a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Chaplin befejezetlen remekműve

chaplinlead

Könyv jelenik meg Svájcban Charlie Chaplin utolsó, be nem fejezett remekművéről: a zseniális filmes jóságos tündérről szóló, The Freak című filmjének forgatókönyvét a hetvenes évektől fia, a ma már 69 éves Michael őrizte.

A könyv teljes betekintést nyújt majd az 1977-ben elhunyt Oscar-díjas Chaplin utolsó filmtervébe. A rendező szerette volna, ha az alkotás tündérét, aki reményt hoz az embereknek, lánya, Victoria alakítja. A jelmezéhez csináltatott szárnyak, amelyek hattyútollakból készültek gondos munkával, szintén előkerültek egy raktárszobából. „Gyönyörű tündérmesének tűnik számomra. Olyasmi, amit csak egy ő korabeli ember tudott elképzelni és álmodni” – idézte a művész fiát a The Daily Mail. A kölyök, a Modern idők és a Diktátor alkotója valami nagyon más jellegű filmmel akarta lezárni filmes pályáját. A héten Svájcban megjelenő kötet részletesen beszámol a befejezetlen projektről. Chaplin élete utolsó 24 évét Svájcban töltötte. Pierre Smolik, a könyv szerzője archívumokban fellelhető írásos anyagok alapján, Chaplin több száz oldalnyi jegyzetéből kapott képet a meg nem valósult filmről. Két forgatókönyv-változat, párbeszédek, egy szinopszis és néhány felvétel is fennmaradt az előkészítés fázisából.

 

A Chaplin-család, legelöl Michael

Smolik szerint Chaplint lesújtotta, hogy 1967-es A Countess from Hong Kong című filmje nem lett siker, de azonnal dolgozni kezdett a The Freak című új filmtervén. A szinopszist 1969-ben írta, nyolcvanévesen, és a következő két évben a Genfi-tóra néző birtokán fejlesztette tovább a produkciót. Megcsináltatta a szárnyakat, és próbafelvételt is készített egy brit stúdióban 18 éves lányával, Victoriával. A történet szerint a szárnyas lány brit misszionáriusok gyermeke, aki egy nap rázuhan egy Chilében dolgozó professzor házának tetejére. A tanár bekíséri a házába és Saraphának nevezi el. Az emberek pedig, akik csodát remélnek tőle, elkezdenek özönleni hozzá. Saraphát azonban elrabolják, Londonba viszik, és a csodára éhes tömeg előtt mutogatják. Megszökik ugyan, de megint elfogják, és bizonyítania kell, hogy ő is ember, ahhoz, hogy végleg szabadon engedjék. Elhatározza, hogy hazaszáll Chilébe, de nem sikerül, belehull az Atlanti-óceánba, és meghal. Smolik szerint több magyarázta van annak, hogy miért nem készült el végül a film: egyfelől elég idős volt már, és felesége féltette az egészségét egy újabb forgatástól, mivel tisztában volt perfekcionizmusával. Másfelől nehéz volt befektetőt találni a filmhez.

 

A Chaplin-család egy karácsonyi magazinnak pózol. Elöl balról jobbra: Christopher,Oona és Chaplin. A kanapé mögött: Annette, Jane, Eugene, Victoria és Josephine. A fotó 1964-ben készült.

Halála után a család nem nagyon beszélt a forgatókönyvről, nem akarták, hogy más kezekbe kerüljön, ezért lehetett ilyen keveset tudni róla. Valamiféle titokként kezelték – magyarázta Chaplin fia. Smolik öt éve kezdett foglalkozni a témával és lehetőséget kapott arra, hogy betekintsen a dokumentumokba. Egyebek mellett néhány filmrészlet is előkerült, amelyeket 1974-ben Chaplin felesége, Oona forgatott a család kertjében a készülő produkcióhoz. A nevezetes szárnyakat jövő áprilisban kiállítják a Charlie Chaplin Múzeumban, a filmes géniusz egykori svájci házában, Manoir de Banban.

MTI

• Publikálva: 2015.12.14. 15:45 • Címke: könyvajánló

Magyar játékfilmek