a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Cannes, a hanyatló Nyugat ópiuma

cannesleadHatvannyolcadszor gyűltek össze Cannes-ban a filmes világ szereplői, hogy a porhintés és pózolás mellett az is eldőljön, milyen filmek emelkednek ki a tavalyi termésből. Bizony, nem volt ez nagyon másképp ötven évvel ezelőtt sem. Cannes Cannes volt, és úgy tűnik, az is marad, ameddig világ a világ.

Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy mégsem hagytuk a szexualitást a hanyatló Nyugat ópiumaként elsikkadni, hiszen többek között a cannes-i filmfesztiváloktól is láthattak pikánsnak is mondható összefoglalókat a magyar híradónézők. Gogolák elvtársnő nem éppen kurta szoknyája mellett gyönyörködhetett a jónép Marylin Monroe, vagy éppen Sophia Loren hibátlan alakjában, no és sok-sok bikinis sztárjelölt idomait is tanulmányozhatta a férfinép a mozivásznon. Persze, csak mértékkel és módjával, és a szovjet film dicsőségéről is kötelező volt megemlékezni. Ugyanakkor érthetetlen például, hogy a magyar szereplésekről nem történik említés a MaNDÁ-ban őrzött filmhíradók közül kiválasztott 1956-os, 1958-as és 1961-es összefoglalóban sem.

torocsik_cannes_mti
1957 – Törőcsik Mari, a Két vallomás című film női főszereplője ruhapróbán. A színésznő április 30-án utazik a Cannes-i filmfesztiválra (MTI Fotó: Keleti Éva)

Pedig fontos évek voltak ezek a magyar film szempontjából, például 1956-ban indult a versenyben Fábri Zoltán legendás Körhintája. 1958-ban Herskó János Vasvirág című, mára elfeledett filmje képviselte Magyarországot, 1961-ben pedig a zsűri különdíját kapta Macskássy Gyula Párbaja. (Jancsó Miklós az idők folyamán hét filmmel volt jelen Cannes-ban, őt Makk Károly követi hat alkotásával követi a sorban, Keleti Márton és Fábri Zoltán is 3-3 filmmel indult a versenyben.) Az még valahol érthető, hogy híradós stábot nem küldtünk az eseményre, de azt már nehéz megmagyarázni, hogy a nyugati kollégáktól megkapott képsorok alá narrációban miért nem fért bele az a magyarokról szóló két mondat.

szallnak_a_darvak_mti_cannes
1958-ban az Uránia előtt is nagy a sor a cannes-i nagydíjas filmért (MTI Fotó: Keleti Éva)

Persze, már az indulásnál is furcsán álltunk a dologhoz. Amikor az 1939 szeptemberére tervezett első fesztivált elkezdték szervezni, Magyarország azzal utasította vissza a meghívást, hogy nálunk kevés film készül. Aminek egyébként pont az ellenkezője volt igaz, a magyar filmgyártás Keleti Mártonnal és Gertler Viktorral éppen felszálló ágban volt, 1938-ban 33 játékfilmet forgattak itthon, a lendület pedig folytatódott még a háború alatt is. De nem indultunk, igaz maga a fesztivál is elmaradt a világháború kitörése miatt, és csak 1946-ban, Jean Zay közoktatási és szépművészeti miniszter szervezésében jött létre az első filmes találkozó, többek között Hitchcock, Billy Wilder és Roberto Rosselini részvételével. Maga a fesztivál, ahogyan az lenni szokott, az idők folyamán sokat változott, fejlődött, és egyesek szerint valamikor a hatvanas-hetvenes években volt a csúcson. Addigra kialakult menetrendje, kísérőrendezvényei, 1955-től osztja a már nemzetközi zsűri az Arany Pálmát, és a sajtó délelőtt, az alkotók és a szerencsések pedig esténként nézhetnek meg két filmet a jelenleg 2246 székkel felszerelt moziban. Ahová a vörös szőnyeg és az a bizonyos 24 lépcsőfok vezet, ami vélhetően megjelenik minden valamirevaló filmkészítő álmaiban.

video

Az 1956-os tudósítás a tengerparti sétánnyal indul, majd feltűnik az aláírásokat osztó Marilyn Monroe a szokott fehérben. Ő és Hollywood másik sztárja, a kamera előtt pörgő Kim Novak csak a fesztivál fényét emelte most is, a díjakat mások vitték haza, többek között tudósítás végén megmutatott Irina Szkobcseva rendezője, Szergej Jutkevics. Az Arany Pálmát a Cousteau kapitány és Louis Malle A csend világa című filmje kapta, a legjobb női alakítás nemzetközi díját pedig Susan Hayward, akire a Kilimandzsáró havából emlékezhetünk.

video

Az 1958-as fesztivál képsorain már megjelenik a két egymással is vetélkedő olasz sztár, Gina Lollobrigida és Sophia Loren is. A legjobb női alakítás díját ekkor négyen, Bibi Andersson, Eva Dahlbeck, Barbro Hiort af Ornäs és Ingrid Thulin kapták, a Pálmát, megérdemelten, a Szállnak a darvak vitte el. A férfiaknál Paul Newmant díjazták a Hosszú, forró nyárért, aminek sorozat változatát már Roy Thinnes főszereplésével „kis” késéssel a magyar tévében is bemutatták.

video

Az 1961-es beszámoló talán a leginformatívabb, a tökéletes alakú fürdőruhás nők mellett feltűnik az 1959-es díjazott, Simon Signoret is férje, Yves Montand társaságában. Signoret 1960-ban megkapta az Oscart is, Yves Montand pedig hiába szerepelt nejénél több filmben, egyetlen komoly díjat sem tehetett a polcára. Az utánuk bevonuló Curd Jürgensre is kevesen emlékeznek már, jeles színpadi színész volt, de 160 filmben is játszott. És végül megérkezik az, akit láthatóan a legjobban vártak, Sophia Loren, és át is vette a legjobb női alakítás díját az Egy asszony meg a lánya című Vittorio De Sica-filmben nyújtott teljesítményéért. (A Pálmát ebben az évben Luis Buñuel Viridianája vitte el megosztva a francia Henri Colpi első rendezésével, az Ilyen hosszú távolléttel.)  A legjobb férfi szereplő pedig a kisfiús Anthony Perkins lett a Szereti ön Brahmsot? című romantikus opuszban nyújtottakért. A díjakat a nagy francia sztár, a 48 éves Jean Marais adta át, kézcsókot lehelve Loren gyönyörű kezére.  

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.05.15. 08:29 • Címke: cannes-i filmfesztivál, filmhíradók