a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Madarak, fák, appek

app_neked_leadJön a tavasz, ideje újra felfedezni a természet világát. Természetesen okostelefonnal.

Az okostelefonok segítségével mára már rengeteg dolgot kipróbálhatunk, intézhetünk egy-egy kattintással, jobban mondva érintéssel. Egyre nagyobb az igény a felismerő alkalmazásokra is, amelyek egy kép vagy hang alapján be tudnak azonosítani valamit. Legismertebb változata ennek a dalfelismerő Shazam vagy a Soundhound, amelyek használata rendkívül egyszerű: ha egy dallamot hallunk és nem ismerjük, elég csak bekapcsolni az alkalmazást, a hangszóró közelébe helyezni a telefont, és hamarosan megtudhatjuk, mi ez az isteni szám. Ha egy dallamot egyáltalán nem tudunk kiverni a fejünkből, akár fel is énekelhetjük, az esetek többségében így is megfejti a program.

shazam

Most elkészült ezeknek a programoknak a madár dalokra specializálódott változata is, amely több mint 220 madár hangját ismeri fel. Florence Wilkinson és Dan Stowell Angliában fejlesztette ki az alkalmazást. Ha a felhasználó elég közel merészkedik a madárhoz, és elindítja a Brit Ornitológusok Szövetségének adatbázisa alapján készített Warbl nevű appet, gyorsan azonosíthatja a madár fajtáját. A kutatók szerint a madarak hangjának felismerése némiképp bonyolultabb feladat, mint egy-egy zeneszám megfejtése, hiszen a madarak különböző sebességgel és kadenciával énekelnek, és a külön-külön is hatalmas repertoárjuk van. A Warbl ugyanúgy működik, mint a Shazam: csak rá kell kattintani a letöltött alkalmazásra (amely 1725 Ft-ba kerül) és egy csicsergő madár felé kell tartani. Ha szerencsénk van, 30 másodpercen belül kiderül, hogy milyen fajtával állunk szemben. A fejlesztők remélik, hogy az appet egyre többen fogják használni, hozzájárulva a madárhangadatbázis bővüléséhez.

warblr
Dan Stowell, a Warblr egyik fejlesztője

De nem csak madárhangokat lehet azonosítani, hanem virágokat is, persze egy másik alkalmazás segítségével. A tudósok szerint 400 000 különböző virágos növény van Földön, ami szinte felfoghatatlan szám. Viszont most készült egy új app, amely ezek felismerésére szakosodott. A PlantNet egy közösségi platformról gyűjti be szükséges adatokat. Nincs más dolgunk, mint lefényképezni vizsgálatunk tárgyát és feltölteni, hogy kiderüljön a neve. Persze használatkor érdemes megadnunk földrajzi koordinátáinkat, hisz aszerint sokkal könnyebb keresgélni. Ez az app ingyenes.

plantnet

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.03.11. 09:02 • Címke: app neked, digitalizálás