a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Trianon – Egy trauma története

trianon lead

Most, hogy június 4-én lesz 92 éve, hogy aláírtuk a Trianoni békeszerződést, érdemes felidézni az előzményeket, a békekötés tényeit és következményeit.

Minden nemzet életében van olyan esemény, amit különböző okok miatt nem tudott magából rendesen kibeszélni, megemészteni, feldolgozni. Ezek rákos sejtként ott ülnek és rombolnak a „nemzettestben”, feltárásuk, értelmes, indulatok nélküli beszélgetés róluk – bármilyen nehéz is – elengedhetetlen. Ilyen a franciáknak az algériai háború, az amerikaiak számára a rabszolgák behurcolásának bűne és következményei, nekünk pedig – többek között – a trianoni békekötés. Most, hogy június 4-én lesz 92 éve, hogy aláírtuk, s több helyen lesz az országban megemlékezés, érdemes felidézni az előzményeket, a békekötés tényeit és következményeit.

video

A magyar békeküldöttség Párizsban várja a békefeltételeket, majd a Nagy-Trianon kastélyban aláírja a békeszerződést.

Magyarország a török hódoltság következtében elvesztette lakosainak jelentős részét, komoly termőterületek maradtak művelés nélkül pusztán azért, mert nem volt munkás kéz, aki megművelje. A XVIII. század során nagy számban kellett ezért betelepíteni idegeneket, de a feudalizmus viszonyai között ez egyáltalán nem okozott problémát, csak az számított, hogy valaki melyik földesúr birtokán gazdálkodik, melyik király fennhatósága alá tartozik; hogy milyen nyelven beszél, az az ő magánügye volt. A természetes asszimiláció hosszú távon amúgy is elmosta ezeket a kérdéseket. A XIX. század elejétől azonban nyugaton sorra alakultak a nemzetállamok, amelyekben kifejlődött a nacionalista eszme (ennek a szónak akkoriban semmi negatív felhangja nem volt), a többségi, államalkotó nemzet – ha kellett, erőszakosan is – sikeresen magába olvasztotta a kisebbségeket. Térségünkben viszont olyan soknemzetiségű államalakulatok jöttek létre, amelyek nem rendelkeztek többségi államalkotó nemzettel: se a Habsburg birodalomban, se az Oszmánban, se a Magyar Királyság területén nem érte el az osztrák, a török illetve a magyar lakosság száma az 50%-ot. Az 1848–49-es szabadságharc során Kossuthék azt gondolták, hogy a nemzetiségeknek adott egyéni szabadságjogok bőven elégnek bizonyulnak majd ahhoz, hogy a területünkön élő népek mellettünk álljanak ki, kollektív jogokat nem kell nekik adnunk – ez tévedésnek bizonyult. Kár, hogy a kiegyezés utáni országvezetés nem tanult ebből a hibából, s úgy érkeztünk el az első világháború küszöbére, hogy az itt élő románok, szerbek, szlovákok deklaráltan nem kívántak a magyar állam keretei között maradni.

A háborúban a vesztesek oldalán harcoltunk, s köztudott, hogy a békekötés mindig a győztesek érdekeit tükrözi. A Monarchia szétesése nem volt kérdés, a történelmi Magyarország megtartásának pedig nem volt realitása. Hajlamosak vagyunk bűnbakokat keresni, Károlyi Mihálytól Clemanceau-n keresztül Kun Béláig sokakban megtaláltuk már, pedig valószínűleg olyannyira szűk volt a játéktér számunkra a háború végétől a békekötésig, hogy lényeges változást nem lehetett volna kicsikarni az ismert végeredményhez képest. Nézzük először a franciákat. Közkeletű vélekedés, hogy a franciák erőszakolták ránk a trianoni békét, pedig formailag angol–amerikai–francia döntés született, semmi nem került bele a békekötés szövegébe, amit az angolok és az amerikaiak ne hagytak volna jóvá. Az igaz, hogy a térség a franciákat érdekelte elsősorban, ráadásul angol és amerikai haderő nem állomásozott itt, francia viszont annál inkább. A béketárgyalásokon – amire a vesztes országokat nem is hívták meg – azonban nem csak a franciák fogalmaztak meg magyarellenes álláspontot, példaként elég idézni Harold Nicolson brit diplomata szavait: „Ami pedig közelebbről Magyarországot illeti, megvallom, hogy erre a turáni törzsre heves utálattal tekintettem, s tekintek még ma is. Unokatestvéreikhez, a törökökhöz hasonlóan sokat romboltak, viszont semmit sem teremtettek. (...) A magyarok századokon át elnyomták nemzetiségi alattvalóikat. A felszabadulás és a büntetés órája elérkezett.”

