a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Fel a parókával!

parokaleadA Victoria és Albert Múzeum egy vicces újévi alkalmazással köszöntött minket.

A világ egyik vezető design és művészeti múzeuma, a londoni Victoria and Albert Museum egy érdekes játékszert adott online látogatói kezébe: parókát építhetünk a weboldalukon. A visszafogott kompozícióktól a monumentális hajkölteményekig bármit elkészíthetünk. A frizurát mindenféle kiegészítőkkel, virágokkal, ékszerekkel díszíthetjük, befújhatjuk punkos színekkel, majd művünket a Facebookon is posztolhatjuk.

paroka
Egy egyszerű frizura...

paroka victoria es albert muzeum
...díszíthetjük hajóval, befújhatjuk színezőpúderrel. Erre az időre maszkot is kapunk, hogy az arc ne legyen színes.

Megismerkedhetünk azokkal a frizurákkal is, amelyeket a hölgyek és urak egykor valóban viseltek. A hajszobrászat fénykora a 18. század volt. Elég csak Marie Antoinette-re gondolnunk, aki látványos hajkoronáival örvendeztette meg a francia udvart. A hajtornyokba különleges tárgyakat is tűztek, így például hajó alakú dísszel a valóságban is találkozhatunk.

karikatura paroka
Marie Antoinette és a Belle-Poule

De miért terjedt el éppen a hajós fejdísz, amelyet egy szellős, de mégis vastag hajtömeg tartott? 1778-ban a La Belle Poule fregatt győzelmet aratott a brit Arethusa ellen – e győzelem emlékére készültek a Belle Poule hajköltemények. A hajdísz a győztes hajót hajót képezte le, sokszor olyan részletekbe menően, hogy még a fegyvereket is megtalálhattuk benne. Az előkelőségek sorban álltak a fodrászoknál, hogy drótokkal a fejükre erősítsék ezt az amúgy is súlyos alkotást.

paroka karikatura
Mindig is türelmesen szenvedtünk a szépségért?

Hasonló képeket találhatunk az Europeana adatbázisában is, de néhány parókás képeslap a MaNDA adatbázisában is akad, például a Mozsolics-képeslapok között is.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.01.13. 12:45 • Címke: játékos múzeum