a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Egymillió szabadon felhasználható kép a British Library-től

british library lead

Egyre több közgyűjtemény, patinás múzeum és könyvtár teszi közzé kincseit az interneten: a British Library kollekciójának több mint egymillió darabját böngészhetjük a Flickr oldalukon.

A British Library sokféle médiumot bocsátott szabad útjára: találhatunk térképeket, földrajzi diagramokat, gyönyörű illusztrációkat, képregényeket, képeslapokat, tájképeket, falrajzokat, a 17-19. századból. A képeket a Microsoft digitalizálta.

british library
Egy illusztráció Bill Nye amerikai történelemről szóló könyvéből (az illusztrációt F. Opper készítette)

Ha valaki kicsit eltéved az oldal sűrűségében, akkor a robotok által szerkesztett (és a British Libraryhez tartozó) Mechanical Curator blog segít az eligazodásban: ez a kissé bolondos eszköz segít olyan helyekre is „eljutni”, ahova nélküle kevésbé lehetne. Egy különleges arcfelismerő technika segítségével végigpásztázza a digitalizált könyveket, és az illusztrációkat helymegnevezéssel teszi közzé.

A Flickr oldalán konvencionálisabb módon, albumokba rendezve mutatják be a képeket. Bármelyik képre kattintva eljutunk az eredeti forráshoz, tehát akár az azt tartalmazó könyvhöz, amely mellé további abban az évben kiadott könyveket találunk.

british library illuszrációja zarándoklat pilgrim

A szerkesztők például feltették a fenti, 1885-ből származó illusztrációt a biciklikről szóló mappájukba. De találhatunk öltözködési tanácsadásról szóló képeket, amelyek arról szólnak, hogy az úriemberek miképpen tudnak olcsón és jól öltözködni, de távol-keleti fogpaszta reklám és számos más, eddig elképzelhetetlen dolgot is lehet találni. Csak győzzünk kattintgatni. 

british_gallery

• Publikálva: 2015.09.17. 14:47 • Címke: hír, digitalizálás