a rovat írásai

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Wyeth, egy amerikai, aki egyszerűen csak nagyon tudott festeni

Száz éve született az Amerikai Egyesült Államok talán legismertebb festője Andrew Wyeth, akiről mi itt Európában bizony elég keveset tudunk. Inkább azokat a művészeket tartjuk számon, akik a vén kontinensről költöztek az Államokba, hogy karriert építsenek, még drágábban tudják eladni képeiket. Wyeth Delaware megyében, egy farmon éldegélt és azt festegette, amit ott látott. Aztán sorra megkapta a legnagyobb hazai elismerések mellett a francia és az angol akadémia tagságát is.

Eltűntnek hitt festményre bukkantak Egerben

Nyolcvan éve eltűntnek hitt, a mai Érseki Palota eredeti mennyezetképének egy részletét ábrázoló vízfestményvázlatra bukkantak a közelmúltban az Egri Főegyházmegyei Levéltár munkatársai, jelentették be Egerben.

Eltitkolt aktok Hincz Gyula titkos szeretőjéről

A művész és modellje között nemritkán szövődik szerelem, valamiféle kapcsolat, mint ahogyan a főnök is a titkárnő között is meg szokott esni az ilyen dolog. De olyan eset csak ritkán fordulhat elő, amikor mindkét szituáció működik egyszerre. Pedig Hincz Gyula tíz éven keresztül élt így, a múzsájának tartott felesége mellett ott volt Margitka, a titkárnő, akiről szintén készültek titokban aktok.

Műalkotás aranyhalakból

Sok ezernyi aranyhallal teli, kivilágított akváriumokból alkotott vizuális művészeti installációját mutatja be egy tokiói kiállításon egy japán művész.​

A suffolki fák jelentették az akadémiát számára

A világhírű 18. századi brit festő, Thomas Gainsborough 25 rajzból álló albumára bukkantak a windsori kastély királyi gyűjteményében.

A tetők felett repkedő szerelmesek festője

Százharminc éve, 1887. július 7-én született Marc Chagall, a múlt század egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb képzőművésze.

Megmutatják a gyarapodást

Előre és vissza - Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum új szerzeményeiből (2000–2017) címmel új tárlat nyílt intézményünk fontos szentendrei partnerének tereiben.

Művészet összes cikke »

Kalasnyikov egy tolvaj?

kala leadA Hadtörténeti Múzeum kiállításán választ kapunk a kérdésre, de megcsodálhatunk egy felmálházott harci biciklit, Jány Gusztáv Don-kanyart megjárt sapkáját, Zalka Máté forgópisztolyát és egy életmentő Leicát is.

Aki saját szemével is meg akar győződni arról, hogy Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov tulajdonképpen egy tolvaj, annak a Hadtörténeti Múzeumba kell elmennie. Igaz, hiába keresi eme kijelentés bizonyítékát a második világháború magyar és német harceszközeit bemutató első emeleti kiállításon, mert ott nem található. Megtaláljuk viszont az első emeleti kiállításon, amelynek a Piavétól a Donig, Dontól a Dunáig címet adták az alkotók. Itt a Hunyadi Páncélgránátos Hadosztály magyar katonájának kezébe adva látható az a bizonyos Sturmgewehr, pontosabban a 7,92 mm-es MP-44 gépkarabély; erről koppintotta le Kalasnyikov a legnagyobb valószínűséggel minden idők egyik legtöbb szenvedést okozó géppisztolyát, az AK-47-est.

kala5.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A kézifegyverek és a történelem után érdeklődő olvasónak feltűnhettek a Bukás című, Hitler utolsó napjairól szóló, amúgy jól sikerült német filmben az őrszemélyzet furcsa, a szovjet partizánfilmeken szocializálódottak számára ismeretlen formájú kézifegyverei. Amelyek feltűnően hasonlítottak Mihail Tyimofejevics alkotásához, vagyis inkább fordítva: a Kalasnyikov által tervezett gépkarabély valahogy olyanra sikerült, mint külsőre, mint pedig szerkezeti elemeit tekintve, mint az MP-44-es.

kala1.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

De hagyjuk is most a szakemberekre ezt a történetet, mert a kiválóan összerakott kiállításon más csodák is várnak a látogatóra. Egy német gyártmányú ugróakna mellé például odatették Vitéz Jány Gusztáv vezérezredes tábori sapkáját is, amely vélhetően megjárta a Don-kanyart, és ki tudja, milyen kalandos úton került a múzeum gyűjteményébe. Vagy a másik oldalról ide került Zalka Máté (a legendás Lukács tábornok – ahogy az átkosban tanultuk) Webley típusú, Spanyolországban használt forgópisztolya, amellyel, bár ez nem valószínű, de még lövöldözhetett is Francisco Franco katonáira. Itt van aztán a jeles hadifotográfus, Szentpétery Tibor oroszok által szétlőtt Leicája, amely nyakában függve az életét mentette meg az oroszországi harcok során.

kala6.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A kiállított járművek közül igazi csemege a magyar Gyorshadtest rendkívül praktikusan felmálházott biciklije, amelly a Szovjetunió elfoglalására induló Kárpát-csoport bátor magyar katonája 1941. június 28-án a Kárpátokon átkelve nekivágott a nagy orosz (ukrán) síkságnak. (Aztán eme strapabírónak tűnő harci biciklik az úttalan utakon úgy leamortizálódtak, hogy november elején az egész Gyorshadtestet kivonták, megpihenhettek a drótszamarak is.)

video

A Gyorshadtest bevetésen.

A híres, fából faragott fogantyújú bicikli mellett a tárlat másik fődarabja a teljesen újjávarázsolt VW Schwimmwagen, ami egyedülálló volt a maga korában. A kiállított autó minden darabja a helyén van, még talán át is tudná szelni a Dunát négy utassal, nem purcanna ki a folyó közepén, mint az az úszóképessé tett busz, amely mostanában a főváros egyik nagy attrakciójának számít.

kala3.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Végül aztán azért is meg kell dicsérni a tárlat rendezőit, mert igyekeztek eredeti környezetükben, kezelőikkel együtt bemutatni a gyilkos eszközöket. Különösen ötletes Budapest ostromának megidézése oly módon, hogy a szembenálló felek tárgyait, harci eszközeit két romos díszletszobában helyezték el. Mindezek mellett ezen a kiállításon, haladva a korral, figyelmet fordítottak az interaktivitásra, ahogy a látogató, ha akar, meggyőződhet egy magyar Mauser súlyáról is, amiből azért kár, hogy eltávolították a zárszerkezet fontosabb részeit.

kala4.jpg
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A magyar hadtörténet eme kevésbé fényesre sikeredett szakaszának legfontosabb eszközei, történései viszont szépen fel vannak vonultatva az emeleti szobákban. Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov nyilvánvaló lopása mellett csak azon gondolkodhat kicsit el a látogató, hogy miért áll üresen a sapkavitrin, amelyben a feliratok szerint a honvéd folyamőr legénységi tábori sapkától egészen a tábori lelkészi díszkalapig, legalább 50 magyar katonai fejfedőnek kellene sorakoznia szép rendben.

Pálffy Lajos

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

• Publikálva: 2012.06.24. 07:00 • Címke: technika, történelem, kiállítás

Kapcsolódó írások