a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Van Gogh és Turner nagy felbontásban

yalelead

Már 69 000 képet tölthetünk le kisebb vagy nagyobb felbontásban a Yale Egyetem galériájának honlapjáról. Nemsokára pedig jönnek a 3D-ben kinyomtatható szobrok is.

A digitalizálási hullámnak köszönhetően egyre több fantasztikus képet, festményt tölthetünk le és használhatunk fel szabadon. A Yale Egyetem 2011-ben kezdte el a digitalizálási projektjét, csak a múlt hónapban 22 000 képet töltöttek fel, így mára összesen már 69 000 kép érhető el az oldalukon. Büszkék arra, hogy csakis szerzői jogvédelem alatt nem álló műveket tesznek online elérhetővé: 150 000 darabot számláló gyűjteményből 76 000 a szabadon felhasználható. A nagyméretű digitalizált képeket a britishart.yale.edu vagy artgallery.yale.edu címről lehet elérni, a Collections címkére kattintva. Ha az adott kép nincs szerzői jogi védelem alatt, úgy a nagy felbontásban is le lehet tölteni. Következő lépésben azt tervezik, hogy szobrokat és egyéb térbeli alkotásokat tesznek 3D-ben letölthetővé és bárki számára kinyomtathatóvá.

A Yale Egyetem tagja  a 139 tagot számláló Digital Library Federationnek (Digitális Könyvtár Föderáció) és az American Art Collaborative-nak, amelyeknek közös célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak a gyűjtemények.

Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően például ezeket a festményeket tölthetjük le nagy felbontásban:

van gogh ejjeli kavehaz yale
Vincent van Gogh: Éjjeli kávéház

Joseph Mallord William Turner, Newark Abbey, 1806 – 1807
William Turner: Newark Abbey

Édouard Manet Fekvő nő spanyol ruhában yale
Edouard Manet: Fekvő nő spanyol ruhában

tanrikus buddhista amulett yale
Tantrikus buddhista amulett

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.02.18. 09:13 • Címke: játékos múzeum, hír