a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

1,9 millió oldalt digitalizáltak az Országgyűlési Könyvtárban

orszaggyulesi konyvtar lead

Szeptember végéig fejeződik be az Országgyűlési Könyvtár legújabb digitalizálási projektje, amelynek keretében mintegy 1,9 millió oldalnyi törvényhozási dokumentum vált elektronikusan elérhetővé.

A digitalizált dokumentumok között mintegy 1,5 millió oldal 1990 után született országgyűlési iromány és bizottsági jegyzőkönyv található. Elérhetővé vált továbbá számos muzeális értékű, törvényalkotással kapcsolatos dokumentum a 18-19. századból, valamint az Országház tervezésére vonatkozó úgynevezett Steindl-féle tervtár 250 ezer oldalnyi irattal és több mint 800 tervrajzzal. A ténylegesen 2014-ben elindult projekt előtt az Országgyűlési Könyvtár mintegy egymillió dokumentumra és 10 ezer muzeális kötetre tehető állományának alig 1 százalékát digitalizálták, az informatikai eszközpark átlagéletkora pedig 8-10 éves volt. A 450 millió forintból megvalósuló Digitalizált Törvényhozási Tudástár 2. projekt részeként ezért 83 millió forint értékben vettek új informatikai eszközöket, valamint egy bemutatóterem mellett kialakítottak egy digitalizáló műhelyt is A1-es méretű színes könyvolvasókkal és könyvszkennerekkel. Markója Szilárd a most megtartott sajtótájékoztatón a projekt egyik legfontosabb eredményeként emelte ki a könyvár megújuló honlapján elérhető, most elkészült egységes keresőrendszert, amelynek segítségével elektronikusan lehet kutatni az intézmény különböző muzeális, levéltári és szakkönyvtári adatbázisainak anyagai között.

oszaggyulesi konyvtar
Mostantól már nem csak az Országgyűlési Könyvtár asztalainál, hanem az interneten is böngészhetjük a gyűjteményt

Redl Károly igazgatóhelyettes, a projekt szakmai vezetője a digitalizált tartalmakról beszélve elmondta, hogy a mintegy 150 ezer oldalnyi muzeális törvényhozási dokumentum közül az 1737-től 1865-ig vezetett erdélyi országgyűlési kötetek a legkorábbiak, de megtalálhatóak az 1790-től nyomtatot
t formában feljegyzett magyarországi országgyűlési jegyzőkönyvek, irományok is. Kiemelte még, hogy a digitalizálással először kutathatóvá váló Steindl-féle tervtár összesen 750 négyzetméternyi tervrajzot ölel fel, amely kiterítve nagyobb, mint egy teniszpálya alapterülete. Szintén digitalizálták Soltész István 60 ezer tételt felvonultató egyedülálló parlamenti bibliográfiáját, amely többek közt tartalmazza a rendszerváltás óta született több mint 1600 törvény „szürke irodalmát”, az Országház által rendelt politikai tanulmányok, valamint más anyagok, köztük cikkek és könyvek jegyzékét is. Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója az eseményen az intézmény távlati terveiről beszélt, kiemelve, hogy a cél egy olyan könnyen kutatható adatbázisrendszer kialakítása, amely a reformkorig visszamenően minden magyarországi törvényhozásban szerepet játszó képviselőről nyújtana alapadatokat az érdeklődőknek. Ilyen információ lehet például, hogy mikor és hol választották meg az adott képviselőt, kik voltak az ellenfelei, mi jellemezte az adott választókerületet a szóban forgó választási ciklusban. Hozzátette: a mostanra kifejlesztett egységes kereső ennek a víziónak a szoftveres keretét biztosítja.

orszaggyulesi keresobazis
A képre kattintva elérhetjük a keresőoldalt

Bellavics István kitért arra is, hogy októberben két új bemutatótér nyílik az Országgyűlési Múzeum részeként, ahol a látogatók az Országház építésével és épületművészetével, valamint a homlokzat felújításkor lecserélt épületanyagokkal, kőzetekkel ismerkedhetnek meg. Mint fogalmazott, a múzeum kiállítóterei ezzel összesítve elfogják érni a hasonló, törvényhozás-történettel foglalkozó intézmények között is világcsúcsot jelentő 1700 négyzetmétert. Emellett októberben mutatják be A magyar országgyűlések története című sorozat első kötetét, valamint megújul A nemzet főtere internetes portál is.

MTI

• Publikálva: 2015.09.24. 12:22 • Címke: hír