a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

„Megdöbbent, mennyire nem ismerjük a menekültek helyzetét”

popfilmleadA menekültek életéről, a beilleszkedés nehézségeiről szól Vranik Roland új filmje, Az állampolgár, amelynek forgatása a napokban zajlik Budapesten. A forgatás április 15-én kezdődött a Magyar Nemzeti Filmalap 290 millió forintos gyártási támogatásával, és a tervek szerint június elejéig tart. A mozibemutatóra 2016-ban kerülhet sor.

„Megdöbbentő, mennyire nem tudnak az emberek semmit arról, milyen valójában egy menekült élete, miközben milliók állnak a határokon arra várva, hogy bejussanak hozzánk. Ha teljesen tudatlanul fogadjuk őket, abból komoly problémák származhatnak”– fogalmazott Vranik Roland, aki 2000-ben rendezőasszisztensként dolgozott együtt Tarr Bélával a Werckmeister harmóniákban, majd a 2005-ben rendezett Fekete kefe című első játékfilmjével elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját. Második mozifilmje, az Adás világszerte nagy sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon.

vranik_allampolgar_mti
A rendező instruálja a Mari szerepét alakító Máhr Ágnest, a Wilson szerepét alakító Cake-Baly Marcelot és az ügyintézőt alakító Kiss Diána Magdolnát (MTI Fotó: Kallos Bea)
   
Mint Vranik Roland elmondta, mindig érzékeny volt a menekültekkel és a kisebbségekkel foglalkozó témakör iránt, ezért is vetette fel a filmötletet három évvel ezelőtt Szabó Iván írónak. „Akkor még nem volt ekkora médiahiszti, nem volt ilyen poptéma, de a menekültkérdés természetesen évtizedek, sőt évezredek óta jelen van az emberek életében” – hangsúlyozta a rendező, aki megjegyezte: a téma felkapottsága nem ad semmilyen aktuálpolitikai jelleget, ízt a munkának. Az állampolgár bárhol játszódhatna, akár a mexikói határon is, de Vranik Roland szerint „mivel Budapesten játszódik, kicsit magyar történet is lett belőle, Magyarország minden hozadékával, történelmével, jelenével és múltjával”.
   
A film egy Bissau-Guineából, a polgárháború elől menekült férfi, egy fiatal perzsa lány és egy tanárnő történetén keresztül mutatja be a menekültek beilleszkedési nehézségeit. Wilson elveszítette a családját a háborúban, politikai okokból menekül a magyar fővárosba, ahol biztonsági őrként dolgozik és az állampolgárság megszerzése a célja. Az alkotmányos alapismeretek vizsgára való felkészülésben Mari, a magyar-történelem szakos tanárnő segít neki. Az ő történetükbe kapcsolódik bele Shirin, a fiatal perzsa lány, akinek egyetlen esélye, hogy elkerülje a kitoloncolást, ha házasságot köt egy magyar állampolgárral.

vranik_allampolgar_mti
Máhr Ágnes, Vranik Roland, Cake-Baly Marcelo (MTI Fotó: Kallos Bea)
   
A főszereplők kiválasztásáról a rendező elmondta, hogy a Wilsont alakító Cake-Baly Marcelóba az utcán botlott, a fiatal perzsa lányt játszó Arghavan Shekarit kisebb kutatás után, egy szociális munkás ajánlására kérte fel a szerepre. „Nem volt más választásom, meg kellett keresnem azt a két amatőrt, akik beszélnek magyarul és hajlandóak, illetve képesek játszani egy játékfilmben. Ez igazi vakrepülés volt, de nagy szerencse, hogy megtaláltam őket” – vélekedett Vranik Roland. A harmadik főszereplő, a tanárnőt megformáló Máhr Ági a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja. Cake-Baly civilben a BKV-nál dolgozik, a Shirint alakító Arghavan pedig divattervező, emellett egy óvodában angolt, valamint jógát tanít. A menekülteket alakító színészek saját tapasztalataikkal is hozzájárultak a Vranik Roland és Szabó Iván által írt,  Nipkow-ösztöndíjas forgatókönyv történetének alakulásához, és naponta előfordul, hogy a jeleneteket hozzájuk igazítják.
   
„Ez számomra is teljesen új módszer, hiszen eddig mindig megvolt bennem a pontos elképzelés, a kép, a hangulat. Most sokkal lazábban zajlik a munka, nagyon élvezem” – fejtette ki Vranik, aki korábbi munkáihoz képest teljesen új stábbal dolgozik, mivel úgy érezte, „ahhoz, hogy valami újat csináljak, teljesen új gárdára van szükségem”. A Popfilm produkciójában készülő film producere Fehér Károly, operatőre Juhász Imre, a dramaturg Kovács Kristóf. Kiss Wanda és Makk Lili vágóként, Bagyarik Endre látványtervezőként közreműködik a filmben.
   
Vranik Roland korábbi filmjei tablófilmek voltak, „stilizált, elemelt, már-már abszurd világúak, itt egy végtelenül tiszta, majdhogynem dokumentarista megközelítésről van szó, kézikamerás és a végtelenségig leegyszerűsített jelenetekről. Mivel a történet abszolút realista, már-már kisrealista, emiatt a forma is ehhez igazodik” – hangsúlyozta a rendező.

MTI/mandarchiv

• Publikálva: 2015.05.28. 13:09 • Címke: interjú