a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

A New York Public Library képei online

newyorkpubliclibrary

Most a New York Public Library dobott nagyot: ingyenesen elérhetővé tették százéves gyűjteményük szabadon felhasználható képeit. De ami igazán egyedi: arra is tippeket adnak, hogy hogyan használhatjuk fel a letöltött képeket az ajándékcsomagolástól a társasjáték készítésig.

A New York Public Library 187 ezer képet tett online elérhetővé. A public domain, azaz szabadon felhasználható képek digitalizálása az intézmény think tank csapatának egyik projektje, hiszen ők felelősek a digitális innovációkért. A képek könnyen kereshetőek a vizuális kereső oldalon, a hagyományos, kulcsszavas kereső pedig itt nyitható meg.

public library

A digitalizált 187 ezer kép csak tizede a könyvtár több mint 100 éves képgyűjteményének, amelyben több, mint 1,5 millió fénykép, illusztráció és rajz található. A könyvtárat 1911-ben alapították, képarchívumát olyan híres művészek keresték fel, mint Andy Warhol vagy Art Spiegelman. Diego Rivera például asszisztenseit küldte ide, hogy kutatómunkát végezzenek a mester Man at the Crossroads című freskójához, amely a Rockefeller Centerbe készült, és amelyet Nelson Rockefeller leszedetett, mielőtt elkészült volna. Art Spiegelman Maus című híres, ismeretterjesztő képregényéhez is itt talált anyagot, Beatrix Potter képei között. 

maus art spiegelman
Kép Beatrix Potter anyagából

A kilencvenes évek óta digitalizáló csapat különös figyelmet fordított arra, hogy a digitalizálás mindenki számára érthető folyamat legyen. Aki komplex módon szeretné a képeket felhasználni, vagy a tárolás programozási kódrendszerét megismerni, külön eszközrendszert is elérhet ehhez. Blogjukon arra is tippeket adnak, hogy mi mindenre lehet a képeket használni: készíthetünk belőlük egyedi társasjátékot, ajándékcsomagolást, textíliamintát, decoupage-t vagy falmatricát is.

furdoszobabelso
1888-ből származó fürdőszobabelsőket is nézegethetünk

A legkreatívabbak elkészíthetik saját karakterkészletüket, gifeket, vagy jelentkezhetnek a NYPL Remix Residency ösztöndíjra: ide olyan projektötleteket várnak, amely a most megjelentett digitális gyűjtemény kreatív újrafelhasználását népszerűsíti. Inspirációforrásul pedig a olyan algyűjteményekben kutakodhatunk, mint a huszasévekbeli amerikai kották, a farmbiztonsági adminisztráció fényképgyűjteménye, vagy az 1880 és 1910-es évek között new yorki lakáskultúrát bemutató folyóiratsorozat.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.01.07. 01:57 • Címke: hír