a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Szakácsi Sándor (1952-2007)

szakácsi leadHatvan éves lenne a kitűnő karakterszínész, akinek a hangját mindenki ismeri.

Elsősorban színpadi színész volt – a Színházi Adattárban több, mint százhúsz szerepét regisztrálták – azonban a színpadnál is nagyobb ismertséget hozott neki a szinkronhangja. Egész pályafutása alatt intenzíven dolgozott ezen a területen, olyan színészeknek kölcsönözte a hangját, mint Kevin Costner, Dustin Hoffmann, Liam Neeson és Michael York. Népszerű filmek és sorozatok tucatjaiból lehet ismerős a magyar nézőknek: Twin Peaks (Kyle MacLachlan – Dale Cooper különleges ügynök), Tövismadarak (Richard Chamberlain – Ralph de Bricassart), Doktor House (Hugh Laurie – dr. Gregory House), Mephisto (Klaus Maria BrandauerHendrik Höfgen), Psycho (Anthony Perkins – Norman Bates), Veszedelmes viszonyok (John Malkovich – Vicomte Sébastien de Valmont).

54 televíziós és játékfilmben szerepelt. Viszonylag kevés főszerepet kapott, de egy-egy kisebb epizód alapján is emlékezetébe véshette őt a néző. Legkorábban Jeles András diplomafilmjében tűnt fel (Fehér sereg, 1971). Első sikere egy tévésorozat, a Stanisław Lem novellái alapján készült Pirx kalandjai (1972, Kazán István, Rajnai András), ennek is a Víkend a Marson című epizódja. Érdekes, hogy utolsó filmje is egy sci-fi, a Thelomeris (Sorsvonalak), amelyet Hatvani Balázs rendezett. Szakácsi élete utolsó napjaiban, betegen is kijárt a forgatásra 2007-ben. A Sorsvonalakat ismereteim szerint máig nem mutatták be. Magyar költségvetéssel biztosan nehéz látványos sci-fit készíteni, de azért kíváncsi lennék rá, hiszen alkotói lélektani drámaként is beszéltek róla.

E tudományos-fantasztikus "keret" ellenére Szakácsi Sándor nagyon is földi lény volt. Színészkvalitásaihoz, illetve az átélt drámaiság mélységéhez nem kellettek csillogó skodalámpák, idegen bolygók. A színészetről nyilatkozta élete utolsó évében: "Nekem hivatásom, mert az egész életemet, az idegrendszeremet, a gondolkodásomat, a szemléletemet meghatározza, kitölti. Erről szól a reggelem, a nappalom, az éjszakám. Nincs másom..." (Criticai Lapok 2007/2)

Szakácsi magába zárkózott egy idő után. Voltak barátai, de a magánéletéről maga is úgy nyilatkozott, hogy nem úgy alakult, ahogyan szerette volna, ezért is fordult még inkább színészi "több-mint-hivatás" felé, ahol megélhette azt, ami másképp nem lehetséges. Szerelme, majd felesége a gyönyörű színésznő, Szerencsi Éva volt, akivel több közös munkát vállalt pályája elején-derekén. Hét év után azonban elváltak útjaik. Szerencsi Éva is idén lett volna hatvan éves.

Az Amerikai cigarettában (1979, Dömölky János) az egyik szerkesztőségi alkalmazottat alakította. A film remek szatíra a hetvenes évek áldepressziós értelmiségéről. Szerepelt az egyik legsikeresebb magyar bűnügyi vígjátékban, a Kojak Budapestenben (1980, Szalkai Sándor), ahol ő volt a taxis fiatalember. Mintha vonzották volna a válságban lévő értelmiségiekről szóló filmek. Az egyik jelentősebb filmes főszerepét Szurdi Miklós Hatásvadászok (1982) szímű filmjében alakította.

video

Hatásvadászok (részlet).

A film jellegzetes lenyomata az 1980-as éveknek. Cselekménye színházi közegben játszódik, ami igazán közel állhatott hozzá. A rendezőt alakítja – aki elhatározza, hogy bemutatja egy halálos beteg Kossuth-díjas író forradalmi tematikájú darabját. Az előadást betiltják, de a ténnyel senki se tud vagy akar szembenézni. A próbákat folytatják. Az író meghal, mielőtt a bemutatóra sor kerülne. A szembenézés, a botrány, a katarzis elmarad. Minden megy tovább a megszokott rezignáltságban.

Az István, a királyban (1984, Koltay Gábor) Sur nevű magyar úrként tűnik fel; a Redl ezredesben (1984, Szabó István) Tanhoffer százados szerepében; a Julianusban (1990,  Koltay Gábor) pedig IV. Béla. Szerepelt még A vád című filmben (1996, Sára Sándor), ahol ő az egyik főszereplő, a katonaszökevény apja, a családfő. Ez nagyon fontos film, és nem csak Szakácsi miatt, hanem azért, mert azon kevés nyilvánosságot kapott történetek egyike, amelyek híven és érzékletesen bemutatják az 1945-ben bevonuló szovjet hadsereg kegyetlenkedéseit.

A Szent Lőrinc folyó lazacaiban (2002, András Ferenc) Kerekes Sándort játszotta, a Sobri című betyáros filmben (2003, Novák Emil) Darkavári Jánost. Címszerepet alakít az Álommenedzserben (1993, Kovács András), amelynek története méltó Szakácsihoz – hogy e lelkes, sport iránt rajongó álommenedzseren végül fölülkerekedett egy uzsorás, az már nem az ő hibája.

Készült róla egy emlékhonlap, amely a hasonló honlapok közül kiemelkedik mind tartalom, mind esztétikum szempontjából. Érdemes végigböngészni a lapjait, és megfigyelni egy-egy versinterpretációját; végighallgatni a zeneszámokat a szólólemezéről; megtekinteni videórészleteket a filmjeiből, színházi fellépéseiről; elolvasni néhányat az interjúiból. Aki fogékony a költészetre, az ebben a műfajban is talál olvasnivalót az emlékhonlapon. Befejezésül álljon itt egy rövid vers Szakácsi Sándortól, amelynek a címét a sorok kezdőbetűiből összeálló akrosztikon rejti:

Többen
Ágálnak
Reménytelenül
Sorsuk
Aznapi
Drágasága,
Alvásnélküli
Lakhelyek
Omló
Mozaikjáért

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2012.05.16. 13:30 • Címke: színház, videó, évforduló, filmtörténet