a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Kádár 100 – Saját szavaival

kadar__leadKiállítás és vetítések az OSA Archívumban.

100 évvel ezelőtt született Kádár János, az MSZMP főtitkára, az 1956-os forradalom leverésétől a kommunista diktatúra bukásáig tartó korszak meghatározó politikusa, névadója.

Az OSA Archívum kiállítása főképp Kádár János saját megszólalásait tartalmazó hang- és filmdokumentumok segítségével igyekszik végigkísérni a pártfőtitkár életútját. A kiállításon a látogatók megtekinthetik Sólyom András filmrendező Kádárról készített legújabb filmmontázsát.

kadar_osa

A kiállítás kísérőrendezvénye két filmvetítés:

Június 7. csütörtök

16.30 Kádár
Muszatics Péter, 2009, 70'
A film Kádár János politikai pályafutását mutatja be. Kádár 32 éven keresztül volt Magyarország vezetője, és súlyos öröksége sok évvel rendszerének bukása után is él. A portréfilmben megszólaló interjúalanyok elbeszéléséből és Kádár híres utolsó beszédének részleteiből, valamint sok archív fotóból és tévéfelvételből áll össze az ellentmondásos életút.

18.00 Kádár János nyugdíjba megy
Méry Zsuzsa, 2001, 45'
1972-ben Kádár János, az MSZMP első titkára nyugdíjazását kérte a Központi Bizottságtól. A nyugdíjazásra végül nem került sor, de vajon mi lehetett az ügy hátterében? Kinek is szólt ez a levél valójában? Leonyid Brezsnyevnek? A Szovjetuniónak? Esetleg Kádár belső, magyarországi ellenzékének? És ki írta ezt a levelet? A munkába, háborúba, forradalomba, közszereplésbe belefáradt hatvanéves öregember? Vagy egy jó taktikai érzékkel megáldott, ravasz politikus?

19.00 Vitatott személyek: Kádár János 1912-1989
Erdőss Pál, 2003, 60’
Áttekintő életrajzi film Kádár János gyermekkoráról, politikai karrierjéről, hagyatékáról. Kádár 1912-ben Fiumében született, Csermanek János néven. A polgári iskola elvégzése után
írógépműszerész oklevelet szerzett. Szakmájában csak rövid ideig dolgozott, 1930-tól KIMSZ tag, többször letartóztatták. Az illegális kommunista párttal megszakadt a kapcsolata, belépett az
MSZDP-be. 1945-ben felvette az illegalitásban használt Kádár nevet. Az MKP-ban majd az MDP-ben egyre magasabb tisztséget töltött be, 1948-50 között belügyminiszter volt. 1951-ben letartóztatták, 1954-ben szabadult és ismét elindult felfelé a ranglétrán. Október 30-tól november 4-ig államminiszter Nagy Imre kormányában, de a valóságban november 1-én Moszkvába szállították, ahol a következő napokon elfogadta a felkínált kormányfői posztot. November 4-én tér vissza Magyarországra, bejelenti a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulását. 1956 és 1988 között Magyarország első számú vezetője.

20.00 Csermanek csókja
Forgács Péter, 1997, 45’
A filmkollázs a hatvanas–hetvenes évek Magyarországának hangulatát idézi, amelyben az egymásra helyezett jelentések révén a szellemesen összeállított képsorok mögött a semmi történése válik megtörténtté.

Június 21. csütörtök

18.00 Kádár János utolsó beszéde
Sólyom András, 2005, 50'
1989. április 12-én az MSZMP központi Bizottságának zárt ülésén megjelent és felszólalt Kádár János, a párt 77 éves elnöke, aki ekkor már egy éve betegeskedett. Az utolsó szó jogán – mindenki számára váratlanul – vallani akart 1956-os moszkvai tárgyalásáról (amiről korábban, nyilvánosan sohase beszélt), illetve Nagy Imre elítéléséről, kivégeztetéséről. Kádár János szaggatottan
megfogalmazott gondolatainak értelmezését Kornis Mihály segíti. A film után Sólyom Andrással és Kornis Mihállyal Mink András történész beszélget.

Centrális Galéria, 1051 Budapest, Arany János u. 32.
A kiállítás nyitva 2012. június 1-től július 29-ig.
A kiállítás és a filmvetítések ingyenesek, a kiállítás hétfő kivételével 10 és 18 óra között látogatható.

Együttműködő partnerek:
Magyar Országos Levéltár
Magyar Nemzeti Múzeum
56-os Intézet, Budapest
Politikatörténeti Intézet, Budapest

• Publikálva: 2012.06.04. 11:50 • Címke: 1956, évforduló, dokumentumfilm, kiállítás, ajánló, program

Kapcsolódó írások