a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​6. Romani Film Fest az Örökmozgóban

2015. május 29-31.

romani_leadIsmét itt a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál az Örökmozgóban. Ismét feltehetjük magunknak a kérdést, amit a filmprogram számos alkotása: az a hely, ahol élünk, igazi otthona-e minden magyar állampolgárnak, származásától, szociális helyzetétől függetlenül.



Program

május 29.

18.00 Megnyitó – A belépés díjtalan!
Flashmob, fellép a Szilvási Gipsy Band és a Szenty Band. Kunhegyesi Ferenc kiállítását Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész nyitja meg. A cigány himnuszt Geszti Petra, a beás himnuszt Balogh Attila adja elő. Köszöntőt mond Langerné Viktor Katalin. A fesztivált dr. Kállai Ernő nyitja meg. Bakondi Jázmin Kökény Anna versét szavalja; Kovács Mónika: Massenet: Thais meditáció, Szegedi Tamás és az Affér Budapest az Egy cipő című bohózatot adja elő. Fellép Horváth Kristóf és A tudás hatalom slam poetry csoport.

Asbóth Kristóf: Védtelen áldozatok, magyar dokumentumfilm, 2015, 34
1944 októberében előbb Nagyszalontán, majd Kötegyánban-Dobozon tömeggyilkosságot követett el az I. Magyar Páncélos Hadosztály Kémelhárítása – állítólag azért, mert az orosz-román szövetséges csapatokat zenével fogadták. A korabeli híradók alapján sikerült beazonosítani az elkövetők parancsnokait. Az epilógusban megszólaló asszony az anyja hasában volt még, amikor édesapját és nagybátyjait lelőtték.



20.45
Men Lareida: Viktória – A zürichi expressz, svájci-magyar játékfilm, 2014, 88’
A több száz igaz történet alapján készült, megrázó és felemelő film főhőse Viktória, a mélyszegénységben élő, budapesti cigánylány. Viktória a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként szerencsét próbáljon Svájcban.

május 30.
12.30 R. Farkas Magda: Cigányprímás a Gulágon, magyar dokumentumfilm, 2014, 25’
Galgóczy Árpád író, műfordító fiatalon került a Gulágra szovjetellenes szervezkedés miatt. A Karaganda környéki táborban ismerkedett meg és kötött barátságot Berkes András cigány prímással. Vele kapcsolatos élményeit is megörökítette a gulág-évekről írott trilógiájában.

Böjte József: A freskófalu legendája, magyar dokumentumfilm, 2011, 62’
Pásztor Eszter, aki fordító és angoltanár 2009-ben – abban az évben, amikor a Gárda még szabadon masírozott, fenyegetve a cigányságot és már történtek cigány gyilkosságok is – elhatározta, hogy egy cigány közösség mellé áll és segít az életük jobbra fordításában. Megtalálta Bódvalenkén azt a mintegy kétszáz fős közösséget, amely a legnagyobb nyomorban, munkanélküliségben, iszonyú szegénységben élt. Ennek immár három éve. A film arról a tevékenységről szól, amely ezalatt az idő alatt történt. Hogy van-e remény a falu boldogulására, azt döntse el a néző.        



14.00 Both Miklós: A zenekar, magyar dokumentumfilm, 2014, 80’
A Napra zenekarból ismert Both Miklós Bartók Béla nyomdokain járva négy héten át kutatta fel a Palimo Story zenekar tagjait, amelyből dokumentumfilm-sorozat és CD is lett. „Adta magát, hogy roma fiatalokra találjunk rá, hiszen vidéken a roma családokban évszázados hagyomány a zenélés. Négy héten át jártuk az országot Pécstől a Mátráig, megtettünk több mint tízezer kilométert és rengeteg tehetséggel találkoztunk, a végén ki tudtunk volna állítani négy jó zenekart. Fájdalmas döntéseket is hoznunk kellett, amíg kiválasztottuk ezt az együttest.”

15.30 Almási Tamás: Tititá, magyar dokumentumfilm, 2015, 90’
A 18 éves Anti szenvedélye a gitározás. Az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Váratlan lehetőség éri, amellyel kitörhet kilátástalan helyzetéből. 60 fiatal társával együtt felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat. A komfortos világ ígérete elvarázsolja a fiatalembert. Csodát remél. Azonban hamar kiderül, hogy hátránya hatalmas, még roma diáktársaihoz képest is. Nem ismeri a kottát, nincs támogató zenészcsalád a háttérben, nem szokott a rendszeres gyakorláshoz.

17.00 Kerekasztal-beszélgetés a mozi előterében: Tehetségkutatás és gondozás  
Vendégek:  Almási Tamás filmrendező, Both Miklós zeneszerző, előadóművész, Horváth Kristóf színész, slammer

18.00 Gerő Péter: Reality közszolgálati műsor, magyar dokumentumfilm, 2015, 75’
Három lány évtizedes barátságának, izgalmas élettörténetének  egy 13 részes sorozatot szentelt a rendező, címe REALITY. A szereplők néhány év után a Roma Holokauszt emléknapján, 2014 augusztus 2-án találkoznak egy rádióban. A szépséges  műsorvezetőktől kezdve szinte valamennyi szereplő roma értelmiségi, na meg egy rabbi, egy tudós meg egy író.

