a rovat írásai

Ösvények a múzeumi digitalizációban 2.

Interjú Ruttkay Zsófia matematikussal, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem oktatójával, a 2010-ben elindított Digitális múzeum kurzus egyik vezetőjével. Második rész.

Ösvények a múzeumi digitalizációban 1.

Interjú Ruttkay Zsófia matematikussal, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem oktatójával, a 2010-ben elindított Digitális múzeum kurzus egyik vezetőjével. Első rész.

Szecesszió 3D-ben

Az Iparművészeti Múzeum kiállítása 3D-ben is megtekinthető.

Magyar részvétel a világháborús filmek felújításában

Az első világháború kitörésének százéves évfordulójához közeledve befejeződött a 2012-ben elindult, EFG1914 elnevezésű európai uniós projekt, amelynek keretében 23 európai archívum több, mint 660 órányi háborús tematikájú filmanyagot, 5500 plakátot, fotót és dokumentumot digitalizált uniós forrásból.

15 000 oldalnyi perzsa kézirat online

A British Museum Ázsia- és Afrika-kutatói 15.000 oldalnyi perzsa nyelvű kéziratot digitalizáltak és tettek online elérhetővé – írják az intézmény Asian and African Studies blogján.

Megnyílt a Getty virtuális könyvtára

A Getty Publications 250 művészeti és műemlékvédelmi, restauráláshoz kapcsolódó, utóbbi 45 évben kiadott könyvet tett online elérhetővé.

Getty Publications
Getty Publications
Getty Publications

Új helyen a Cseh Tamás Archívum

Jövő szerdán, a magyar kultúra napján nyílik a budai Várban, az Úri utcai hajdani Mailáth palotában a Cseh Tamás Archívum. Az eddig az Országos Széchényi Könyvtár által gondozott gyűjtemény új otthona a Magyar Nemzeti Levéltár egyik épülete.

Bemutatják Hitchcock holokauszt-filmjét

Maga Alfred Hitchcock a képeket annyira elrettentőnek találta, hogy sokáig a stúdióba sem tudta betenni a lábát. A filmtekercsek évtizedekig érintetlenül, elfeledve porosodtak. A bergen-belseni tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából restaurálva kerülnek a nézők elé a nehezen kibírható, mégsem feledhető képek.

​Internetes honlap készült a németek jelenlétének bemutatására

Internetes honlap készült a 18. századi délnémet kivándorlók világának és négy Duna-menti országban élő leszármazottaik jelenlétének bemutatására.

A Norvég Nemzeti Könyvtár is digitalizál

Teljes gyűjteményét digitalizálni kívánja a Norvég Nemzeti Könyvtár, hogy a nemzet memóriabankjaként archiválja és mindenki számára, bármikor, bárhonnan elérhetővé tegye a lehető legtöbb digitális tartalmat – olvasható a könyvtár portálján.

Online görög Biblia és a legrégebbi héber kódex

A Vatikáni Könyvtár és az Oxfordi Egyetem Bodley Könyvtárának közös digitalizációs projektje.

Digitalizálás összes cikke »

​Magyar anyagok az Europeanában

efg_plakatMagyarország közgyűjteményei és a magángyűjtemények, cégek 2012. áprilisáig 121 771 alkotást helyeztek el az Europeana oldalain.

Az elkövetkező három évben ennek a számnak a megháromszorozása a cél. Mindennek a jelentőségét abban mérhetjük, hogy ezen anyagok nagy része a nagyközönség számára ismeretlen, de sokszor még a kutatók számára is alig feltérképezett külföldi anyagok közt jelenhet meg, és így a szemlélő új összefüggésekre bukkanhat.

Az időszak 26 Europeana-projektjének zömét az Európai Unió finanszírozza, amelyekben 21 magyar intézmény vett részt a Szépműveszeti Múzeumtól a Magyar Távirati Irodáig. A legtöbb adatot a MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) által befogadott NDA (Nemzeti Digitális Adattár) adta át a közös európai felületnek. További műtárgyakat szolgáltatott többek közt a Magyar Országos Levéltár, a Szépművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia – Nyelvtudományi Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Tavirati Iroda Rt., a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Országos Széchényi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum.

dalolva_plakat
Filmplakát az Europeanán

Az Europeanán ingyenesen megtalálható többek közt több a MaNDA egyik elődje, a Magyar Nemzeti Filmarchívum által szolgáltatott több, mint ezer magyar film plakátjának nézőképe, linkekkel el lehet jutni a Magyar Elektronikus Könyvtárba, de hangfájlok és videók is fellelhetők.

A közzétett anyagok egy része elérhető az Europeana szerverein is, más esetekben hivatkozásokkal irányít el az oldal az aktuális gyűjtemény honlapjára. A minimumcélok közé tartozik például, hogy az Europeana a jól adatolt műtárgyak rendszere legyen, tehát ha szobrot keresünk, akkor valóban szobrok jelenjenek meg. További célok közé tartozik például a különböző nemzetek különböző intézményei által felvitt műtárgyak metaadatainak átjárhatósága.

kenguru_plakat
Filmplakát az Europeanán

A műtárgyak publikálása kapcsán összetett jogi szabályozás készül. Nem mindegy ugyanis, hogy egy műtárgy közkincs, azaz bárki megtekintheti (képi elem esetén legalább a nézőképét), vagy esetleg semmilyen benyomást sem gyakorlunk az internetezőkre. Az Europeana ugyanis alkalmas arra, hogy szélesebb internetező, művészetek iránt érdeklődő közönség körében népszerűsítse a magyar gyűjtemények anyagait. Az így elhelyezett tárgyak élő részei lehetnek az alakuló művészetnek, kultúrának, kreatív iparnak, sőt új, például turisztikai célú applikációkba is beépíthetők lehetnek.

Balogh Endre

• Publikálva: 2012.05.11. 10:15 • Címke: manda, honlap, digitalizálás, europeana