a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Kis reflektorfényt a menekültekre!

migranslead

Minden ázsiai egyforma? Mit dolgoznak a bevándorlók? A burka egy étel? – Tévhitek és előítéletek is szóba kerülnek a június 19-20-án megrendezett Migráns Filmfesztiválon. 

Magyarországon az idegengyűlölet és a migránsokkal szembeni elutasító attitűd riasztóan gyakori. Mivel Magyarország a schengeni határon található, ezért a szerb–magyar határon alakult ki menekültgócpont. A menekültek közül sokan nem is akarnak menedéket kérni, abban a reményben, hogy újabb kitoloncolásukat követő próbálkozásuk sikeres lesz, és egy nyugati országban folyamodhatnak menekültstátusért. Sokan még a kitoloncolásig sem tudnak eljutni, hiszen például – Pristinába induló MALÉV-gép híján – a koszovóiakat nem tudják hazaküldeni. A magyarországi menekültekkel illetve menekülttáborokban élők jogainak védelmével foglalkozik a Magyar Helsinki Bizottság, amelynek jogi képviselői szerint gyakorta támad jogi hézag a menekült jogai és a határőrség illetve az ügyintézők követelései és utasításai között.

menekült2

Ennek is betudható, hogy a tavalyi év folyamán a majdnem 1700 menedékért folyamodó jelentkező közül mindössze 3 kaphatott menekültstátust. A Menekültek Világnapja is alkalom arra, hogy újragondoljuk a sokszor számunkra elképzelhetetlenül nehéz helyzetből menekülő emberek magyarországi fogadtatását. Erre hívja fel a figyelmet a Millenárison a Migráns Filmfesztivál, június 19-én és 20-án.

Program:

2012. június 19.

16.00 „Így látjuk Mi...” – Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal & Index kisfilmek, 70 perc, 2011

18.30 Allah minden napján szaladnak a lovak (2011, színes, magyar dokumentumfilm, 63 perc, rendező: Kis Anna)

20.00 Kerekasztal beszélgetés
Mi az izgalmas a menekült kérdésben? Ki és miért jön menekültként Magyarországra? Mit tehet egy film a menekültekért?
Vendégeink: Kis Anna (filmrendező), László Sára (producer, Campfilm), Molnár Zsuzsanna (ügyintéző, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal), Lőrincz Marcell (moderátor, Szubjektív Értékek Alapítvány)

21.30 Fizess és nősülj! (2008, színes, osztrák dokumentumfilm magyar felirattal, 56 perc, rendező: Atanasz Georgijev)

Június 20.

16.00 Menedékes kisfilmek: Vasárnapi Ebéd
Marton Krisztián: Szabadnap, Szabó Péter: Ayanbele, Szőnyei Dávid – Kovács Zsófi Lili: Botz, Gaszner Veronika: Vizsga, Hatházi Fanni: Kézzel finomabb  

18.00 „Menekülni vagy maradni? – Dilemmák és döntések”  – kerekasztal-beszélgetés az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a szervezésében 
Résztvevők: Popal Abdul Qayum (Afganisztánból származó egykori menekült), Tukale Hussein Muhyadin (Szomáliából származó menekült fiatal), Suha György Afrikaszakértő, Gambia tiszteletbeli főkonzulja, Fekete Dániel, az Ökumenikus Segélyszervezet korábban Afganisztánban dolgozó munkatársa, moderátor: Mészáros Antónia

19.30 Két világ közt (2011, színes, magyar dokumentumfilm, 67 perc, r: Nagy Viktor Oszkár)

video

21.00 Ez én vagyok! (2005, színes, német dokumentumfilm magyar felirattal, 104 perc, r: Halfar Sven)

Bővebb információ itt olvasható. 

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.06.19. 20:54 • Címke: film, trailer, évforduló, ajánló, program

Kapcsolódó írások