a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Da Vinci a tableteden

davincileadApplikáció a reneszánsz anatómiáról a művészettörténet szerelmeseinek, avagy hogy tarthatjuk egy kézben Da Vinci feljegyzéseit?

Az anatómiai rajz nagy mestereinek rengeteget köszönhet a mai orvostudomány. Michelangelo, Leonardo da Vinci, vagy a kevésbé ismert Antonio Pollaiuolo és Baccio Bandinelli rengeteg részletgazdag rajzot készítettek, amelyek festményeik előtanulmányait képezték. A legtöbb reneszánsz alkotó igazából muszájból lett az anatómia ismerője, hiszen az volt a céljuk, hogy minél valósághűbb festményeket és szobrokat készítsenek.

davinci hat

Leonardo számos anatómiai rajza feljegyzéseket is tartalmaz, amelyeket a naplójában is használt tükör-írás módszerével írta le. Csak amikor a nyilvánosság számára akart információt adni, írt balról jobbra. Ma számtalan, emberről és állatokról készített anatómiai rajzát böngészhetjük a Buckingham palota online gyűjteményének köszönhetően: egy digitalizálási projekt keretében digitalizálták hatalmas gyűjteményüket. Leonardo nem boncolásokat is végzett, hogy jobban megértse az emberi pszichét, mivel az emberi testet organikus gépként látta. 

da vinci ipad app

A Királyi Gyűjteményt az iPad tulajdonosok saját eszközükön is böngészhetik egy applikáció segítségével. 268 oldalt nézhetünk meg Leonardo füzeteiből nagy felbontásban. Az app a jegyzetek angol fordítását, valamint esszéket és interjúkat is tartalmaz. A pc-ről elérhető online verzióban le is tölthetjük a képeket, vagy belenagyíthatunk.

Forrás: OpenCulture.com

• Publikálva: 2016.04.08. 10:38 • Címke: app neked