a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A program félúton van a fősodor és a művészfilmek között

titanic 2015 lead

A 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programja félúton jár a fősodorbeli és a művészfilmek között – mondta el szerdán Allan Sorensen, a mustra új programigazgatója az MTI-nek.

A fiatal dán szakember tavaly is bekapcsolódott a fesztivál munkájába, de idén már Horváth György fesztiváligazgató oldalán programigazgatóként alakította a mustra műsorát. „Korábban két évig dolgoztam a Dán Filmintézet Kinotékájának programszervezőjeként. Így szereztem tapasztalatot. Magyar barátnőmmel egy ideig Koppenhágában éltünk, majd körülnéztünk egy kicsit Európában, Münchenben és Bécsben is megfordultunk, aztán úgy döntöttünk, hogy egy időre Budapesten telepedünk le, fél éve született meg a kislányunk” – mesélte el dióhéjban az utóbbi néhány év történetét. Sorensen hangsúlyozta: „nagyszerű lehetőségnek” tekinti, hogy a Titanicon dolgozhat, és jól érzi magát Budapesten. A Titanic programját Horváth Györggyel együtt válogatta össze. „Filmfesztiválokra utaztunk, hogy érdekes alkotásokat vadásszunk” – mesélte. Októberben a Londoni Filmfesztiválon járt, ahonnan egy sor produkciót hozott a műsorba. „Mint programigazgató nem készülök forradalmi újításokkal, nem hiszem, hogy ez lenne a dolgom, tiszteletben tartom a Titanic 22 éves múltját, a fesztiválnak kialakult a maga közönsége, és ezt is igyekszem figyelembe venni. Ugyanakkor Horváth György szabad kezet adott nekem a program alakításában” – fogalmazott. Sorensen hozzáfűzte: nagyon büszke az elkészült programra. „Nagyjából minden úgy alakult, ahogy elképzeltem. Keményen dolgoztunk, és úgy érzem, sikerült izgalmas műsort összeválogatni.”

sorensen mti titanic kallos bea
Allan Sorensen a pesti utcákon (fotó: MTI/Kallos Bea)

A Titanic közönsége 52 filmet és két rövidfilmet láthat a fesztivál öt megszokott budapesti helyszínén. A fesztivál központja hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház. A programigazgató elárulta, hogy minden zsánerre nyitott. Nagyjából mintegy ötszáz filmből válogatta ki a mustra műsorát, de csak azokat nézte végig, amelyekben a kezdeti benyomás után megérezte a lehetőséget, amelyek rendezője közölni akart valamit a világgal, interakcióba akart lépni a közönséggel. Ezek főleg olyan független filmek, amelyek valahol a fősodorbeli és a művészfilmek között helyezhetők el. Sorensen kedveli a horrort és a fekete komédiát is. „A Hétköznapi vámpírok igazi fesztiválkedvenc, és szerintem a Titanic közönsége is szeretni fogja. A Valami vadság elnevezésű, idén létrehozott új szekcióban vetítjük, és ebben a válogatásban látható majd az R100 című japán film is. Egy magyar produkcióban készült film is bekerült a fesztivál programjába: Peter Strickland The Duke of Burgundy című munkája. A programigazgató elmondta, hogy bár távlatilag szeretnének magyar filmeket is vetíteni a Titanicon, idén erre nem kerül sor. A szervezést az is nehezíti, hogy a fesztivál igyekszik premierfilmeket műsorra tűzni, és nagyon kevés az esély arra, hogy egy magyar film a Titanicon debütáljon. Sorensen úgy vélte, remek magyar alkotások készülnek, és kiemelte, hogy a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, valamint a Liza, a rókatündér is nagyon tetszett neki az utóbbi időben megjelent filmek közül. Fliegauf Bence Csak a szél című munkájáról is elismeréssel szólt, és megemlítette, hogy Koppenhágában annak idején beválogatta a Dán Filmintézet Kinotékájának műsorába.

sorensen titanic mti kallos bea
Allan Sorensen egy pesti kávézóban (fotó: MTI/Kallos Bea)


A Titanicra a versenyprogram négy rendezője és néhány további külföldi filmes is elkíséri munkáját. A The Duke of Burgundy rendezője és két szereplője is eljön a bemutatóra. Szintén díszvetítésen mutatják be a Kukoricasziget című grúz filmet, amelynek operatőre, Ragályi Elemér ugyancsak megjelenik a bemutatón. A fesztivált az egyik legnagyobb tavalyi brit siker, az Észak-Írországban játszódó 71 nyitja meg. „Nevezhetném akár akciófilmnek is, mert bár az ír konfliktussal is foglalkozik, nem a politikára koncentrál. Néhány kritikus Belfastban játszódó Die Hardként írt róla. A zárt körű bemutató után két alkalommal a fesztivál közönségének is levetítjük” – ismertette a programigazgató.

MTI

• Publikálva: 2015.03.25. 14:52 • Címke: interjú, titanic, fesztivál

Magyar játékfilmek