a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Jurassic World: sokat fejlődtek a számítógépek

Moziajánló

jurassic_lead

A második és harmadik rész sikertelensége után ki gondolta volna, hogy a Jurassic Parknak lesz még folytatása. És lám itt a film, és garantáltan sikeres lesz, mert nyár van, és mert jól meg van csinálva. Beleadtak apait, anyait, én a rendező mellett leginkább a forgatókönyvírókat csodálom. Mert nagy ügyesség kell ahhoz, hogy az ezerszer lerágott csontokból, az alapsztori motívumait felhasználva és újrakeverve új minőséget hozzanak létre.

Colin Trevorrow második filmes rendezőnek és az írópárosnak, Rick Jaffának és Amanda Silveának sikerült a nagy mutatvány. Mert nincs ebben a filmben tulajdonképpen más, mint az elsőben, az 1993-asban, ahol Steven Spielberg még nem a pénzzel, hanem inkább az instruálással foglalkozott. Az első Park valóban unikum volt sok szempontból, mégis talán az animatronikus, tehát mozgatható őslényeiről híresült el, lehetett tudni, hogy a Spielberg emberei által épített Tyrannosaurus hat méter magas és 12 méter hosszú volt és több tonnát nyomott. Persze mindez nagyon sokba került, de a bevétel is óriási, mára már mindent összeadva biztosan az 1000 millió dollár felett van. (Csak Magyarországon 950 ezer ember látta akkoriban a filmet, ami csekély 1,1 millió dollárt tett hozzá az alkotók bevételéhez.) No de félre a piszkos anyagiakkal, mert a dollárszázmillióknál sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy valahol ezzel a filmmel indult el a számítógépes filmkészítés, a CGI világhódító útjára, és jutott el odáig, hogy mostanra már a képzeletnek semmi sem szab határt, a kék, vagy éppen zöld háttér előtt felvett jelenetekhez gyakorlatilag bármit hozzá lehet adni. Így kígyózhat hosszasan a hegygerincen vezető úton a Mózest és a választott népet üldöző fáraó harci kocsis serege, és így születhet meg az Avatar csodálatos dzsungele vagy lebegő sziklaalakzatai. Aztán az is hozzá tartozik a történethet, hogy az új rész ismét divathullámot indíthat el Hollywoodban: a CGI-s megoldások mellett 35mm-es és 65mm-es filmre, tehát nem digitális hordozóra forgatták.

jurassic_world

Jelen filmünkben az ismert forgatókönyvi elemeken (menekülő, veszélyben lévő gyerekek, elbizakodott menedzserek, tudósok és milliomosok és a veszélyre figyelmeztető igazi férfiú) túl igazából csak egy szuperszörnyet kellett megalkotni, amely összesíti fajtájának minden rettenetes tulajdonságát. Meg is okolják a kissé hosszúra nyúló felvezetésben, hogy erre természetesen a látogatószám és a bevétel növelése miatt van szükség, mert ott pörög a parkot vezető Vivian (Lauren Lapkus) előtt a számláló, ami mutatja, hogy hányan vannak éppen a szigeten, ahol húsz évvel ezelőtt megtörtént a tragédia. Csinálnak egy csúcsragadozót, ami erősebb és gyorsabb, mint a T-Rex, és mindjárt az elején kiderül róla, hogy némi intelligenciával is rendelkezik. Na, ez szabadul el most, és indul meg lemészárolva minden útjába eső élőlényt, hogy rátörjön a látogatóközponthoz menekített emberek tömegére. Még az a szerencse, hogy van a szigeten egy kis Triceraptor idomító bázis is az igazi hőssel, Owennel (Chris Pratt, aki ezzel a szereppel bevonult a nagy sztárok közé), akinek valósággal a kezéből eszik négy ilyen meglehetősen veszélyes jószág. Természetesen ő lesz az, aki helyreállítja a világ rendjét, amihez még a raptorokat is használni fogja. Igaz, hűségük meglehetősen ingatag, hiszen azért jónéhány embert megesznek, mire elérkezik a finálé, ahol mégis a klónozott szörny ellen fordulnak. De nem is mondanék többet, jó a történet, van benne fordulat, ezért is dicsértem még az elején az alkotókat. Hogy aztán a számítógép, az informatika 1993 óta mekkorát fejlőtt, annak demonstrálására meg ott vannak a dínók a filmből, kinézetben és mozgásukban is a tökéleteshez közelítenek. (Talán csak a madárházból kiszabaduló szörnyecskék támadásánál vannak apróbb pontatlanságok, hiátusok, de amúgy stimmel minden. Persze, a vízesésbe ugrás után azért nem kéne egy vadiúj gyufát előhúzni az övtáskából, és meggyújtani, de ne keressük már annyira azon a kákán a csomót, minek.)

jurassic_world

És végül az is biztos, hogy lesz még folytatás, hiszen a gonosz katonák a gátlástalan tudóssal együtt még végkifejlet előtt leléptek a kutatások hibernált eredményeivel. Addig meg kibírjuk majd csak valahogy, amúgy is jön július elején az új Terminátor, augusztus 5-én meg a Mission: Impossible – Titkos Nemzet.

Csak ajánlani tudom:
• a dínók és a Park elszánt rajongóinak
• azoknak is, akik még nem találkoztak ezzel a világgal
• azoknak, akik elvinnék 12 évnél idősebb gyermekeiket egy izgalmas moziba

Nem ajánlom:
• a műfaj megrögzött ellenfeleinek
• azoknak, akik már némi szentimentalizmust és finom humort sem képesek elviselni a véres filmekben


Jurassic World
amerikai kalandfilm, 125 perc, 2015
rendező: Colin Trevorrow, író: Michael Crichton, forgatókönyvíró: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly, zeneszerző: Michael Giacchino, operatőr: John Schwartzman,
producer: Steven Spielberg, Patrick Crowley, Frank Marshall, Thomas Tull, vágó: Kevin Stitt, szereplők: Chris Pratt (Owen), Lauren Lapkus (Vivian), Jake Johnson (Lowery), Katie McGrath (Zara), Judy Greer (Karen Mitchell), Vincent D'Onofrio (Morton), Bryce Dallas Howard (Beth)

Bemutató: 2015. június 11.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.06.16. 09:18 • Címke: moziajánló