a rovat írásai

Online Argentína régi és rejtett arca

A British Library most a Heinrich Sanguetti Archívumot digitalizálta és tette szabadon elérhetővé. Argentína új arcai tárulnak elénk.

Hashtagekkel a múzeumban

Interjú Mar Dixon angol múzeumi bloggerrel, aki a digitális és a közösségi média legkülönfélébb eszközeivel igyekszik közelebb vinni egymáshoz a múzeumokat és a közönségüket. A múzeumoknak, ha meg akarják élni a következő évtizedet, reflektálniuk kell a jelen tendenciáira és divatjaira, és ez sokszor még csak pénzbe sem kerül.

Online kiállításon Mágnás Elza

Mágnás Elza kurtizán több mint 100 éve történt meggyilkolásának esetét feldolgozó kiállítást, Róth Miksa színes üvegablakát, régi fényképeket, bútorokat és festményeket tekinthetnek meg az érdeklődők a Kiscelli Múzeum gyűjteményeiből összeválogatott online kiállításon, amely csütörtöktől érhető el a Google Kulturális Intézete honlapján.

Ma van a #museumselfie-nap!

Akár tetszik, akár nem, a selfie-k divatja egyre erősebb. Miért ne szeressük inkább? Idén január 20-án immár harmadszor tartják meg a #MuseumSelfie-napot. Érdemes elővenni a múzeumokban is a telefonunkat és elkészíteni saját múzeumi selfie-nket.

Fel a parókával!

A Victoria és Albert Múzeum egy vicces újévi alkalmazással köszöntött minket.

A New York Public Library képei online

Most a New York Public Library dobott nagyot: ingyenesen elérhetővé tették százéves gyűjteményük szabadon felhasználható képeit. De ami igazán egyedi: arra is tippeket adnak, hogy hogyan használhatjuk fel a letöltött képeket az ajándékcsomagolástól a társasjáték készítésig.

A British Museum most már mindenkié

A British Museum weboldalára kattintva most már bárki bejárhatja a teljes múzeumot és megnézheti a 4634 kiállított tárgyat is.

Mit látott Jane Austen?

Jane Austen híres kultúrafogyasztó volt, s az ő korában kezdett kibontakozni a modern múzeumlátogatási kultúra. Azt, hogy milyen is lehetett a modern múzeumról alkotott kép az 1800-as évek elején, a Texasi Egyetem próbálja érzékeltetni egy érdekes digitális projekttel.

Amikor a művészettörténészek a programozókkal söröznek

Milyen is lenne, ha a plakátokon valójában kánkánoznának a Moulin Rouge táncosnői? Vagy ha korabeli dagerrotípiákról visszakacsintanának az emberek? Ilyesmi már nem csak a Harry Potter-regényekben létezik.

Virtuális gulágmúzeum készül Csehországban

Virtuális gulágmúzeumot készít a csehországi Archipelag Szövetség, a gyűjtemény jövő tavasztól látogatható.

​Birodalmi mécsesek sorozatgyártásban

Ha már a világítással kapcsolatba hozható régi tárgyak körül vizsgálódunk, hát akkor nem mehetünk el szó nélkül a Balatoni Múzeum római kori mécsese mellett sem. Ezek az agyagból készült kis világítóeszközök amúgy is a régészeti leletanyag egyik legjelentősebb darabszámát produkálják. Mert az őszi, a téli nap nagyon rövid és az emberek mindig féltek az éjszaka árnyaitól.

Digitalizálás összes cikke »

​Magyar anyagok az Europeanában

efg_plakatMagyarország közgyűjteményei és a magángyűjtemények, cégek 2012. áprilisáig 121 771 alkotást helyeztek el az Europeana oldalain.

Az elkövetkező három évben ennek a számnak a megháromszorozása a cél. Mindennek a jelentőségét abban mérhetjük, hogy ezen anyagok nagy része a nagyközönség számára ismeretlen, de sokszor még a kutatók számára is alig feltérképezett külföldi anyagok közt jelenhet meg, és így a szemlélő új összefüggésekre bukkanhat.

Az időszak 26 Europeana-projektjének zömét az Európai Unió finanszírozza, amelyekben 21 magyar intézmény vett részt a Szépműveszeti Múzeumtól a Magyar Távirati Irodáig. A legtöbb adatot a MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) által befogadott NDA (Nemzeti Digitális Adattár) adta át a közös európai felületnek. További műtárgyakat szolgáltatott többek közt a Magyar Országos Levéltár, a Szépművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia – Nyelvtudományi Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Tavirati Iroda Rt., a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Országos Széchényi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum.

dalolva_plakat
Filmplakát az Europeanán

Az Europeanán ingyenesen megtalálható többek közt több a MaNDA egyik elődje, a Magyar Nemzeti Filmarchívum által szolgáltatott több, mint ezer magyar film plakátjának nézőképe, linkekkel el lehet jutni a Magyar Elektronikus Könyvtárba, de hangfájlok és videók is fellelhetők.

A közzétett anyagok egy része elérhető az Europeana szerverein is, más esetekben hivatkozásokkal irányít el az oldal az aktuális gyűjtemény honlapjára. A minimumcélok közé tartozik például, hogy az Europeana a jól adatolt műtárgyak rendszere legyen, tehát ha szobrot keresünk, akkor valóban szobrok jelenjenek meg. További célok közé tartozik például a különböző nemzetek különböző intézményei által felvitt műtárgyak metaadatainak átjárhatósága.

kenguru_plakat
Filmplakát az Europeanán

A műtárgyak publikálása kapcsán összetett jogi szabályozás készül. Nem mindegy ugyanis, hogy egy műtárgy közkincs, azaz bárki megtekintheti (képi elem esetén legalább a nézőképét), vagy esetleg semmilyen benyomást sem gyakorlunk az internetezőkre. Az Europeana ugyanis alkalmas arra, hogy szélesebb internetező, művészetek iránt érdeklődő közönség körében népszerűsítse a magyar gyűjtemények anyagait. Az így elhelyezett tárgyak élő részei lehetnek az alakuló művészetnek, kultúrának, kreatív iparnak, sőt új, például turisztikai célú applikációkba is beépíthetők lehetnek.

Balogh Endre

• Publikálva: 2012.05.11. 10:15 • Címke: manda, honlap, digitalizálás, europeana