a rovat írásai

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

A fogason marad a surdasapka

Meghalt Ljubisa Samardzic szerb színész, akit a magyar közönség leginkább a Forró szél című jugoszláv sorozat Surdájaként ismerhet. A 81 éves színész halálhírét péntek éjjel jelentette a szerb sajtó.

Arany Oroszlánt ért A víz alakja

Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje – egy nő és egy tengeri teremtmény kapcsolatának története – nyerte el a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt szombat este.

Nem egészen két hónap és itt a Budapest Noir

2017. november 2-án mutatják be a magyar mozik a Budapest Noir c. nagyjátékfilmet. A Budapest Noir Gárdos Éva rendezésében, a Pioneer Pictures gyártásában, Kemény Ildikó vezető producer irányításával készült, főszereplői Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska.

Csak nem akar összejönni az a dákóromán sorozat

A stábon belüli viták miatt ismét elakadt a román történetírás által a románok őseinek tekintett géto-dákokról készülő első történelmi filmsorozat forgatása.

Film összes cikke »

​Makk Károly a Szerelemmel 45 év után tért vissza Cannes-ba

cannesleadMa a Cannes Classics szekcióban vetíti a Cannes-i Fesztivál  Makk Károly Szerelem című alkotását. A magyar filmtörténet e remekművét a rendező 90., Törőcsik Mari 80. és az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére javasolta a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a Nemzeti Filmalapnak a Cannes-i bemutatóra.

A film teljeskörű, 4K felbontású restaurálását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A munkálatok a Focus Fox Stúdióban és a Nemzeti Filmalap Magyar Filmlaboratórumában készültek.

A film Déry Tibor két novellája alapján készült. Az irodalmi alapanyagul szolgáló a Szerelem az ötvenes évek koncepciós pereit idézte, a Két asszony című novellában viszont Déry saját sorsát, 1957-es börtönélményeit és szabadulásának körülményeit írta meg. A rendező kivételes meglátása volt, hogy a halálraítélt kiengedését össze kell kapcsolni a haldokló anya (Darvas Lili) és a feleség (Törőcsik Mari) várakozásával.

szerelem_1956_palyazat

Ezt a koncepciót magával az íróval szemben is érvényesíteni tudta, így vált lehetővé, hogy a film politikai üldözöttekről, de a magánélet nyelvén beszéljen, sőt, egy olyan belső autonómiát állítson mintaként, amelyet nem tudott megtörni a hatalom. Déry Tibor 1964-ben írta meg az ötvözött változatot. A hatalom ekkoriban, az amnesztia idején azonban „nem tartotta időszerűnek” a film elkészültét. Makknak 1969-ig kellett várnia a megvalósításra. A háttérben az az alku állt, hogy a férfi (a forradalom után 22 hónapig börtönben tartott Darvas Iván) nem jöhet ki Kádár börtönéből. A filmkezdet ugyan 1953-t jelöl, de más nem utal erre, s a szabaduláskor egy padra Esti Hírlapot tesznek, amely nem létezett 1956 előtt.

Makk Károly: Szerelem, 1970 – János (MaNDA Fotótár)

Az emlékeknek e szigorúan komponált filmjében Makk egy különös háromszögtörténetet ír le: a haldokló anya és a börtönbe zárt férj közötti szeretet háromszögét, ahol a kiindulópont a feleség. A két asszony a kegyes hazugságokba ringatja egymást. Luca, a feleség azt se tudja, él-e férje, amióta letartóztatták, de elhiteti az anyával, hogy azért nem látja fiát, mert az Amerikában filmez, boldog, megtalálta élete célját… A haldokló pedig eljátssza, ő elhitte a történetet, sőt, még azt is tudja, fia Kossuth-díjat fog kapni…Ezt a különös játékokon alapuló szeretetkapcsolatot Makk elégikus hangulatokat teremtő képszerkesztéssel, az emlékek mesélésével, felbukkanásával teszi időtlenné. Ez a világ éles kontrasztban áll a börtönképekkel, a férj szabadulásával. Ezek a képek is modellszerűek, kortalanok. A börtönjelenet – a véletlenek különös összejátszása folytán ugyanabban a zárkában forgott, ahol Darvas Iván 1956-ban raboskodott.

A Szerelem – a rendező Makk Károly, Tóth János operatőr, Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván utánozhatatlan egyszerűségű remeklése  – 1971-ben Cannes-ban különdíjat, és számos más nemzetközi és hazai díjat nyert. A teljeskörűen restaurált digitális mozikópia hazai bemutatója 2016 őszén lesz. Ugyanekkor az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére, a MaNDA Terror és forradalom 1949-56 című projektje keretében jelenik meg a film rendezői kommentárral kísért új DVD-kiadványa is.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2016.05.15. 13:44 • Címke: filmfelújítás, cannes-i filmfesztivál

Magyar játékfilmek