a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Szeretni való bérgyilkosok kerekes székben

Moziajánló: Tiszta szívvel

tiszta_leadTill Attila a sok Megasztár közben, előtt és után már a második nagyjátékfilmjét forgatta le, és még ott van a 20 perces Csicska is, ami annyit legalább megtesz, hogy felvillantja az iszonyatot. Ez alkalommal kerekes székesek a főhősök, igen, hősök, ez nem túlzás.  És született egy nagyon szerethető film, a Tiszta szívvel. Szép karriert jósolok neki, és azt kívánom, nézze meg nagyon sok ember szerte a világon.

Nem mondanám, hogy úttörő ebben a műfajban Till Attila, de az biztos, hogy kevesen készítettek olyan játékfilmet a fogyatékkal élők életéről, amiben maguk a színészek is ezekkel a kihívásokkal szembesülnek nap, mint nap. Talán az Esőember volt az, ami 1988-ban, világsztárokkal leforgatva, szembesített bennünket azzal, hogy közöttünk vannak olyan fogyatékkal élők, akiket megérteni és szeretni is lehet. Becsülni, és nem csak sajnálni, mert a sajnálat önmagában édeskevés, ahogy a rendező is vallja. Till Attila nem véletlenül birtokosa mindenféle elismerések (például a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje) mellett a Magyar Toleranciadíjnak – nyitott, érzékeny ember, ezt még valahol kereskedelmi műsorvezetéseiből is tudhatjuk. Ahogy első nagyjátékfilmjében, a 2008-as Pánikban korunk pszichés problémáit igyekszik megmutatni, ami igazán ambíciózus vállalkozás egy elsőfilmestől. A Csicska már inkább bűnügyi, igazságszolgáltatási téma a fogva tartott, dolgoztatott és kínzott, amúgy szintén fogyatékkal élő figura szerepeltetésével. Olyan téma, amiért még a dokumentumfilmesek sem nagyon kapkodnak, talán azért sem, mert félnek a rabszolgatartó nagycsaládok bosszújától. Meg aztán mi sem szívesen szembesülünk sarunkkal, hogy tudunk szenvedéseikről, és nem teszünk értük szinte semmit.

tiszta szívvel

És ha a Tiszta szívvelben sem látnánk mást, mint a kerekes székesek hétköznapi küzdelmeit, kálváriáját, akkor bizony meg sem néznénk, mert minek is lássuk viszont azt, ami van, amihez hozzáedződtünk. Éppen ezért a rendező által írt forgatókönyv hősei olyan fogyatékkal élők, akik a maguk sajátos módján, de megoldják a problémájukat. Mint az egyik főszereplő, Rupaszov János, a szolgálatteljesítés közben deréktól lefelé megbénuló tűzoltó, aki elveszít mindent, barátnőt, becsületet, a börtönben még a márkás cipőt is lehúzzák a lábáról. De ha bérgyilkosként is, mégis a felszínen marad. Sőt, nem adja fel, küzd a rehabon és próbálja élni a régi életét is, már amennyire teheti. Egy véletlen találkozás Zolikával és Barba Papával, a Mexikói úti Mozgásjavító Iskola két tanulójával megváltoztatja életét. Csapatban kezdenek dolgozni, megbízásokat kapnak egy konkurens magyar banda vezérkarának likvidálására és végül együtt számolnak le az életükre törő megbízójukkal, a kiválóan idomított rottweilerekkel támadó és védekező szerb maffiavezérrel.

tiszta_szivvel

Akit amúgy Dr. Vitanovics Dusán, a hazánkban élő idegsebész és amatőr színész alakít hitelesen. S ha már színészek, hát két „profi” van a stábban, a Csicskából és Pintér Béla társulatából ismert Thuróczy Szabolcs, és a Lizát, a rókatündért megformáló Balsai Móni. A szókimondó Zolikát alakító Fenyvesi Zoltán egyetemista, aki két éve handbike-jával letekerte a New York Maratont is. Barátja, és a hétköznapokban segítője Barba Papa, Fekete Ádám színész, dramaturg, és bizony neki sem kell eljátszani a filmen látható folyamatos remegést. Thuróczy Szabolcs pedig tehetségének megfelelően hozza a csupaszív kerekes székes bérgyilkos karakterét. A párbeszédek, monológok pedig olyan jók, hogy még akkor is nevetünk, mikor inkább sírni lehetne. Talán ez Till Attila filmjének veleje, lényege. Fel tudja emelni a fogyatékkal élőket oda, ahol amúgy is a helyük lenne, az emberek közé. Nevetnek majd világszerte mondjuk Barba Papa a horgászás értelmetlen voltáról előadott zsörtölődős monológján, ami kis túlzással tarantinói magasságokban jár. És bizony azt is sikerül a filmnek elérnie, hogy soha ne zuhanjunk vissza a földre, ne forduljon unalomba a történet. Mert a Tiszta szívvel igazából egy akciófilm is lenne, de jóval több annál, valami különleges és emberi, felemelő és finom. Művészet.



Ajánljuk:
• a világra nyitott embereknek
• fogyatékkal élőknek
• közömbösöknek

Nem ajánljuk:
• a lelketleneknek, vagy mégis: talán előnyükre változnak


Tiszta szívvel
magyar, 2016, 101 perc, rendező: Till Attila, operatőr: Juhász Imre, zene: Kalotás Csaba, szereplők: Fekete Ádám, Thuróczy Szabolcs, Balsai Mónika, Fenyvesi Zoltán, Danis Lídia

Bemutató: 2016. április 28.
Forgalmazó: A Company

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.04.28. 13:11 • Címke: moziajánló