a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Film, amit kötelezővé kéne tenni: Mediterranea

12. Jameson CineFest, 2015. szeptember 11-20.

jameson cinefest leadA Földközi-tenger közös bölcső, de jótéteményeit nem osztja meg valamennyi gyermekével. A Mediterranea a mostohagyerekek filmje.

Amikor tavaly azt gondoltuk, ennél már nem lehet kiegyensúlyozottabb, magasabb színvonalú a miskolci CineFest kínálata, alighanem tévedtünk. Helyszíni tudósításunkban olyan filmről számolunk be, amelynek ezidáig nem akadt forgalmazója, s csupán a fesztiválon volt látható. Pedig nem egyszerűen forgalmazni kéne a Mediterraneat, hanem – hangozzék ez bár patetikusan – ingyenesen kötelezővé tenni minden európainak.

mediterreana

A rendező, Jonas Carpignano New Yorkban született, apja olasz, anyja afrikai amerikai. A család hosszabb ideig élt Olaszországban is. Carpignanot nem érték inzultusok, viszont ő volt „az a srác, akinek fekete az anyja”. A Chjana című rövidfilmje Controcampo díjat nyert Velencében, ebből fejlesztette a Mediterranaet. Rövidjátékfilmet akart forgatni, Calabriába utazott, s öt évig maradt. A szereplőválogatáson ugyanis megismerkedett a Burkina Faso-i Koudous Seihonnal. Meghallgatta a történetét, s az ő révén megismerte az afrikai menekültek sorsát, életüket Olaszországban. Azt érezte, akkor jár a helyes úton, ha a Velencében sikert aratott, fődíjat nyert kisfilm után hosszabb lélegzetű alkotást is készít róluk. Carpignano elutazott Afrikába, lejárta azt az utat, amerre Koudous és társai Európába jöttek, megírta a forgatókönyvet. A Sundance Lab fölfigyelt a projektre, segített a fejlesztésben. Érdekesség, hogy a szintén Sundance-os fejlesztésű, világsikert aratott, ugyancsak Miskolcon debütált A messzi Dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin írta a film zenéjét. Az alapítvány segített a pénzügyi háttér megteremtésében is. A nemzetközi produkció amerikai szisztéma szerint épült föl: az európai állami támogatási rendszerrel szemben sok kisebb magánbefektető jóvoltából állt össze a költségvetés. Ez az amerikai független keret a fiatal rendező számára rendkívül felszabadítónak bizonyult, ami érződik is az alkotásán. Carpignano csak részben érzi magát olasz rendezőnek, hiszen az a fajta „gerilla filmkészítés”, ahogyan ő dolgozik, nem létezik Olaszországban.

Mediterranea

2008-ban több, mint 1500 bevándorló érkezett Olaszországba Szenegálból, Ghanából, Burkina Fasoból. Az útra családjuk adta össze a pénzt. A hosszú, nehéz menekülés során (érdemes megnézni a térképen, mekkora utat tettek meg) kirabolták, átverték, többször megverték őket, volt, akit megöltek közülük, s mindezt büntetlenül tehették velük, hiszen jogfosztott helyzetből indultak még jogfosztottabb körülmények közé. Olaszországba érkezésük után a segélyszervezet, valamint már ott élő társaik információit követve a kis olasz városka, Rosarno menekültgettójába kerültek. A mocskos, kényelmetlen, lakásra alkalmatlan helynek is örülniük kellett, mert legalább maradhattak. Minél hamarabb munkát kellett találniuk, hogy el tudják tartani magukat, s pénzt küldhessenek haza. A munkalehetőségeket a maffia tartja a kezében, kegyetlenül, embertelenül hajszolja a kiszolgáltatott, boldogulni akaró, többnyire igyekvő emigránsokat. Az emigránsok az A Chjàna (’Alföld’) mezőgazdasági területein kaptak napszámosmunkát, ahol gyümölcsöt, főleg narancsot és olajbogyót szüreteltek. A maffia befolyása annyira erős volt, hogy 2008-ban a polgármestert is eltávolították. A feszültség egyre nőtt, a lakosság és a hivatalok is az emigránsok ellen fordultak. Napirenden voltak a razziák, a rasszista támadások. Amikor 2010-ben egy migráns munkást meggyilkoltak, sorstársai tiltakozásul az utcára vonultak, s elszabadultak az indulatok.

meditzerranea

A film dokumentumfilmes eszközökkel teszi nagyon intenzíven átélhetővé mindazt a megpróbáltatást, amin a szenegáli Abasnak (Alassane Sy) és a burkinai Ayivának (Koudous Seihon) keresztül kellett menniük. A másik, az olasz oldal is többdimenziós. Nagyon érdekes megfigyelni, milyen árnyaltan lehet ábrázolni, hogy a munkaadó Rocco (Davide Schipilliti) csaknem ugyanannyira helyzete fogságában van, mint akiket kizsákmányol. Próbál emberi lenni, dicséri Ayiva szorgalmát, az asztalához ülteti, de szerződést – ami a letelepedéshez elengedhetetlen volna – nem ad neki. A helyzetet csak fokozza, hogy a segélyszervezet képviselői szinte tehetetlenek. A néző ugyanúgy érzi a tehetetlenséget, a rossz körülmények miatt növekvő frusztrációt, ahogyan a főszereplők. Azt, hogy akármit tesznek, a helyzetükből nincs kiút. Itt-ott egy-egy baráti gesztus azért akad, ilyen a seftelő, gyerekkorú növendék-maffiózó lassan kialakuló jóindulata – ami csak annyit jelent, hogy egy idő után már nem veri annyira át „menekült barátait”. Abas és Ayiva nemes, szótlan szolidaritáson, tiszteleten alapuló férfibarátságának gesztusaira még sokáig emlékezni fogunk. Kiút, megoldás azonban nincs, a helyzetet a fatalista szólás írja le a legjobban: „Ha várod a holnapot, a holnap elérkezik. Ha nem vársz a holnapra, a holnap akkor is elérkezik.”



Mediterranea
2015, olasz-francia-amerikai-német-katari, 107 perc
rendező: Jonas Carpignano, operatőr: Wyatt Garfield, vágó: Affonso Gonçalves, Nico Leunen, zene: Dan Romer, Ben Zeitlin, szereplők: Alassane Sy, Koudous Seihon, Annalisa Pagano

Boronyák Rita

• Publikálva: 2015.09.19. 14:19 • Címke: cinefest