a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Kubai filmklasszikusokat újít fel az amerikai filmakadémia

eper_csokolade

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia segít felújítani két kubai filmklasszikus negatívjait – jelentette be a Luciano Castillo, a kubai filmarchívum igazgatója.

Mindkét film – az 1972-es A múlt démonai, és az 1979-es Los sobrevivientes (Túlélők) – az 1996-ban elhunyt kiemelkedő kubai filmrendező, Tomás Gutiérrez Alea munkája. A filmeket a felújítás után várhatóan ismét bemutatják a decemberi Havannai Nemzetközi Filmfesztiválon.
   
Tomás Gutiérrez Alea olyan híres filmeket készített, mint az Oscar-díjra jelölt első kubai film, a homoszexualitás és a forradalom kényes viszonyát feszegető 1993-es Eper és a csokoládé, a velencei filmfesztivál versenyprogramjában szereplő 1995-ös vígjáték, a Guantanamera vagy Az elmaradottság emlékei című 1968-as fekete-fehér filmdráma, a forradalom után forgatott az első olyan film, amelyet az Egyesült Államokban is bemutattak.
   
Luciano Castillo ezen kívül azt is bejelentette vasárnap, hogy a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) filmművészeti tanszékének segítségével további öt film eredeti negatívjait is felújítják. A projekt céljai között van a forradalom utáni Kuba első filmjének, a Julio Garcia Espinosa által rendezett 1961-es Cuba baila (Kuba táncol) című alkotásnak a felújítása is, amelynek 35 milliméteres filmen tárolt másolatának nyoma veszett.
   
A kubai filmarchívum több évvel ezelőtt kért nemzetközi segítséget gyűjteményének helyreállításához, amelynek számos darabja megrongálódott vagy elveszett az ország viharos múltja következtében.

MTI

• Publikálva: 2015.04.28. 11:46 • Címke: film, filmfelújítás, restaurálás