a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A Titanic két új szekcióval is dobbant

titanic 2015 lead

A 22. Titanic Filmfesztivál kínálata idén két új szekcióval is bővül. A Fesztiválkedvencek kilenc olyan filmet tartalmaz, melyek a világ nagy fesztiváljain sikert arattak, míg a Valami vadság négy egészen meghökkentő filmmel gazdagítja a programot. Április 10-18. között 52 filmmel várja a közönséget Budapesten hazánk egyik legnagyobb filmes mustrája.

Több fesztiválkedvenc is politikai konfliktusok közt élő emberi sorsokat választott témájául. A Mennyország most rendezője, Hany Abu-Assad Oscar-díjra jelölt, Cannes-ban díjazott thrillere, az Omar egy érzékeny lelkű palesztin fiú történetét meséli el, aki rendszeresen átszökik a falon szerelméhez, Nadjához, ám amikor a katonai rendőrség elkapja, fájdalmas döntésre kényszerül. Karlovy Vary-ban Kristály Glóbusszal jutalmazták a Ragályi Elemér fényképezte Kukoricasziget (Simindis kundzuli/Corn Island) című grúz drámát. George Ovashvili gyönyörű parabolája olyan emberekről mesél, akik politikai feszültségek és a természet irányíthatatlan erejének kitéve élnek. Jafar Panahi teheráni taxisként forgatta legújabb, dokumentumfilmnek álcázott alkotását, a Taxit, mely elnyerte a Berlinale fődíját és a kritikusok FIPRESCI-díját is. A Távol az emberektől (Loin des hommes/Far From Men) című marokkói-francia drámában pedig az algériai háború idején egy falu franciatanárát utasítják, hogy vigyen el egy letartóztatott férfit a közeli városba. Az utazás során nem várt kapcsolat alakul ki közöttük. Az Albert Camus novellájából írt, Velencében díjazott western főszereplője Viggo Mortensen, a film zenéjét pedig Nick Cave szerezte.

tavol az emberektől
A Távol az emberektől, egy algériai franciatanár és egy letartóztatott barátságát mutatja be

Wojciech Smarzowski, a Közlekedésrendészet alkotójának új filmje, az Ütős angyal (The Mighty Angel) szellemesen és szórakoztatóan mesél az alkoholizmusról, aminek sajnos még a szerelem sem képes határt szabni. Carlos Marques-Marcet filmje, a 10 000 km című fesztiválkedvenc spanyol dráma pedig azt vizsgálja, a távolság szabhat-e határt a szerelemnek. A Magam ura (Mot naturen/Out of Nature) című norvég dramedy-ben is kulcsszerepe van a távolságnak. Martin harmincas férj és családapa egyedül megy túrázni a hegyekbe egy hétvégére. Mi, nézők halljuk cenzúrázatlan gondolatait magáról és az őt körülvevő emberekről.  A főszereplőt is alakító rendező, Ole Giæver humoros portréja Berlinben elnyerte az Europa Cinemas–díját, itthon pedig a SCOPE50 online filmfesztivál nyerteseként végzett.

10000 km titanic
A 10 000 km a távolsági kapcsolatok lehetőségéről szól

A tiltott szoba (The Forbidden Room) egy húszas-harmincas évek némafilmes tablóira hajazó delíriumos kollázs. A neves kanadai kísérleti filmes Guy Maddin abszurd humorú hallucinációjának szereplői között feltűnik Udo Kier, Mathieu Amalric, Charlotte Rampling és Maria de Medeiros is. Sokaknál kicsapja majd a biztosítékot! Végül az X+Y című brit filmben az autista tinédzser, Nathan amilyen nehezen dekódolja az embereket, olyan könnyen oldja meg a legbonyolultabb matekpéldákat. Morgan Matthews megrázó drámáját Asa Butterfield, Sally Hawkins, Eddie Marsan és Rafe Spal teszik naggyá.

favourites xy
Az X+Y főszerepében Nathan, az autista tinédzser

A Valami vadság válogatásban négy egészen meghökkentő filmet láthatunk. A Flight of the Conchords új-zélandi alkotóinak dokuparódiája, a Hétköznapi vámpírok (What We Do In the Shadows) főhősei igyekeznek beilleszkedni korunkba, csakhogy halhatatlan vérszívók, akik előszeretettel változtatnak vidám fiatalokat vámpírrá. A bunkerbe zárva (Der Bunker/The Bunker) a Németországban született görög Nikias Chryssos sötét, szarkasztikus humorú meséje azokról a szülőkről, akik meggátolják, hogy a gyerekük felnőjön. A japán Hitoshi Matsumoto legújabb alkotása, az R100 egy olyan világba vezeti a nézőt, amit még senki nem mert bemutatni eddig, ahol bármikor felbukkanhat egy domina, aki megalázza, megkorbácsolja, megveri, megkínozza. E bizarr komédia még a hardcore filmrajongókat is próbára teszi! Végül a svéd Bitte Andersson musical-komédiája, a Dyke Hard olyan, mintha begombázva készítették volna. Egy leszbikus rockbanda turné közben felvesz egy stoppost, aki thai boxoló. Eközben egy rejtélyes milliárdos mindent bevet, hogy megállítsa őket: nindzsahadsereget, kiborgokat és gonosz görkoris lányokat küld rájuk!

wildise r100 titanic
R100,
a titkos világot bemutató film

Idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget Budapesten a Titanic Filmfesztivál. A fesztivál végleges programja a fesztivál honlapján érhető el. Április 2-án kezdődik majd a jegyek árusítása 1100 forintos áron, illetve 5 vagy több jegy vásárlása esetén kedvezményesen, 900 forintért.

Sajtóközlemény – Titanic Filmfesztivál

• Publikálva: 2015.04.01. 10:47 • Címke: fesztivál, titanic