a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

DVD-bemutató: Bereményi Géza: A tanítványok

tanitvanyok_lead30 éve készült, és a digitális felújítást követően már megvásárolható a boltokban Bereményi Géza: A tanítványok című alkotása.

Bereményi Géza első filmje éppoly erőteljes vizuális kaland volt a nyolcvanas évek filmgyártásában, mint amilyen emlékezetesek voltak a Cseh Tamásnak írt dalai vagy novellái. A tanítványok szokatlan időutazás a második világháborúba sodródó Magyarország, a közigazgatást radikálisan átszervezni akaró Magyary-intézet, és a nyolcvanas évek elejének kallódó fiataljai között. Meghökkentő intenzitással megrajzolt értelmiségi hősei légüres térben mozognak, képviseljék a hagyományt (Teleki Pál), a minden politikát kiszolgáló technokráciát (Magyary Zoltán) vagy a reális falukutatást (Török Imre).

tanitvanyok

Azonban nem csak a korszak láttatása volt újszerű, hanem a film látványvilága is. Míg a dr. Szaniszló József emlékiratai alapján készült, valós eseményeken alapuló forgatókönyv az akkor már népszerű életmű jelentős írói darabjává vált, a negyvenéves, filmrendezőként pályakezdő Bereményi és alkotótársa, Kardos Sándor operatőr az „elsőfilmesek éhségével” lubickoltak az újszerű vizuális ötletekben. Beleforgatják a faluról jött bámészkodó főhőst a harmincas évekbeli archívokba, korabeli képeslapok és amatőrfotók színei és beállításai alapján tervezik meg a látványt. A film csúcspontját, a Magyary Zoltán kutatásait bemutató 1938-ban rendezett és Teleki Pál által betiltott reprezentatív kiállítást pedig Pauer Gyula avantgárd látványvilága hozza közel.

a tanitvanyok 3d dvd
30 éve készült, és a digitális felújítást követően már megvásárolható a boltokban Bereményi Géza: A tanítványok című alkotása

A kiadvány extrájában Bereményi Géza és Kardos Sándor operatőr beszél a film ötletének különös körülményeiről, a Magyary-jelenségről, a látvány kialakításáról és a film fogadtatásáról. A film által felvetett kérdések talán sosem voltak olyan aktuálisak, mint ma, a globalizáció korában.Az Írók Boltjában rendezett bemutatón Bereményi Géza és Kardos Sándor mellett megszólal Fazekas János közigazgatási jogász is, akivel Magyary elméleteinek mai hatásáról, tudományos örökségének ellentmondásairól, s a hagyaték feldolgozásáról beszélgetünk.

DVD-bemutató:
Írók Boltja, 2015. április 10. 16 óra
A beszélgetés résztvevői: Bereményi Géza forgatókönyvíró-rendező, Kardos Sándor operatőr, Fazekas János jogász és Fazekas Eszter filmtörténész, kiadványszerkesztő

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2015.03.31. 12:03 • Címke: manda, dvd