a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Záró tárlatvezetések a Ferenczy-kiállításon

mng leadJúnius 17-ig látogatható a magyar impresszionizmus mesterének kiállítása az MNG-ben.

Kilencven évvel az utolsó, 1922-ben rendezett műcsarnoki Ferenczy-kiállítás után most a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg az egyik legnagyobb hatású magyar festő életművének minden korábbinál teljesebb bemutatója, Ferenczy Károly (1862–1917) gyűjteményes kiállítása.

Ferenczy Károly neve a köztudatban leginkább az 1896-ban formálódó nagybányai művészteleppel kapcsolódott össze, életműve szinte egybeforrt Nagybánya művészetével. Ferenczy a művészkolónia kiemelkedő alkotójaként és vezető mestereként, az impresszionizmus és posztimpresszionizmus hazai változatának megteremtésével a modern magyar festészet megalapozójává vált.

A kiállításon közel 150 festmény és 80 grafika kerül bemutatásra. A válogatás a hazai és a határon túli köz- és magángyűjtemények feltérképezése nyomán az életmű legjelesebb darabjaira fókuszál. A kiállítás a tucatnyi múzeumból kölcsönzött remekművek mellett több, mint hatvan, magántulajdonban lévő alkotással egészült ki. Külön kiállítótérben ismerkedhetnek meg a látogatók a Ferenczy Károlynak a festői életműve által eddig némileg háttérbe szorított grafikai munkásságával is.

A kiállítás kurátorai által indított „FERENCZY WANTED” akció során több, eddig lappangó Ferenczy-mű került elő, köztük a festő jelentős alkotásai is. A Ferenczy-életmű egy, az utóbbi hetekben felbukkant darabját, a Gyermekek pónikon című, 1905-ben született alkotást, a kiállítás utolsó heteiben a nagyközönség is megcsodálhatja a kiállításon. A hosszú ideig, minden bizonnyal több, mint száz évig kanadai magántulajdonban lévő kép mostani előkerülése igazi szenzációnak tekinthető.

Az érdeklődőket a kiállítás záró hetén tematikus tárlatvezetések várják:
2012. június 12., kedd 16.30 – Nagybánya – Táj és ember
2012. június 13., szerda 16.30 – Műhelytitkok. Ferenczy Károly grafikai munkássága és alkotói módszere
2012. június 14., csütörtök 16.30 – Száz éve kortársunk: Ferenczy Károly – A Ferenczy életmű az újabb kutatások fényében
2012. június 15., péntek 16.30 – Bibliai kompozíciók

Virtuális séta és gigapixel galéria – A Magyar Nemzeti Galéria és a 360 World együttműködése eredményeként a Ferenczy-tárlat három termében a múzeum honlapjáról induló virtuális sétát tehetnek az érdeklődők. A kiállítás két főműve (Madárdal, Október) gigapixeles felbontásban is tanulmányozható. A kiállításhoz kapcsolódó érdekességekről, háttérmunkálatokról és részletekről, a művész munkásságáról a Ferenczy-blogon olvashatnak.

• Publikálva: 2012.06.05. 13:34 • Címke: évforduló, ajánló, kiállítás

Kapcsolódó írások