a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Jön a Zero!

zerolead

A Zero Kovács Krisztián, Martina Krátká, Udo Kier, Tóth Orsi, Nemes Jeles László, Szirtes András, Lénárt István Lavro Ferenc, Mohamed Maiga és Dicko Jibrilla főszereplésével 2016. március 24-én kerül a hazai mozikba az Absolut Film Studio forgalmazásában. A vadonatúj plakát és előzetes most látható!

Szokatlan, soha nem látott magyar film kerül hamarosan a hazai mozikba. Nemes Gyula második nagyjátékfilmje fanyar humorú, provokatív alkotás: van benne lázadás a kapitalista, globális világgazdasági rendszer ellen, afrikai tájak, cseh zene és gyönyörű méhes-mézes szex-jelenet. Egy méhecske berepül egy mézgyárba. A mézgyár igazgatója (Kovács Krisztián) kimenekül az erdőbe és méhész lesz. Beleszeret egy mobiltársaság igazgatójának lányába (Martina Krátká). A méhei kihalnak egy közeli mobiltorony miatt. „Nem lesz, aki a növényeket beporozza. Egy év múlva kihalnak a növények. Nem lesz mit enni az állatoknak. Két év múlva kihalnak az állatok. Nem lesz mit enni az embereknek. Három év múlva kihal az emberiség. Mentsük meg a méheket! Bosszút állunk a méhek gyilkosain!” – gondolja. A szerelmesek gerillaakciókat hajtanak végre a méhek megmentésére. Megszüntetik az áramot, a fűtést, a benzint, a mobiltelefont és az internetet.
A harc nemzetközi forradalomba csap át. A bonyodalmak csak most kezdődnek igazán.

A film egyik főszereplőjét, a világ urát alakító Udo Kiert olyan filmekből ismerheti a közönség, mint a Penge, az Ace Ventura vagy az Armageddon. Forgatott továbbá Gus van Santtal (Otthonom, Idaho), és Lars von Trierrel (A nimfomániás, Melankólia), valamint több magyar filmben (Jancsó Miklós  – Magyar rapszódia, Allegro barbaro, Bódy Gábor – Katonák, Krétakör Psyché és Nárcisz). A Zeroban magyarul beszél, és a szövegeket olyan tökéletesen elsajátította, hogy a budapesti járókelőknek, sőt, a Király fürdő vendégeinek a gőzben is lelkesen magyarázta: „Postagalamb a jövő!”

udo kier nemes gyula zero
Nemes Gyula és Udo Kier

A Zeróban többek között felbukkan a 95 éves Lénárt István, az ötvenes évek legendás gyártásvezetője, a vajdasági Lavro Ferenc - aki a valóságban négy háborút is végigharcolt a jugoszláv háborúban – valamint az Oscar-díjas rendező, Nemes Jeles László (Saul fia) is. A film számos jelenetét Burkina Fasóban forgatták, és a fulani törzs két tagja, Mohamed Maiga és Dicko Jibrilla is szerepelnek benne. A film zeneszerzője Márkos Albert, az Argo zenekar frontembere és csellistája vidám, balkános zenét komponált, amihez jól illeszkedik a cseh Kopir Rozsywal Bestar zenekar, akik a szerelmi jeleneteket kísérik. A Zero operatőre Dobóczi Balázs, a vágó Politzer Péter. A ZERO magyar – cseh – német koprodukcióban készült. Producere Nemes Gyula, koproducerei Angelusz Iván, Jiri Konecny, Eike Goreczka és Durst György. A filmet a rendező cége, az Absolut Film Studio mutatja be saját forgalmazásban.

zero

„Komédiánk egy terroristáról szól, aki egymaga átveszi az uralmat és egy igazságosabb világot próbál létrehozni. De a világmegváltás szentesíti-e az eszközöket? Erről szól a film. Nem a megoldást kerestük, hanem kérdéseket akartunk feltenni a nézőknek.” – nyilatkozta a Zero kapcsán a rendező, aki Karel Vachektől és Věra Chytilovától tanulta a filmes mesterséget. Az Egyetleneim rendezőjének második filmje, a Zero fanyar humorú, provokatív alkotás. Ajánljuk mindazoknak, akiknek fontos bolygónk jövője.

Sajtóközlemény: Zero Film

• Publikálva: 2016.03.08. 11:15 • Címke: játékfilm, hír