a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

„Egy Fonda csak egy nagy bifsztektől tud meghatódni”

fonda_lead110 éve született az egyik utolsó amerikai színészlegenda, az Oscar-díjas Henry Fonda.

1905. május 16-án született Grand Islanden, majd Omahában járt középiskolába. Újságírónak készült, ám egy barátja rábeszélésének engedve a színészi pálya felé vette az irányt. 1925-től 1927-ig az omahai színház tagja volt, majd 1928-ban New Yorkba utazott, egyetemi és más társulatokban játszott. 1929-ben lépett fel a Broadway-n. Első filmszerepét A farmer feleséget keres című filmben játszotta. Karrierjében a fordulópontot az 1940-es Érik a gyümölcs (1940) című Steinbeck-adaptáció jelentette. Óriási kritikai- és közönségsikert aratott, Fonda Oscar jelölést kapott, John Ford viszont elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.

fonda_erik_a_gyumolcs

1944-45-ben a haditengerészetnél teljesített katonai szolgálatot, ahol hadnagyi fokozatot szerzett. Leszerelése után színészi karrierje elindult felfelé. Leggyakrabban kedvenc rendezője, John Ford filmjeiben szerepelt, akinek Fonda volt talán a legtöbbet foglalkoztatott színésze. A Clementina kedvesem volt leszerelése utáni első nagy sikere 1946-ban. 1956-ban Pierre Bezuhov szerepét alakította a Háború és béke amerikai változatában, partnere Audery Hepburn volt. Egy évvel később a filmtörténet egyik legjobb filmjében, a Tizenkét dühös ember című dráma főszereplője és producere is volt egyben. A tizenkét esküdtnek egy látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét minden bizonyíték alátámasztja, de az egyik esküdtben (Henry Fonda) felmerül a gyanú, hogy így túlságosan is egyszerű, kézenfekvő az eset megoldása, tehát nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd a beszélgetés folyamán.

fonda_12

A hatvanas évek elején sorra születtek a látványosabbnál látványosabb amerikai háborús szuperprodukciók. Közülük a két legkiemelkedőbb A leghosszabb nap (1962) és A halál ötven órája (1965) volt. Mindkettőben szerepelt Fonda. A leghosszabb napban, amely megrázóan, drámai erővel mutatta be a normandiai partraszállást, sokezres statisztasereg és óriási sztárparádé mellett csak egy epizódszerepet kapott. A halál ötven órája a németek utolsó nagy áttörési kísérletét, az ardenneki csatát elevenítette fel hihetetlenül látványosan, történelmi hűséggel, a német katonák, tehát az „ellenség” emberi mivoltát is bemutatva, amit addig egyetlen filmben sem láthattunk kiemelve.

fonda1
 
Charles Bronsonnal már A halál ötven órájában is együtt játszott, újabb közös szereplésükre a Volt egyszer egy Vadnyugat című olasz-amerikai westernjében került sor, 1968-ban Sergio Leone rendezésében. Fonda életében először és egyben utoljára játszott negatív főszerepet. A gyilkos Frank szerepében élete egyik legkiemelkedőbb játékát alakította, mind kritikusok, mind a mozirajongók szerint.

fonda2

A hetvenes években is fáradhatatlanul játszott tovább: sokszor átlagos bűnügyi történeteket vitt sikerre nagyszerű alakításaival. Meglepő, de élete végén, az utolsó filmjéért, Az aranytóban (1981) nyújtott alakításáért nyert Oscar-díjat, melyet lánya, Jane Fonda vett át helyette.

„Amikor a jelenet elkészült – mondja Henry Fonda –, körülöttünk senki sem állta meg könnyek nélkül. Bemutatták vagy harminc embernek, technikusoknak, gépészeknek, díszletezőknek és senkinek sem sikerült úrrá lennie az érzésein. Kivétel egyedül én voltam” – fejezi be ironikus csattanóval a művész. „Mialatt viszontláttam önmagam, az tartott vissza, hogy egy Fonda csak egy nagy bifsztektől tud meghatódni” – emlékezett Az aranytó forgatására. (Egy filmcsillag arcképe, Henry Fonda önéletrajzateljes cikk a MaNDA adatbázisban, a Filmkultúrában olvasható)
 
Ötször nősült, két gyermeke, Jane Fonda és Peter Fonda ugyancsak híres színésszé vált.

Néhány hónappal az Oscar-díj átvétele után, 1982. augusztus 12-én hunyt el.

Nagy László

• Publikálva: 2015.05.15. 15:39 • Címke: évforduló

Magyar játékfilmek