a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A Patyomkin-lépcső az európai filmkultúra kincsei között

patyomkin_leadA júliusban megrendezendő Odessza Nemzetközi Filmfesztiválon az Európai Filmakadémia európai filmkultúra kincsei státusszal díjazza Szergej Eizenstein kilencven éve forgatott filmje, a Patyomkin páncélos odesszai helyszínét, a Patyomkin-lépcsőt.

„A lépcső minden kétséget kizáróan a világ egyik leghíresebb filmes helyszíne” – olvasható az Európai Filmakadémia közleményében.

A fesztiválra július 10. és 18. között kerül sor, ennek keretében helyeznek el egy speciális európai filmkultúra kincsei-emblémát a fekete-tengeri kikötővárosban található Patyomkin-lépcső mellett.

A lépcső az Európai Filmakadémia listáján szereplő ötödik helyszín, a svéd Bergmancenter, az orosz Eizenstein Központ, a francia Lumière Intézet és az olasz Tonino Guerra Világa múzeum mellett.

Az akadémia tervei szerint a lista az elkövetkező években további helyszínekkel bővül majd. A kezdeményezéssel az akadémia szeretné felhívni a figyelmet az európai mozi szimbolikus és történelmi jelentőségű helyszíneire, amelyeket fontos megóvni az eljövendő generációk számára is.

Megalapítása óta az Odessza Filmfesztivál keretén belül a közönség szabadtéren tekinthet meg nemzetközi, élő zenével kísért filmklasszikusokat, idén Michael Nyman brit zeneszerző vezényli Dziga Vertov 1929-es Ember a felvevőgéppel című dokumentumfilmjéhez írt zenéjét.

potemkin
A 142 méter hosszú Patyomkin-lépcső 1837–1841 között épült és Eizenstein filmje tette világhírűvé (forrás: Wikimedia)

A rendezvényen vetítik az idei cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíjával kitüntetett Saul fia című filmet is, Nemes Jeles László alkotását – derül ki a fesztivál programjából.

MTI

• Publikálva: 2015.06.19. 09:00 • Címke: hír

Magyar játékfilmek