Károlyi szerepe mostanában újra heves viták tárgya. Naivitása mindenképpen a szemére vethető, mert azt gondolta, hogy ha véghez viszi az ország demokratikus átalakítását, akkor a nyugati demokráciák egyenrangú partnernek fogják tekinteni – ez tévedés volt. A hadsereg leszerelését is a számlájára szokták írni, ami már nehezebb kérdés. A szörnyű háború után valószínűleg népszerű intézkedés volt, később pedig saját maga bízta meg Stromfeld Aurélt a honvédelem megszervezésével. Erre már csak a Tanácsköztársaság alatt kerül sor, de nem bizonyítható utólag, hogy akár a katonai védelem elmaradása a téli időszakban, akár a későbbi sikeres harci megmozdulások kedvezőbb elbírálást okoztak volna a békekonferencián.

trianon

Szentségtörésnek hangozhat, de ahhoz képest, hogy milyen volt a Párizs környéki békék hangulata, és milyen abszurd követelésekkel álltak elő a nemzetiségek, még elég enyhe ítélet született. A csehszlovákok igényt tartottak Miskolcra, és egy tengeri kijáróra, amely a Sopron–Kis-Balaton tengely mentén húzódott volna az Adriáig. A románok a Tisza vonalát szerették volna határnak, a délszlávok pedig a Bajától és Pécstől délre húzódó területekre tartottak igényt. Végül a történelmi Magyarország 325,4 ezer négyzetkilométeréből 93 ezer maradt, ami csak akkor kétharmados veszteség, ha az eredeti területbe nem számoljuk bele Horvátországot. A csaknem 21 milliós lakosságból bő 7,5 millió esett az új határok közé, ami 36,5%-a a korábbinak. Ennél érdekesebb, hogy a magyarok aránya a háború előtt 48,1% volt, a Trianon utáni országban viszont 88,1%, 3.315.000 magyar pedig a határokon kívül rekedt. Egy részük ráadásul egy tömbben, közvetlenül a határok mentén. Mindmáig tartó hatású, óriási problémát okozott nemcsak nekünk, hanem az újonnan alakult országoknak is, hogy a korábban jól működő gazdasági, közlekedési egység felbomlott. A létrejövő kis államok nem tudták felvenni a versenyt a világpiacon a brit, a francia vagy az amerikai gazdasággal. A béke politikai következményei pedig bele voltak kódolva a szigorú feltételekbe, egyenes út vezetett tőlük a második világháborúhoz. A nagyhatalmak olyan feladatot vállaltak magukra 1919-20-ban, amely megvalósíthatatlan volt, nemzetállamokat akartak létrehozni olyan területen, ahol az – a népek szétszórtsága, területi elhelyezkedése miatt – megoldhatatlan. Lehet tologatni a határokat bárhogy, jó megoldás nem fog születni belőle (más kérdés, hogy ennél jobb azért születhetett volna). Nem véletlen, hogy megoldani nem, csak elfojtani sikerült azóta is a problémát. A Párizs környéki békék során létrejött Jugoszlávia romjain tört ki Európa utóbbi időkbeli legvéresebb polgárháborúja, s az egykori Oszmán birodalom területén, Szíriában zajlik jelenleg is öldöklés.

Ha csak Trianont nézzük, a két háború közötti időszakban a „mindent vissza” jelszava elnyomott minden érdemleges vitát, míg a szocialista ideológia nem ismerte (el) a nemzet fogalmát. A rendszerváltás kellett ahhoz, hogy újra szóba lehessen hozni Trianon traumáját, fel is jött minden addig elfojtott nézet, indulat. A magam részéről azt gondoltam, hogy az uniós csatlakozás, a határok átjárhatósága magától meg fogja oldani a kérdést; ma már nem vagyok ennyire optimista. Az biztos, hogy határon túli honfitársaink helyzete lényegesen javult az elmúlt húsz évben, több helyen kormányalkotó tényezővé is váltak, de a kánaán még nagyon messze van. A kettős állampolgárság megadása szép politikai gesztus az anyaország részéről, de elkerülendő, hogy a kinti magyarok a hazai pártpolitikai élet kiszolgáltatottjaivá váljanak, az meg pláne, hogy bevándorlásra ösztönözzük őket. Nem volna jó, ha a Házsongárdi temetőben csak román gyerekek érdeklődnének románul szüleiktől, kik fekszenek ott ilyen kimondhatatlan nevekkel.

Peregi Tamás

• Publikálva: 2012.06.02. 07:01 • Címke: filmhíradók, videó, évforduló, történelem