a rovat írásai

Abbahagyta a három Oscar tulajdonosa

Daniel Day-Lewis visszavonul a színészettől. A háromszoros Oscar-díjas művész szóvivője szűk szavú közleményben tudatta ezt a Variety magazinnal. Day-Lewis egyszer már felhagyott a színészettel, akkor cipőket varrt Olaszországban.

​Nicole Kidman 50

Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Forog már a Valami Amerika 3

Elkezdődött Herendi Gábor nagysikerű filmsorozata, a Valami Amerika harmadik részének forgatása a hétvégén. A munkálatok a tervek szerint augusztus 2-ig tartanak, a film 2018. február 15-én kerül a magyar mozikba.

Krimit forgatott a Liza, a rókatündér rendezője

Befejezte új filmje, az X. 45 napos forgatását Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője, tájékoztatott a produkció.

Jezsuita filmszemle: téma a Másik

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilmes szemléjének és fotópályázatának témája idén: a Másik. A szervezők október 9-ig várják az alkotásokat.

​Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét

Terry Gilliam 17 év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Rossellini, a neorealizmus atyja

Negyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Libanonban nem harcolhat a Wonder Woman

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. A filmet végül betiltották, a vetítési tilalmat a belügyminisztérium rendelte el szerdán, néhány órával a forgalmazás megkezdése előtt.

Morgan Freeman pilóta szeretett volna lenni

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli június 1-jén Morgan Freeman Oscar-díjas amerikai színész, aki későn érő típus: harmincévesen még nem volt biztos benne, hogy élete végéig színész akar-e lenni, negyvenévesen kezdett igazán ismertté válni, és csak ötvenévesen érte utol a világhír.

Svédországba került a Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban nagydíjat nyert alkotó ismét egy keserű, de a korábbinál sokkal összetettebb, meglepő és abszurd fordulatokkal teli szatírát forgatott.

Az ifjabb Bondok tisztelegtek Roger Moore előtt

Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be róla a BBC News.

Film összes cikke »

Hátrányos helyzetből lett olimpikon: Rejtő Ildikó

rejtő leadLehet, hogy szerénysége az oka, hogy kétszeres, és nem háromszoros olimpiai bajnokként beszélhetünk róla.

Ha valaki ellátogat a fonyódi József Attila úton lévő Rejtő Ildikó apartmanba – ha csak a név nem gyanús neki, és nem kérdez rá –, nem tudhatja, hogy egy kétszeres olimpiai bajnok nyaralójában tölti az időt. Más vendégház-tulajdonosok, ha csak megfordul náluk ilyen "magas rangú celebritás" velük reklámozzák magukat úton-útfélen, a tőrvívó bajnoknő azonban szokott szerénységével vezeti a boltot, a szolgáltatás minőségével akar kitűnni, nem sportbeli érdemeivel. Lehet, hogy ez a szerénység az oka, hogy kétszeres, és nem háromszoros olimpiai bajnokként beszélhetünk róla. Történt ugyanis, hogy Mexikóban, az 1968-as olimpián címvédőként bejutott a női tőr körmérkőzéses döntőjébe, s hogy nyugodtan tudjon készülni, egy órával a hivatalos busz indulása előtt taxival ment a vívócsarnokba. Sajnos azonban a taxis a maratoni futás útvonalán akart eljutni oda, amely természetesen le volt zárva, így Ildikó majdnem lekéste a döntőt, amelyen a hivatalos busszal érkező szurkolók mind időben megjelentek. Bemelegíteni nem tudott, kapkodva vette fel a vívóruhát, végül tusaránnyal bár, de bronzérmes lett. Ki tudja, ha szól a lelkes sportbarát mexikóiaknak, hogy ő olimpiai bajnok, azok talán a vállukon vitték volna be a csarnokba, nehogy lekésse a döntőjét.

video


Rejtő Ildikó győztes asszója a tokiói olimpián (1964).

Ennek ellenére páratlanul sikeres és hosszú pályafutás áll a még ma is igen aktív Rejtő Ildikó mögött. Összesen öt olimpián indult, amelyeken 2 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett, világbajnokságokon pedig 5-ször szólították a dobogó tetejére, ebből egyszer egyéniben. Nemzetközi vívókarrierjét Luxemburg foglalja keretbe: itt nyert életében először nagy viadalt 1956-ban ifjúsági világbajnoki címet szerezve, és stílszerűen az 1999-es veterán világbajnokság megnyerésével tette fel ugyanitt a koronát utolérhetetlen pályafutására. Pedig kezdetben nem sok sikert jósoltak neki a szakemberek; mai kifejezéssel élve többszörösen hátrányos helyzetből indult a pástok világába.

