a rovat írásai

Abbahagyta a három Oscar tulajdonosa

Daniel Day-Lewis visszavonul a színészettől. A háromszoros Oscar-díjas művész szóvivője szűk szavú közleményben tudatta ezt a Variety magazinnal. Day-Lewis egyszer már felhagyott a színészettel, akkor cipőket varrt Olaszországban.

​Nicole Kidman 50

Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Forog már a Valami Amerika 3

Elkezdődött Herendi Gábor nagysikerű filmsorozata, a Valami Amerika harmadik részének forgatása a hétvégén. A munkálatok a tervek szerint augusztus 2-ig tartanak, a film 2018. február 15-én kerül a magyar mozikba.

Krimit forgatott a Liza, a rókatündér rendezője

Befejezte új filmje, az X. 45 napos forgatását Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője, tájékoztatott a produkció.

Jezsuita filmszemle: téma a Másik

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilmes szemléjének és fotópályázatának témája idén: a Másik. A szervezők október 9-ig várják az alkotásokat.

​Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét

Terry Gilliam 17 év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Rossellini, a neorealizmus atyja

Negyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Libanonban nem harcolhat a Wonder Woman

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. A filmet végül betiltották, a vetítési tilalmat a belügyminisztérium rendelte el szerdán, néhány órával a forgalmazás megkezdése előtt.

Morgan Freeman pilóta szeretett volna lenni

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli június 1-jén Morgan Freeman Oscar-díjas amerikai színész, aki későn érő típus: harmincévesen még nem volt biztos benne, hogy élete végéig színész akar-e lenni, negyvenévesen kezdett igazán ismertté válni, és csak ötvenévesen érte utol a világhír.

Svédországba került a Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban nagydíjat nyert alkotó ismét egy keserű, de a korábbinál sokkal összetettebb, meglepő és abszurd fordulatokkal teli szatírát forgatott.

Az ifjabb Bondok tisztelegtek Roger Moore előtt

Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be róla a BBC News.

Film összes cikke »

„Egy Fonda csak egy nagy bifsztektől tud meghatódni”

fonda_lead110 éve született az egyik utolsó amerikai színészlegenda, az Oscar-díjas Henry Fonda.

1905. május 16-án született Grand Islanden, majd Omahában járt középiskolába. Újságírónak készült, ám egy barátja rábeszélésének engedve a színészi pálya felé vette az irányt. 1925-től 1927-ig az omahai színház tagja volt, majd 1928-ban New Yorkba utazott, egyetemi és más társulatokban játszott. 1929-ben lépett fel a Broadway-n. Első filmszerepét A farmer feleséget keres című filmben játszotta. Karrierjében a fordulópontot az 1940-es Érik a gyümölcs (1940) című Steinbeck-adaptáció jelentette. Óriási kritikai- és közönségsikert aratott, Fonda Oscar jelölést kapott, John Ford viszont elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.

fonda_erik_a_gyumolcs

1944-45-ben a haditengerészetnél teljesített katonai szolgálatot, ahol hadnagyi fokozatot szerzett. Leszerelése után színészi karrierje elindult felfelé. Leggyakrabban kedvenc rendezője, John Ford filmjeiben szerepelt, akinek Fonda volt talán a legtöbbet foglalkoztatott színésze. A Clementina kedvesem volt leszerelése utáni első nagy sikere 1946-ban. 1956-ban Pierre Bezuhov szerepét alakította a Háború és béke amerikai változatában, partnere Audery Hepburn volt. Egy évvel később a filmtörténet egyik legjobb filmjében, a Tizenkét dühös ember című dráma főszereplője és producere is volt egyben. A tizenkét esküdtnek egy látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét minden bizonyíték alátámasztja, de az egyik esküdtben (Henry Fonda) felmerül a gyanú, hogy így túlságosan is egyszerű, kézenfekvő az eset megoldása, tehát nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd a beszélgetés folyamán.

fonda_12

A hatvanas évek elején sorra születtek a látványosabbnál látványosabb amerikai háborús szuperprodukciók. Közülük a két legkiemelkedőbb A leghosszabb nap (1962) és A halál ötven órája (1965) volt. Mindkettőben szerepelt Fonda. A leghosszabb napban, amely megrázóan, drámai erővel mutatta be a normandiai partraszállást, sokezres statisztasereg és óriási sztárparádé mellett csak egy epizódszerepet kapott. A halál ötven órája a németek utolsó nagy áttörési kísérletét, az ardenneki csatát elevenítette fel hihetetlenül látványosan, történelmi hűséggel, a német katonák, tehát az „ellenség” emberi mivoltát is bemutatva, amit addig egyetlen filmben sem láthattunk kiemelve.

fonda1
 
Charles Bronsonnal már A halál ötven órájában is együtt játszott, újabb közös szereplésükre a Volt egyszer egy Vadnyugat című olasz-amerikai westernjében került sor, 1968-ban Sergio Leone rendezésében. Fonda életében először és egyben utoljára játszott negatív főszerepet. A gyilkos Frank szerepében élete egyik legkiemelkedőbb játékát alakította, mind kritikusok, mind a mozirajongók szerint.

fonda2

A hetvenes években is fáradhatatlanul játszott tovább: sokszor átlagos bűnügyi történeteket vitt sikerre nagyszerű alakításaival. Meglepő, de élete végén, az utolsó filmjéért, Az aranytóban (1981) nyújtott alakításáért nyert Oscar-díjat, melyet lánya, Jane Fonda vett át helyette.

„Amikor a jelenet elkészült – mondja Henry Fonda –, körülöttünk senki sem állta meg könnyek nélkül. Bemutatták vagy harminc embernek, technikusoknak, gépészeknek, díszletezőknek és senkinek sem sikerült úrrá lennie az érzésein. Kivétel egyedül én voltam” – fejezi be ironikus csattanóval a művész. „Mialatt viszontláttam önmagam, az tartott vissza, hogy egy Fonda csak egy nagy bifsztektől tud meghatódni” – emlékezett Az aranytó forgatására. (Egy filmcsillag arcképe, Henry Fonda önéletrajzateljes cikk a MaNDA adatbázisban, a Filmkultúrában olvasható)
 
Ötször nősült, két gyermeke, Jane Fonda és Peter Fonda ugyancsak híres színésszé vált.

Néhány hónappal az Oscar-díj átvétele után, 1982. augusztus 12-én hunyt el.

Nagy László

• Publikálva: 2015.05.15. 15:39 • Címke: évforduló

Magyar játékfilmek