19.30 Cantu Mari: Westend, német játékfilm, 2014, 74’
Cony és Sigi egy villában él Berlinben. Cony fél az egyre ránehezülő felelősségtől és valami fontos és értékes dolgot szeretne csinálni. Az az elképzelése, örökbe fogadjanak egy szegény roma gyereket. A folyamat azonban nem működik és számos akadály lép fel…



21.00 Martin Šulík: Cigány, szlovák-cseh filmdráma, 2011, 107’
A számos nagydíjat kiérdemelt szlovák film „képes volt a cigányok világát az egzotikus kliséktől mentesen bemutatni”. A magyar-ukrán határ közelében egy szlovák falu szegény és zárt cigánytelepén forgatott film Shakespeare Hamletjének átirata: apja halála után egy 15 éves romafiú sikertelenül próbál meg az undorral szemlélt nyomorból és bűnözői világból kitörni. Az amatőr helybéli romákkal forgatott filmben a főbb szerepeket magyar színészek alakítják, a pap szerepében Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház színésze látható, az uzsorást pedig a vándorcirkuszcsaládban Magyarországon született és magyarul kiválóan beszélő Miroslav Gulyas, Párizsban élő roma színész alakítja. A szlovák filmdráma a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat is kapott, köztük a zsűri különdíját.

május 31.
13.00 Wendl Péter: Hétköznapi hősök, magyar dokumentumfilm-sorozat, 2014, 120’
19 mini  portré.  A cigány származású fiatalok és idősebbek bemutatásának célja a magyar társadalom számára megmutatni, hogy a cigánysághoz tartozók semmiben sem különböznek a többségtől. Olyan emberek, akik teszik a dolgukat a hétköznapok során, ugyanolyan fogaskerekek a társadalom gépezetében, mint bárki más.

15.00 Kistamás László: Propaganda – Színész Bob, magyar portréfilm, 2014, 46’  
Tilla Horváth Kristóffal – másik nevén Színész Bobbal – színésszel és slammerrel, a Slam Poetry tavalyi országos bajnokával beszélget. Színész Bob mesél első szerepeiről, hogy hogyan veszi hasznát a slammelésben színpadi tapasztalatainak.

Asbóth Kristóf: Auschwitz Requiem, magyar dokumentumfilm, 2011, 28’
Túlélők beszélnek a deportálásokról Európa hat nagyvárosában a MÜPA - ban bemutatott zene kapcsán. Roger Moreno Rathgeb alkotását a Frankfurti Roma-Szinti Filharmónikusok adták elő R. M Sahiti vezényletével és a Szent Efrém kórus közreműködésével. A roma és zsidó megszólaló túlélők vallomásait zenei részletek és Karl Stojka valamint Fenyvesi József képei szakítják meg.



16.15 Hajdú Eszter: Ítélet Magyarországon, portugál-magyar-német dokumentumfilm, 2014, 107’
Amikor nyilvánossá vált a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló per kezdő dátuma, Hajdú Eszter dokumentumfilm-rendező elhatározta, hogy az egész tárgyalás-sorozatot dokumentálja, emléket állítva ezzel az áldozatoknak. A film fejlesztése 2010 novemberében kezdődött, a forgatások az első tárgyalási napon 2011. március 25-én kezdődtek és 2013. augusztus 6-án, az ítélet kihirdetésével értek véget. A két és fél évig tartó per folyamán Hajdú Eszter stábja volt az egyetlen, amely a tárgyalások minden napját dokumentálta. Az egyéb külső forgatások mellett a stáb a per 167 napján részt vett, minden napot rögzített és ezzel egy exkluzív, egyedülálló kordokumentációt készített egy egyedülálló ügyről. A per során az első néhány és az utolsó pár napon volt nagy nemzetközi és magyar média érdeklődés, a tárgyalási napok túlnyomó többségén azonban a sajtó sem vett részt. Az Ítélet Magyarországon magyar állami támogatás nélkül, teljesen független dokumentumfilmként készült el magyar-német-portugál koprodukcióban.

18.00 Záró rendezvény – A belépés díjtalan!
A Száztagú Cigányzenekar tagjai emlékeznek az elmúlt évben elhunyt zenésztársaikra a róluk szóló anekdotákkal és nótáikkal. A rendhagyó megemlékezés izgalmas színfoltja lesz a fesztiválnak, különösképp a kulturális antropológia iránt érdeklődők számára.

Örökmozgó Filmmúzeum
Facebook-oldal

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2015.05.14. 10:33 • Címke: fesztivál, örökmozgó