A Rejtő család ősei még Renner néven települtek át Németországból a Szepességbe Mária Terézia idején. Nagyapja, akit erdőmérnökként Kolozsvárra helyeztek, magyarosította a családnevüket Rejtőre. Édesapja Budapesten járt a műegyetem gépészmérnöki karára, s itt is nősült meg. 1937. május 11-én született meg első lányuk, Ildikó, akit még két kislány követett, Emőke és Tünde. A családi legenda szerint egy távoli nagynéni a háború utáni szegénységben tenyérből próbált jósolni a Rejtő-lányoknak, Ildikó esetében egészen hihetetlen dolgot mondott: "Ez a kislány be fogja járni az egész világot. A kezében van valami, amit nagyon ügyesen forgat, de nem látom pontosan, mi az." Persze senki sem hitt neki, annál inkább nem, mivel karmesteri pálcáról szó sem lehetett, hiszen Ildikó nagyon nagy fokú halláskárosodással született. Soha sehol nem kért emiatt felmentést semmi alól,  megtanult szájról olvasni, s később edzői az utasításokat papírra írva adták át neki, mert a sisak mögül már nem működött olyan jól a szájról olvasás. Kérdés, hogy vívás közben előny vagy hátrány-e, ha az ember gyakorlatilag semmit sem hall. Egyrészt nem vonja el a figyelmet az ellenfélről semmilyen zaj, ugyanakkor nem hallja a pengék csattogását, a lábak súrlódását a páston, meg persze a jó tanácsokat.

Többszörösen hátrányos helyzetről beszéltem, s ha a balkezességet nem számoljuk ide, marad még a hirtelen növésből származó gerincferdülés. Pedig ha ez nem lett volna, Rejtő Ildikó soha nem kerül a vívás közelébe sem. Mivel semmiféle gyógytorna nem segített, a Rejtő-szülők a 15 éves kislány általános iskolai testnevelő tanárához fordultak, hogy ő mit javasol. A tanárnő történetesen Nyári Magda válogatott tőrvívó volt, aki feltehetően minden betegség ellen a vívást ajánlotta volna gyógyszerként, ebben az esetben viszont fényesen bejött a javaslat. A sors különös fintora, hogy hat évvel később a világbajnokságon két magyar jutott be a hatos döntőbe, Rejtő Ildikó és Nyári Magda. Ha Ildikó győz, ő a világbajnok, de nem merte/tudta mesterét megverni, így harmadik lett, Nyári Magda ezzel a győzelemmel is csak ötödik. Úgy látszik, bundáról abban az időben – ők legalább is – nem hallottak.

Élete legnagyobb eseménye a tokiói olimpia volt, ahol egyéniben a toronymagas esélyes szovjet Gorohova a körmérkőzéses döntőben gyorsan elvérzett, végül hárman maradtak holtversenyben az élen: a német Mees, akitől Ildikó 4:2-re kikapott, az olasz Ragno, akit ugyanilyen arányban legyőzött, és ő. Minden kezdődött elölről, de már csak három résztvevővel. Az első asszóban Ildikó magabiztosan újra legyőzte az olaszt, de jött a hatalmas termetű német, akinek önbizalmat adott a korábbi csörte, amelyben ő győzött. Bő egy perc múlva 4:0-ás vereséggel távozott – Rejtő Ildikó Elek Ilona két bajnoki címe után újra olimpia győzelmet szerzett Magyarországnak női tőrben. Ünnepelni és pihenni azonban nem sok idő maradt, mert másnap következett az olimpiák történetében második alkalommal megrendezett csapatverseny, amelynek megint csak a szovjetek voltak az egyértelmű favoritjai. Ráadásul a vívó babona azt mondja, akinek egyéniben jól megy, az a csapatban rosszul fog szerepelni. Szerencsére ez esetben a kivétel erősíthette a szabályt. A döntőben, ahol a csapatok minden tagja vív a másik csapat összes versenyzőjével, rendkívül szoros küzdelem alakult ki. Végül az utolsó csörte döntött a bajnoki címről, aki azt nyeri, az az olimpiai bajnok. Dömölky Lídia és Sisova állt fel az asszóra, 3:3–as eredmény alakult ki, ami azt jelentette, hogy aki a következő találatot adja, annak a csapata a végső győztes. A magyar lány be is vitte a tust, de a bíró érvénytelennek nyilvánította, Dömölky Lídia kénytelen volt egy még érvényesebbet is elhelyezni a szovjet lány plasztronján. 1964-ben voltunk, a magyarok számára bármely szovjet csapat legyőzése mindig kis politikai felhangot is kapott. De ezzel akkor a lányok nem törődtek, boldogan ugrottak egymás nyakába, s azóta is rendszeresen találkozgatnak, főznek együtt, tartják a kapcsolatot.

Rejtő Ildikó ma második férjével, és örökbe fogadott lányával él békés, boldog családi életet. 2007 decemberében a pár hónappal korábban elhunyt Zsivótzky Gyula helyére őt választották be a Nemzet Sportolói közé. Nem tartotta magát esélyesnek, a „nyolcas döntőben” olyan nevek szerepeltek, mint az aranycsapat kapusa, Grosics Gyula, a szintén olimpiai bajnok vívó Schmitt Pál, vagy a skandinávokat tájfutásban először legyőző legendás Monspart Sarolta, aki csak azért nem olimpiai bajnok, mert a tájfutás nem olimpiai sportág. Rejtő Ildikó megszokott szerénységével úgy kommentálta győzelmét, hogy kevés volt a nő a Nemzet Sportolói között, biztos azért esett rá a választás, hogy javuljon ez az arány.

Peregi Tamás

• Publikálva: 2012.05.14. 15:58 • Címke: videó, évforduló, videó, filmhíradók

Magyar játékfilmek