a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Az Arany Oroszlán esélyesei

velence_biennale_logo

Huszonegy versenyfilm látható a szeptember 2-án kezdődő 72. velencei filmfesztiválon a szervezők által szerdán nyilvánosságra hozott program szerint, amelyben Kristen Stewart romantikus sci-fije és Idris Elba háború drámája is szerepel, a retrospektív bemutatók sorát pedig Fejős Pál 1933-as Napsugár című klasszikusa gazdagítja.

A tizenegy napos nemzetközi filmes seregszemle Arany Oroszlán-díjáért verseng a Kristen Stewart és Nicolas Hoult főszereplésével, Drake Doremus rendezésében készült Equals; Luca Guadagnino A Bigger Splash című alkotása, az 1969-es A medence új feldolgozása Tilda Swintonnal és Ralph Fiennesszal; Cary Fukunaga afrikai gyermekkatonákról szóló, Beasts of No Nation című háborús drámája Idris Elbával; Charlie Kaufman és Duke Johnson közös animációja, az Anomalisa; Laurie Anderson Heart of a Dog című filmje és A király beszédével Oscar-díjat nyert Tom Hooper egy transznemű nő 1920-as évekbeli történetét ábrázoló, The Danish Girl című új munkája is. A versenyprogram része még Amos Gitai életrajzi drámája a Nobel-békedíjas Jichak Rabin 1995-ös meggyilkolásáról Rabin, The Last Day címmel; a The Clan című családi dráma Pablo Trapero argentin rendezőtől; a dél-afrikai Oliver Hermanus The Endless River című krimije; valamint Jerzy Skolimowski lengyel rendező 11 Minutes című alkotása, amely több szereplője életébe pillant be a címben jelzett 11 percre. A kanadai Atom Egoyan Remember címmel nácivadász-thrillerrel jelentkezik; Alekszander Szokurov orosz rendező a Párizsban forgatott Francofoniával; olasz kollégájuk, Marco Bellocchio pedig egy vámpíros történettel, a Sangue del mio sangue című alkotással érkezik a Lidóra.

anomalisa
Anomalisa

A versenyfilmek között mutatkozik be Emin Alper török-francia-katari koprodukciója, a Frenzy; az ausztrál Sue Brooks Looking for Grace című filmje; Xavier Giannoli francia-cseh-belga munkája, a Marguerite; a venezuelai-mexikói összefogással készült Desde alla című film Lorenzo Vigas rendezésében; a L'hermine a francia Christian Vincenttől és a Behemoth a kínai Csao Liangtól. Az olasz versenymezőnyt Giuseppe M. Gaudino Per amor vostro és Piero Messina L'attesa című filmje is erősíti. Versenyen kívül szerepel Scott Cooper Black Mass című gengszterdrámája Johnny Depp főszereplésével és a Spotlight is Thomas McCarthytól, amelyben Michael Keaton újságíróként nyomoz egyházi személyek által elkövetett szexuális zaklatások ügyében. A 18 produkciót felsorakoztató Orizonti programban az európai alkotásokon kívül indiai, brazil, indonéziai, új-zélandi, amerikai és mexikói munka is szerepel. A mezőnyben látható Bradley Corbet rendezése, a The Childhood of a Leader című dráma is, amely magyar produkciós közreműködéssel készült. Az idei velencei merítés hivatalos programjában 55 filmalkotást tekinthetnek meg a nézők.

black mass

A Velencei klasszikusok elnevezésű visszatekintésben levetítik a kalandos életű Fejős Pál (1897-1963) magyar filmrendező, kutató, egyetemi tanár 1933-ban forgatott, Napsugár (Sonnenstrahl) című filmjét, amelyet forgatókönyvíróként és producerként is jegyzett. A film a gazdasági válság idején Bécsben játszódik: a munkanélkülivé vált Hans reménytelenségében épp a Dunába akar ugrani, mikor megpillant a vízben egy lányt, és kimenti. A 18 éves Anna azonban szintén úgy érzi, nincs ereje tovább élni.  Alberto Barbera fesztiváligazgató a szeptember 2-ai megnyitóra Baltasar Kormakur Everest című hegymászódrámáját szemelte ki, amelyben Jake Gyllenhaal alakítja a főszerepet. A mustrát a Mr. Six című kínai film zárja Hu Kuan rendezésében. A nagy múltú fesztivál életműdíját idén francia filmes, Betrand Tavernier, a Jazz Párizsban, a Válságállapot, Az élet és semmi más, valamint a Vidéki vasárnap rendezője kapja. Az Alfonso Cuarón vezette versenyfilmes zsűri díjait szeptember 12-én adják át.

MTI

• Publikálva: 2015.07.31. 01:40 • Címke: fesztivál