a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Kalasnyikov egy tolvaj?

kala leadA Hadtörténeti Múzeum kiállításán választ kapunk a kérdésre, de megcsodálhatunk egy felmálházott harci biciklit, Jány Gusztáv Don-kanyart megjárt sapkáját, Zalka Máté forgópisztolyát és egy életmentő Leicát is.

Aki saját szemével is meg akar győződni arról, hogy Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov tulajdonképpen egy tolvaj, annak a Hadtörténeti Múzeumba kell elmennie. Igaz, hiába keresi eme kijelentés bizonyítékát a második világháború magyar és német harceszközeit bemutató első emeleti kiállításon, mert ott nem található. Megtaláljuk viszont az első emeleti kiállításon, amelynek a Piavétól a Donig, Dontól a Dunáig címet adták az alkotók. Itt a Hunyadi Páncélgránátos Hadosztály magyar katonájának kezébe adva látható az a bizonyos Sturmgewehr, pontosabban a 7,92 mm-es MP-44 gépkarabély; erről koppintotta le Kalasnyikov a legnagyobb valószínűséggel minden idők egyik legtöbb szenvedést okozó géppisztolyát, az AK-47-est.

kala5.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A kézifegyverek és a történelem után érdeklődő olvasónak feltűnhettek a Bukás című, Hitler utolsó napjairól szóló, amúgy jól sikerült német filmben az őrszemélyzet furcsa, a szovjet partizánfilmeken szocializálódottak számára ismeretlen formájú kézifegyverei. Amelyek feltűnően hasonlítottak Mihail Tyimofejevics alkotásához, vagyis inkább fordítva: a Kalasnyikov által tervezett gépkarabély valahogy olyanra sikerült, mint külsőre, mint pedig szerkezeti elemeit tekintve, mint az MP-44-es.

kala1.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

De hagyjuk is most a szakemberekre ezt a történetet, mert a kiválóan összerakott kiállításon más csodák is várnak a látogatóra. Egy német gyártmányú ugróakna mellé például odatették Vitéz Jány Gusztáv vezérezredes tábori sapkáját is, amely vélhetően megjárta a Don-kanyart, és ki tudja, milyen kalandos úton került a múzeum gyűjteményébe. Vagy a másik oldalról ide került Zalka Máté (a legendás Lukács tábornok – ahogy az átkosban tanultuk) Webley típusú, Spanyolországban használt forgópisztolya, amellyel, bár ez nem valószínű, de még lövöldözhetett is Francisco Franco katonáira. Itt van aztán a jeles hadifotográfus, Szentpétery Tibor oroszok által szétlőtt Leicája, amely nyakában függve az életét mentette meg az oroszországi harcok során.

kala6.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A kiállított járművek közül igazi csemege a magyar Gyorshadtest rendkívül praktikusan felmálházott biciklije, amelly a Szovjetunió elfoglalására induló Kárpát-csoport bátor magyar katonája 1941. június 28-án a Kárpátokon átkelve nekivágott a nagy orosz (ukrán) síkságnak. (Aztán eme strapabírónak tűnő harci biciklik az úttalan utakon úgy leamortizálódtak, hogy november elején az egész Gyorshadtestet kivonták, megpihenhettek a drótszamarak is.)

video

A Gyorshadtest bevetésen.

A híres, fából faragott fogantyújú bicikli mellett a tárlat másik fődarabja a teljesen újjávarázsolt VW Schwimmwagen, ami egyedülálló volt a maga korában. A kiállított autó minden darabja a helyén van, még talán át is tudná szelni a Dunát négy utassal, nem purcanna ki a folyó közepén, mint az az úszóképessé tett busz, amely mostanában a főváros egyik nagy attrakciójának számít.

kala3.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Végül aztán azért is meg kell dicsérni a tárlat rendezőit, mert igyekeztek eredeti környezetükben, kezelőikkel együtt bemutatni a gyilkos eszközöket. Különösen ötletes Budapest ostromának megidézése oly módon, hogy a szembenálló felek tárgyait, harci eszközeit két romos díszletszobában helyezték el. Mindezek mellett ezen a kiállításon, haladva a korral, figyelmet fordítottak az interaktivitásra, ahogy a látogató, ha akar, meggyőződhet egy magyar Mauser súlyáról is, amiből azért kár, hogy eltávolították a zárszerkezet fontosabb részeit.

kala4.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A magyar hadtörténet eme kevésbé fényesre sikeredett szakaszának legfontosabb eszközei, történései viszont szépen fel vannak vonultatva az emeleti szobákban. Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov nyilvánvaló lopása mellett csak azon gondolkodhat kicsit el a látogató, hogy miért áll üresen a sapkavitrin, amelyben a feliratok szerint a honvéd folyamőr legénységi tábori sapkától egészen a tábori lelkészi díszkalapig, legalább 50 magyar katonai fejfedőnek kellene sorakoznia szép rendben.

Pálffy Lajos

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

• Publikálva: 2012.06.24. 07:00 • Címke: technika, történelem, kiállítás

Kapcsolódó írások