a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A fiatal animáció legjava Budaörsön

primanimalead

Idén negyedik alkalommal rendezik meg Budaörsön a Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivált október 21. és 24. között, ahol diákok és elsőfilmesek rövidfilmjeit vetítik.

A négynapos fesztiválon 86 fiatal alkotó animációja mutatkozik be. Többek között itt láthatja a magyar közönség először a franciaországi Annecyi Animációsfilm-fesztiválon két díjat is bezsebelt brit diplomafilmet, az Edmondot, vagy a 2014-es Velencei Fesztiválon bemutatott Castillo és a nagy morgóhal című brazil filmet. Igazi ínyenc alkotás Daniel Gray és Tom Brown angol–amerikai–magyar(!) koprodukcióban készült filmje, a Fogak, mely ez év elején a Sundance Filmfesztiválon debütált. A Primanima versenyprogramjában szerepel az idei év eddig legtöbb díjat bezsebelt két magyar rövidfilmje is, Bertóti Attila Mese, illetve Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála Limbo-Limbo Travel című filmje.

buszvezető limbo limbo travel
Limbo-Limbo Travel

Az animációs rövidfilmeket idén is háromtagú nemzetközi szakmai zsűri értékeli: Alekszej Alekszejev a kultikus BAFTA-díjas Log Jam-sorozat alkotója, aki többek között a Mr. Bean-sorozat művészeti vezetőjeként dolgozott Magyaroszágon; Eliska Decka cseh animációsfilm-kurátor, filmteoretikus a prágai FAMU Filmművészeti Egyetemről; Andrea Martignoni olasz animációs hangdizájner, aki az ismert olasz graffitiművész, Blu egyedülálló animációs filmjeinek a társalkotója. Az alkotások a fesztivál 300 ezer forintos fődíjáért versenyeznek, melyet a Magyar Film Utómunka Egyesülés ajánlott fel. Idén is átadásra kerül a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díj, továbbá a közönségszavazás alapján legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díj, melyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kétszer fél millió forinttal támogatott. E két díjra összesen tizenöt Magyarországon, vagy magyar koprodukcióban készült film van jelölve.

castillo
Castillo és a nagy morgóhal

A Primanima programja idén is szemezget a közelmúlt legizgalmasabb animációs mozifilmjeiből. Az idei felhozatalban két olyan egyedülálló filmes gyöngyszem szerepel, melyek a nagy hollywoodi animációs stúdiók árnyékában születtek. Elsősorban a gyerekeknek és családoknak szóló darab A tenger dala (Song of the Sea) című, elbűvölően szép ír mesefilm. Tomm Moore filmjét, amely kivételes módon eljutott a hazai moziforgalmazásba is, idén Oscar-díjra is jelölték. Kifejezetten a felnőtt közönséget célozza meg az Egyesült Államokban élő, lett származású Signe Baumane humoros önéletrajzi ihletésű filmje, a Kövek a zsebemben (Rocks in My Pockets). A filmet, mely öt nő abszurd fordulatokban gazdag sorsát követi nyomon, 2014-ben a Karlovy Vary-i Filmfesztivál mutatta be először. A fesztiválon délelőttönként összesen 35 gyermekeknek készült animációs kisfilm méretteti meg magát az óvodások és kisiskolások közönsége előtt. A meseprogramokkal párhuzamosan futó rajzfilmes játszóházban pedig bárki elkészítheti az első rajzfilmjét. A csoportokat és a családokat díjmentesen várják a magyar és külföldi mesefilmekből álló vetítéseken.


A fesztivál előzetese

A fesztivál idén egy kiállítás keretében enged bepillantást az elmúlt három év magyar díjazottainak munkáiba, köztük a több mint száz nemzetközi díjat elhozó Nyuszi és Őz, illetve a Symphony No. 42 című kisfilmek kulisszatitkaiba. A budaörsi Zichy Majorban rendezett kiállítás különlegessége, hogy megtekinthetjük a filmekhez készült eredeti vázlatrajzokat, figuraterveket, háttérfestményeket. A tárlaton bemutatkozó hat alkotó: Bucsi Réka, Hermán Árpád, Horváth-Molnár Panna, Kopasz Milán, Mariai Gábor és Vácz Péter. Immár negyedik éve a fesztivál állandó zenei fellépője a ma már országosan ismert Lóci játszik formáció frontembere; a Primanimán esténként zenél a Tilos Rádió lemezlovasa, DJ Sztyepp is. Különleges, „interaktív” koncertet adnak a Bélaműhely Soundart zenekar tagjai, akik újrahasznosított tárgyakon játszanak. Az egyedülálló fellépésre a Zichy Majorban kerül sor.

primanima banner

A fesztivál vetítéseit a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében tartják, mely a Móricz Zsigmond körtérről, vagy a Kelenföldi pályaudvartól kb. 10 perces buszúttal érhető el. Részletes program a Primanima weboldalán található.

sajtóközlemény

• Publikálva: 2015.10.14. 11:50 • Címke: primanima, fesztivál, animáció