a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Meghekkelték Nefertitit

jatekos_muzeum_lead

Két német művész tavaly októberben titokban beszkennelte a berlini Neues Museumban kiállított híres Nefertiti-mellszobrot. Három hónappal később pedig online is közzétették a szobor 3D-adatcsomagját, amelyet egy torrent segítségével bárki letölthet és akár újra is mixelhet, public domainként, azaz szabadon felhasználhatóan.

Az alkotók is elkészítették a maguk 1:1 méretű, műgyantából készült Nefertiti-szobrát, amely az eredetitől csupán mikromillitérekben különbözik. A több mint 3300 éves eredetit 1912-ben egy német régészcsoport találta meg, majd kicsempészték Egyiptomból, 1923 óta Berlinben van kiállítva.

nefertiti3d

A Másik Nefertiti című projektet azért alkotta meg a két művész, Nora Al-Badri és Jan Nikolai Nelles, mert abban hisznek, hogy a kulturális örökség a nagyközönség számára is elérhető kell legyen. Ugyanakkor a múzeumok figyelmét is szeretnék felhívni a tulajdonjog fogalmára, hiszen például a berlini Neues Museumban is több egyiptomi eredetű tárgy van, amelyet az észak-afrikai ország kérésére sem szolgáltattak vissza. Az alkotópáros szerint a múzeum tudott arról, hogy ők beszkennelték a mellszobrot, és habár ezt a múzeum is megtette, mégsem adta közre a modellt. A művészek szerint fontos lenne az is, hogy a múzeumok, amikor közszemlére teszik gyűjteményük darabjait, olyan kontextusba helyezzék, amely nem csak a tárgy keletkezésére, hanem közelmúltjára is utal (és ez a Neues Museumban egyáltalán nem látható). Jó példának a British Museum tavaly elkezdett akcióját tekintik: Londonban a látogatók az okostelefonjukra installált app-pel, akár saját maguk is szkennelhetik a látott alkotásokat – ez a crowdsourcing-szerű gyakorlat pedig a több mint nyolcmilliós gyűjtemény digitalizálásának szempontjából hatalmas előrelépést jelent. A német művészek szerint a Neues Museum is hatalmas népszerűségre tenne szert, ha ily módon megnyitná gyűjteményét.



A német páros a szkennelt modellről először a legnagyobb hackerkonferencián, a Chaos Communication kongresszusán számolt be. 24 óra múlva pedig már több mint ezren töltötték le torrentjüket, többek között egyiptomi egyetemek tanulmányi céllal, de akadt vállalkozó is, aki szuvenírkészítésre használta fel.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.02.22. 14:41 • Címke: játékos múzeum, 3D