a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Folytatódik a Clio Filmklub

orokmozgo lead

A Clio Filmklub vetítései a MaNDA és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont együttműködésében valósulnak meg.

Havonta egy alkalommal a történelmi vonatkozású filmek vetítése mellett egy-egy történész és filmes szakember tart rövid ismertetőt az adott film keletkezéséről, annak történeti hátteréről, az ábrázolni kívánt történelmi korszakról, a filmről, mint történeti forrásról, majd válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

A vetítések helyszíne:
Premier Kultcafé (az egykori Vörösmarty mozi)
1085 Budapest, Üllői út 2.-4.

Program:

2016. december 2. A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában (Bárány Krisztián, 2016)

szentkorona_clio

A film az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportja tudományos kutatómunkáját és felfedezéseit kívánja ismeretterjesztő stílusban a nagyközönség számára bemutatni. Tematikusan dolgozza fel a Szent Korona és legfőbb szereplései, a magyar uralkodókoronázások, illetve ezek segítségével Magyarország és a magyar állam fordulatokban gazdag históriáját. A film a Szent István-i államalapítástól öt magyar koronázóvárosba és a koronánk sok-sok különleges helyszínére kalandozva egészen az 1916 végi utolsó királykoronázásig tárgyalja múltunkat.

A vetítés utáni pódiumbeszélgetés résztvevői: Pálffy Géza a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Bárány Krisztián, a film rendezője és Deák-Sárosi László filmesztéta.

2016. november 15. Utolsó jelentés Annáról

clio_utolso

2016. november 3. A temetetlen halott – Nagy Imre naplója

Mészáros Márta így írt a filmről: „Nagy Imre élettörténete a 20. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom – az '56-os – jelképe, miniszterelnöke, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért. Sokan úgy vélik, hogy 1956-ban vállalt szerepe, majd halálig vállalt hűsége a forradalom eszméjéhez nem következett az életútból, kommunista meggyőződéséből, moszkvai múltjából, hogy valami rendkívüli katarzis, titok történt vele.”

A Mészáros Márta rendezésében 2004-ben bemutatott A temetetlen halott című film vetítése után Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája és Pótó János történész beszélgetnek Deák-Sárosi László filmtörténésszel.

clio nov

2016. október 4. Élve vagy halva

Nemzeti hős vagy gerillavezér? Rényi Tamás 1980-ban készült filmje Noszlopy Gáspár alakját idézi fel. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legendás somogyi kormánybiztosát, a bukás utáni gerillavezért kétszer ítélték halálra. Első szökése után fél magyarországnyi területen élesztette fel a függetlenségi harc újraindításának reményét. Több mint három évvel a világosi fegyverletétel után, 1852. november 16-án árulás révén fogták el.

Az aradi vértanúk emléknapjának közeledtével a harc továbbfolytatóira emlékezünk. Milyen hatással volt a kiegyezésre a szabadságharc utáni fegyveres ellenállás újraéledése?

clio_noszlopy

2016. február 25. Hídember

clio_hidember

clio_2016/1_pogram

A filmklub programjaira havi bérlet váltható, amelyre – a jegyvásárláshoz hasonlóan – diák- és nyugdíjas kedvezmény vehető igénybe.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2016.10.03. 07:05 • Címke: clio filmklub, manda

Magyar játékfilmek