a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Örökmozgós vetítések a Premier Kultcaféban

premier_kultcafe_lead

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet – összevonva a Budakeszi úti vetítőtermében és a városmajori Barabás Villában megrendezett filmklubjait – április 1-jétől ismét a belvárosban várja a magyar és az egyetemes filmtörténet iránt érdeklődő nézőket.

Az egykori Vörösmarty mozi helyén ma megnyíló Premier Kultcafé kistermében naponta többször, főként 35 mm-es filmszalagról peregnek majd a filmek. A vetítések különlegességét növeli, hogy a filmek tematikus hónapok és napi témák keretében kerülnek műsorra. 

Az áprilisi program középpontjában a kísérleti film áll, amelyet hétfőnként az egyetemes filmtörténet, keddenként a kortárs magyar játékfilm, szerdánként a hazai dokumentumfilm, csütörtökönként pedig a magyar rövidfilm vonatkozásában mutat be az átfogó vetítéssorozat.

premier_kultcafe

Hagyományait követve az Örökmozgó Filmmúzeum továbbra is megemlékezik a jeles évfordulókról: ezúttal Makk Károly kilencvenedik, Törőcsik Mari nyolcvanadik és Bereményi Géza hetvenedik születésnapja alkalmából lesznek láthatók az alkotók kiemelkedő munkái.

Törőcsik Mari, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány alapítója és Kárász Róbert, a program ötletgazdája
A Premier Kultcafét a Törőcsik Mari által alapított Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány üzemelteti azzal a céllal, hogy a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját segítse, többek között munkalehetőségek biztosításával – a képen Törőcsik Mari és a program ötletgazdája, Kárász Róbert (forrás: az alapítvány honlapja)

Szombatonként dia- és mesefilmek várják a gyerekeket, a felnőttek pedig magyar kultfilmeket és Oscar-jelölt alkotásokat láthatnak. Vasárnapra „Egy rendező két film”-akciókat, mozimaratonokat és retrospektív sorozatokat tervezünk.

A Premier Kultcafé kistermének előadásaira pénztárcabarát áron lehet majd jegyet váltani, amit diák-, nyugdíjas- és egyéb kedvezmények tesznek majd még vonzóbbá, hogy a magyar és az egyetemes filmkultúra értékei minél több nézőhöz eljussanak.

Teszler Tamás

• Publikálva: 2016.03.10. 15:42 • Címke: premier kultcafe, hír, örökmozgó

Magyar játékfilmek