a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Apokalipszis után – Berlin 1945

berlin_chronos70 éve ért véget a második világháború. Ebből az alkalomból egy nemrég közzétett szenzációs filmet ajánlunk az 1945-ös Berlinről: döbbenetes, kísérteties képek, színesben, HD minőségben. Digitalizált történelem.

1945. május 8-án a Wehrmacht kapitulációjával véget ért Európában a háború, a náci Németország vesztett, de Európa és Berlin romokban hevert. A Chronos Media által közzétett 30 perces, színes dokumentumfelvétel 1945 júliusában készült, egy amerikai katona forgatta. Az eddig részben publikálatlan anyagot most HD minőségben digitalizálták. A film tűéles képei hátborzongatóan autentikus hatást keltenek, zene vagy kommentár nélkül. (Aki kommentárra, magyarázatra vágyik, a Chronos Media csatornáin számos hasonló tárgyú ismeretterjesztő dokumentumfilmet is talál.)

A légifelvételeken a bombázók perspektívájából láthatjuk a pusztulás megrendítő arányait, miközben az alig felismerhető utcákon megkezdődik a romeltakarítás. Az életveszélyesen meredező falak tövében a romeltakarító asszonyok (Trümmerfrauen) adogatják egymásnak a vödröt. Már megjelenik egy-egy villamos, de a legtöbben biciklin vagy gyalog járnak, kordét, megpakolt babakocsit húznak maguk után. De a pár lovaskocsit már rendőr irányítja. Németországban vagyunk.

A legrövidebb út is kaland: nincsenek utak, nincsenek hidak. A korábbi propagandafelvételeken oly lelkesnek mutatott emberek most tétovák, zavartan mosolyogva, vagy rezignáltan néznek a kamerába. Csak a gyerekek mosolyognak őszintén. Már amelyik. Házfalakra írt üzeneteken keresik a hozzátartozóikat, batyuval járják az utcákat, vagy kiveszik a részüket az újjáépítésből – Valahol Európában. A győztes katonák pedig menetelnek, turistaként fotózkodnak, golfoznak, napoznak a Wannsee partján. Grafittikat hagynak – A Reichstag újjáépítésekor a németek ügyeltek arra, hogy ezeket a történelmi dokumentumokat eredeti állapotukban meghagyják az épületen, ahol ma a parlamentjük működik, szimbolikus értelemben is átlátszó kupolával.

Az utcákon dominálnak a cirill betűs irányítótáblák. Míg az amerikai katonáknak tilos a fraternizálás a legyőzöttekkel, az oroszok hatalmas táblákon propagálják saját rendszerüket: „Hitlernek vége, de a német nép, Németország megmaradt. A Vörös Hadseregtől idegen a fajgyűlölet, a népek egyenjogúságának elvét és a népek jogainak tiszteletét hirdeti.”

Látható többek között a Reichstag, a Brandenburgi Kapu, az Unter den Linden, az Alexanderplatz, a Birodalmi Kancellária, a Führerbunker és a Sportpalota, ahol a náci párt korábban a rendezvényeit tarotta, de a stadion is, ahol Leni Riefenstahl forgatta híres Olimpia-filmjét. Illetve ami ezekből megmaradt. A kamera lassan pásztázza a végeláthatatlan romhalmazt. Berlin (és a történelem) szelleme 1945 júliusában.

A Chronos Filmet 1961-ben az észt nemesi családból származó Bengt von zur Mühlen (1932) alapította, aki producerként mintegy 500 mozi- és tévédokumentációt készített, amelyek a 20. századi német történelemmel, a Harmadik Birodalommal, a háború alatti német ellenállással és 1945-tel foglalkoznak. Legsikeresebb munkái a Schlacht um Berlin (1973) és a Der gelbe Stern – Judenvervolgung 1933-1945 (1980) – mindkettőt Oscar-díjra nevezték. Feleségével, a szintén filmrendező Irmgarddal együtt a filmkészítés és történeti munkák írása mellett privát archívumot is létrehoztak.

Ebből jött létre 2001-ben, Konstantin von zur Mühlen vezetésével a Chronos Media. A potsdami székhelyű filmgyártó cég és archívum ma Németország legnagyobb magánarchívuma. 1900-tól napjainkig gyűjti a dokumentumfelvételeket. Nem múltba tekintő krónikásnak tartják magukat, hanem a jelenkori jelenségek megértését akarják elősegíteni. Mottójuk, hogy aki a történelmet megérti, az embereket érti meg. Több millió méter dokumentumanyaguk van, állományuk cserével és vásárlással folyamatosan bővül. Az általuk készített, digitalizált filmeket Youtube-csatornájukon nézhetjük meg.

Ízelítőül néhány kép a filmből:

berlin_chronos
Spirit of Berlin – 1945 július
berlin_chronos
Alexanderplatz
rom_berlin
Takarítani...
berlin
...ilyen körülmények között is kell
trummerfrau_berlin
Trümmerfrauen
gyerek_berlin
Gyerekek
katonalányok_berlin
A győzelmes hadsereg...
berlin_chronos
...propagandagépezete már mozgásban
reichstag
A Reichstag akkor...
reichstag
...és ma (fotó: Forestandpartners)
adlon_berlin
Berlin legendás luxusszállodája, az Adlon a filmben...
adlon_berlin_1926_bundesa
1926-ban... (fotó: Bundesarchiv)
adlon_berlin_2009
...és ma (forrás:Wikimedia)
leiser
És a szerző kedvenc cipőboltja Tauentzienstrassén a filmben...
leiser1935
...1935-ben (forrás: Deutsche Digitale Bibliothek)
leiser
... és napjainkban (fotó: Schuhkurier)

A teljes filmet itt lehet megnézni:

A felhasznált képek, ahol nincs jelölve, a filmből vannak kifotózva.

Löwensohn Enikő

• Publikálva: 2015.05.08. 09:16 • Címke: évforduló, történelem, digitalizálás