a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Indul a 13. Anilogue Animációs Filmfesztivál

anilogue lead

Új helyszínekkel bővül az immár tizenharmadik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyet november 25-29. között rendeznek meg Budapesten.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben futnak majd a világ legfrissebb és legizgalmasabb rajzfilmjei. Idén hat egész estés animáció és harminc rövidfilm versenyez.

A francia Simon Rouby rajzfilmjében a 12 éves Adama bátyja hirtelen eltűnik az eldugott nyugat-afrikai faluból, ahol élnek és Adama úgy dönt, megkeresi őt. Christian Desmares és Franck Ekinci April és az ál-világ című alkotásában egy párhuzamos világtörténet szerint 1941-ben V. Napóleon uralkodik Franciaországban, ahonnan misztikus körülmények között sorra kezdenek eltűnni a tudósok. Egy April nevű fiatal lány igyekszik kideríteni, mi ennek az oka. A román Anca Damian Varázshegy című doku-dráma animációja egy Párizsban letelepedett lengyel menekült, Adam Jacek Winker életrajzát követve halad át közel fél évszázadnyi történelmen.

proféta anilogue
Nyitófilm: A proféta

A japán Keiichi Hara alkotása, a Hokusai kisasszony egy lendületes portréfilm Hokusai mester lányáról, O-Eiről, egy szabadszellemű, szókimondó és nagyon tehetséges nőről. A francia Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli Fantomfiú című filmjében egy titokzatos gengszter megsebesít egy nyomozót, Alexet. A kórházban, ágyhoz kötve, Alex összebarátkozik a kis Leóval, akinek különleges képessége, hogy ki tud lépni a testéből. Végül Hyung-yun Chang dél-koreai rendező A szatellitlány és a tehén című animációjában Il-ho-t, a 'KITSAT-1’ szatellitet fellövik az űrbe, hogy megfigyelje a Földet. A műhold érdeklődni kezd az emberi szív után.

the satellite girl
A szatellitlány és a tehén

A fesztivált november 25-én, szerdán 19 órakor az Urániában A próféta című alkotás nyitja, melyben egy kitalált szigeten Almitra, a csintalan nyolcéves kislány találkozik egy politikai fogollyal, Mustafával. Ebből a véletlen találkozásból valószínűtlen barátság alakul ki. Kahlil Gibran számtalan nyelven megjelent klasszikusából az animáció legnevesebb alkotói – többek között Tomm Moore, Roger Allers és Bill Plympton - közösen készítettek rajzjátékfilmet. A 13. Anilogue-ot november 28-án szombaton 19 órakor (ismétlés: vasárnap 15 óra) Charlie Kaufman és Duke Johnson a velencei fesztivál nagydíját elnyert Anomalisa című animációja zárja az Uránia moziban.

anomalisa
Anomalisa

A rövidfilmek versenyében 30, közelmúltban készült animáció vesz részt, 16 országból – köztük Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borcsa Limbo Limbo Travel című alkotása –, melyeket 1000 nevezett kisfilm közül választottak ki. A versenyfilmeket idén is nemzetközi zsűri bírálja el: A rövidfilmes zsűri tagjai M. Tóth Géza, Bjoern Bartholdy és Stephan Roelants – utóbbi rendezte az Anilogue-on futó Rendkívüli mesék című egészestés animációt –, az egészestés filmek versenyénél pedig Peter Budinský, Or Fleishera és Temple Réka. A 2015-ös program minden eddiginél gazdagabb. Lesz japán, litván és világpanoráma szelekció, Visegrad Rallye és egy vizsgafilm válogatás Franciaorszából. A Cartoon D'or válogatásban bemutatkoznak az idei európai animációs nagydíjra jelölt filmek, láthatjuk a svájci Fantoche fesztivál díjnyertes alkotásait, a lengyel O!PLA közönség-kedvenceit, a PAF Other Visions szekció pedig egy különleges válogatást ad olyan audiovizuális munkákból, amelyek az animációt vegyítik egyéb művészeti ágakkal. Az Anilogue 2015 fókuszában Szlovákia áll, így a Szlovák Intézetben is lesznek – ingyenes – vetítések. A fesztivál egyik színfoltja november 28-án 21 órakor az Urániban az Animált Éj, melyben 300 percnyi lenyűgöző és egyben rettenetesen félelmetes alkotás lesz látható. A gyerekeket szombaton reggel 9.30-kor ingyenes animációs workshop várja az Urániában, 10.30 pedig Gryllus Vilmos ad koncertet.

Jegyek elővételben már vásárolhatóak teljes áron az Urániában és a Puskinban 1400 Ft-ért, az Art+ Cinemában 1100 Ft-ért, kedvezményesen az Urániában és a Puskinban 1100 Ft, az Art+Cinemában pedig 900 Ft-ért.

A fesztivál teljes programja a honlapon található.

Sajtóközlemény

• Publikálva: 2015.11.18. 13:07 • Címke: anilogue, fesztivál, animáció