a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Bécsben vetítették először a Hajnali lázat

hajnali_lead

Gárdos Péter szülei szerelmének történetéről forgatott filmjét Bécsben mutatták be először, a Collegium Hungaricum tegnap esti vetítésén.

A filmrendező szülei szerelmének történetéből forgatott filmet Schruff Milán, Piti Emőke és Gila Almagor izraeli filmsztár főszereplésével. A romantikus alkotás a második világháború utáni Svédországban játszódik, svéd, magyarországi és izraeli helyszíneken. A film alapjául szolgáló, világsikert aratott könyvet eddig harminc nyelvre fordították le, a hónap elején németül is kiadták. Az író által korábban „poszt-holokuaszt szerelmi regényként” meghatározott mű először 2010-ben jelent meg az Olvasó Sarok Kiadó gondozásában, a Libri szeptemberben új kiadással jelentkezett. Gárdos Péter Hajnali láz című könyvét a héten nyíló 67. Frankfurti Könyvvásáron is bemutatják. Gárdos Péter a bécsi filmbemutató után elmondta: a könyv mostani sikere annak köszönhető, hogy megtalálta azt az embert, Halmos Ádámot, a Libri ügyvezetőjét, aki hitt a műben és annak világsikerében.



A filmrendező a bécsi bemutató után arról beszélt, hogy szerinte egy ilyen típusú filmnek jót tesz, ha rendezőként megismerkedik olyan emberek véleményével is, akik egy kicsit máshonnan látnak rá a történetre. Ha az ember alkotóként ül be egy filmre, akkor minden székcsikorgásból, rezdülésből és csöndből nagyon komoly következtetéseket tud levonni – mondta a rendező, aki ez alapján úgy érzi, hogy a Hajnali láz hatott a közönségre. Ez a film szerelmes alkotás, amelyet a holokauszt emléke sző át – mondta Gárdos Péter. Arról is beszélt, hogy a film rávilágít arra, mennyire nem lehet tudat alá nyomni az átélt sorsot és megmutatja azt is, hogy a holokauszt után már soha nem lehet ezeknek az embereknek úgy élniük, mint ahogyan azelőtt éltek.

hajnali_forgatas
A Hajnali láz forgatáson

A rendező szerint a Hajnali láz újdonsága, hogy ez az élet mozija, szemben sok holokauszt filmmel. A rendező kiemelte: a két főhős pimasz dühvel szeretné élni az életét, és szemtelenül, mohón, kompromisszumok nélkül akarják a szerelmet. A filmrendező újságírók előtt arról is beszélt, hogy a film különös aktualitását adja, mikor a menekültügy kapcsán eszébe jut, hogy szüleit 1945 nyarán három európai ország, Svédország, Anglia és Svájc is befogadta. Elmondta: elszorul a szíve, hogy ma bizonyos európai országok milyen brutális kegyetlenséggel utasítják el a menekülteket.

A film támogatói a Magyar Nemzeti Filmalap, az Európai Unió MEDIA programja, az MTVA és a Magyar Mozgókép Közalapítvány a Svéd Filmintézet, a Filmpool Nord, a Svéd Televízió, a Jeruzsálemi Filmalap, a Magnet Bank, a Magyar Nemzeti Vagyonügynökség.

hajnali_tamasdorka
A film operatőre Seregi László

Gárdos Péter a Szamárköhögés és az Az utolsó blues rendezője. 2005-ben A porcelánbaba című Lázár Ervin novella-adaptációja elnyerte a 36. Magyar Filmszemle Legjobb rendezőnek járó díját, a Diákzsűri különdíját, és a Gene Moskowitz-díjat. Tréfa című 2009-es műve a 40. Magyar Filmszemle Legjobb rendezés díját kapta. Schruff Milán a Színház- és Filmművészeti Egyetemre Máté Gábor osztályában végzett 2003-ban. 2007-ben a Kalandorok című filmben a főszerepet játszotta Rudolf Péter és Haumann Péter mellett. Jelenleg a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának tagja.

hajnali láz
A könyv új kiadásának címlapja

A Hajnali láz című filmet a magyarországi mozik december 17-től tűzik műsorra. További szerepekben Kovács Lehel, Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Kovács Lehel, Földes Eszter, valamint két svéd színész Roger Strom és Anna Ascarate látható.

MTI

• Publikálva: 2015.10.16. 09:21 • Címke: hír