem tűnik el. A munkatársaival nincs ellentétbe állítva, mintha ők is mindig annak drukkolnának, hogy sikerüljön egy-egy jól sikerült internetes találkozás és a szerelmespár együtt maradhasson. De valószínűleg már érdekházasággal is találkoztak. Egy-egy snitt erejéig különböző élethelyzetekbe láthatunk bele: van kalandvágyó afrikai egyetemi hallgató, aki egy szép magyar lánnyal szeretne megházasodni, van, aki egyenesen állampolgárságot akar venni és ezt nem is rejti véka alá (innen kiderül, hogy állampolgárságot nem, de államkötvényt vásárolhat és akkor már letelepedési engedélyt megszerezte).

 hivatal
Sokan inkább nem szeretnék megérteni, hogy mi is történhet ha...

A film megmutat egy szeletet abból, hogy mi történik, mikor jogszabállyal és a formanyomtatványok aprólékos kérdéseivel akarják szabályozni az életet. Sokan tudják, hogy mi történhet, ha nincsenek meg a megfelelő papírjaik: kiutasítás, nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió területéről is. Anna sokszor találkozhat elfelejtettem-pillantásokkal, vagy tájékozatlanságot sugalló kérdésekkel. Sokan inkább nem szeretnék megérteni, hogy mi történhet, ha nem hozzák el a megfelelő papírokat, még akkor is, ha már 10 éve sikeres kisvállalkozással rendelkeznek itt, csak épp a körülmények úgy hozták, hogy be kellett zárniuk a boltot.

hivatal
Batka Zoltán és Fignár Anna. A már fáradtabb és az újonc hivatalnok

A rendező hangsúlyozza, hogy a film elkészítését alapos kutatás, a bevándorlási hivatalban  töltött hetek előzték meg, amikor az ott várakozókkal és dolgozókkal interjúztak. Több szereplővel is ott ismerkedtek meg, akiknek a sorsát a vásznon viszontláthatjuk. A premieren legszívesebben közeli ismerősként és támogatóként üdvözöltük volna a jelen lévő szereplőket... talán így érezhetik magukat egy-egy hollywoodi gálán is a rajongók.

Egy másik, művészi értékein túl, illetve azokkal összefüggő tény, hogy a film elkészítését az Európai Integrációs Alapból finanszírozták. A szervezők elmondták, hogy ez már nem az első filmjük, amit a migrációról készítettek, de ez az első játékfilmjük ebben a tematikában. És fikciós filmként is megállja a helyét az alkotás. Nem szájbarágós, nem érezheti a befogadó, hogy ez egy teljesítése a pályázati célnak, hanem a pályázati támogatás éppen a migrációt érintő problémák művészi, szélesebb közönség számára való átadását szolgálja, úgy, hogy az akit csak lehet, megszólítson. Ennek pedig valószínűleg a legjobb formája a rövid tévéfilm. Igaz, még elnéztük volna egy kis ideig az apró-cseprő vagy épp sorsváltoztató kalandokat a Hivatalban.

Ajánljuk:
• azok számára, akiknek a bevándorlók egyenlők az idegenekkel
• akik eddig a hivatalnokokról rossz véleménnyel voltak
• akik megismerkednének a magyar bevándorlási jogszabályokkal

Nem ajánljuk:
• akik már egyszer keresztülmentek egy hasonló tortúrán és rossz emlékeik vannak


Hivatal
magyar tévéfilm, 52 perc, 2015, rendező: Nagy Viktor Oszkár, operatőr: Dobos Tamás, hangmérnök: Lukács Péter Benjámin, zeneszerző: Hajnóczy Csaba, szereplők: Fignár Anna, Batka Zoltán, Kaya Turan, Kaya Elif

Forgalmazó: Campfilm

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2015.03.19. 10:42 • Címke: játékfilm