a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

KGST-autók

kgst leadÖsszefoglalónk az 1955-től 1981-ig tartó korszakot öleli fel.

Mondhatnánk azt is, hogy a mi autóink, bár ebben a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsán belüli felosztásban Magyarországnak nem jutott személygépkocsi-gyártás. Nekünk maradt a teherautók és az autóbuszok gyártása. Ennek ellenére, ezek az autók (jobb híján) igen népszerűek voltak.

Általánosságban elmondható róluk, hogy jól bírták a gyűrődést, különösen a szovjet gyártmányok, jól viselték a hazai időjárási- és útviszonyokat. A könnyed elegancia a csehszlovák kocsikat jellemezte inkább. Egyébként a Skoda rendelkezik a legrégebbi hagyományokkal a gépkocsigyártás terén. Az NDK „Trabi”-jai pedig egyszerűségükkel tűntek ki. Sokan nosztalgiával emlékeznek ezekre az autókra. Az „elvetemültebbek” rajongói klubokat hoztak létre, és maguk is őriznek egy példányt kedvenc kocsijukból.

Összefoglalónk nem terjed ki minden, a szocialista táborban gyártott autóra. Időben pedig az 1955-től 1981-ig tartó korszakot öleli fel.

video

Az első képkockák a Népköztársaság útján (ma Andrássy út) megnyílt autószalonról tudósítanak. Benn csillogó autók – Skoda Felicia, Moszkvics 407 –, kinn a várakozók sora. Láthatólag nagy volt az érdeklődés e gépjárművek iránt, s ez később sem változott. Boldog volt, aki hozzájutott, s nagy becsben tartotta.

A következő híradórészlet a Moszkvics 407-es komfortosságát, strapabíróságát mutatja be.

Ezután láthatjuk, hogyan készül a „Pobjeda” licence alapján a Varsói autógyárban a Warszawa M 20. Közben a Szovjetunióban a Pobjedák helyett a Volga M 21-et kezdték gyártani.

Ha emlékezetem nem csal, a Moszkvics 407, a Skoda Felicia és a Volga M 21 is benne voltak az autós kártyában, de a Tatra 603 mindegyiket felülmúlta 170 km/h-s sebességével. A Volgák és a Tatrák többsége az állami szektort szolgálta. A Skoda Felicia nyitott változata fiatalos, sportos. Biztosan jól lehetett vele csajozni.

A Lipcsei Nemzetközi Vásáron mutatták be ezt a félbevágott AWZ P50-t, azaz ekkortól már Trabant 500. A Trabantokhoz később sok tréfás név és vicc kapcsolódott.

A Volga menti Togliattiban készülnek a Lada 2105-ök, nálunk ismertek még Zsiguli néven is.

Ezek itt már nem az első, a FIAT 124-es alapján készült modellek, hanem továbbfejlesztett változatok, amelyek gyártásába Magyarország alkatrészekkel szállt be. Cserébe kész autókat kaptunk.

1981, Polski Fiat 125 az autószalonban. A FIAT 125-ös alapján készült autó ára akkor 125 000 Ft volt.

Merkúr-telep, kocsiátvétel. Megérkezett az autó. Igaz, nem az, amire befizettek, de lehetett választani: Vagy viszik, amit felajánlanak, vagy lehet még várni az áhított modellre. Általában 3 év volt a várakozási idő. Ezért aki tehette, alighogy átvette új kocsiját, befizetett egy másikra. Ezen kívül más lehetőség is adódott gépkocsihoz jutáshoz. A türelmesebbeknek ott volt még az autónyeremény betétkönyv, vagy a lottó tárgynyeremény sorsolása.

Kolozsi Lajos

• Publikálva: 2012.04.25. 14:51 • Címke: technika, művelődéstörténet, videó, filmhíradók

Kapcsolódó írások