a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Makk Károly a Szerelemmel 45 év után tért vissza Cannes-ba

cannesleadMa a Cannes Classics szekcióban vetíti a Cannes-i Fesztivál  Makk Károly Szerelem című alkotását. A magyar filmtörténet e remekművét a rendező 90., Törőcsik Mari 80. és az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére javasolta a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a Nemzeti Filmalapnak a Cannes-i bemutatóra.

A film teljeskörű, 4K felbontású restaurálását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A munkálatok a Focus Fox Stúdióban és a Nemzeti Filmalap Magyar Filmlaboratórumában készültek.

A film Déry Tibor két novellája alapján készült. Az irodalmi alapanyagul szolgáló a Szerelem az ötvenes évek koncepciós pereit idézte, a Két asszony című novellában viszont Déry saját sorsát, 1957-es börtönélményeit és szabadulásának körülményeit írta meg. A rendező kivételes meglátása volt, hogy a halálraítélt kiengedését össze kell kapcsolni a haldokló anya (Darvas Lili) és a feleség (Törőcsik Mari) várakozásával.

szerelem_1956_palyazat

Ezt a koncepciót magával az íróval szemben is érvényesíteni tudta, így vált lehetővé, hogy a film politikai üldözöttekről, de a magánélet nyelvén beszéljen, sőt, egy olyan belső autonómiát állítson mintaként, amelyet nem tudott megtörni a hatalom. Déry Tibor 1964-ben írta meg az ötvözött változatot. A hatalom ekkoriban, az amnesztia idején azonban „nem tartotta időszerűnek” a film elkészültét. Makknak 1969-ig kellett várnia a megvalósításra. A háttérben az az alku állt, hogy a férfi (a forradalom után 22 hónapig börtönben tartott Darvas Iván) nem jöhet ki Kádár börtönéből. A filmkezdet ugyan 1953-t jelöl, de más nem utal erre, s a szabaduláskor egy padra Esti Hírlapot tesznek, amely nem létezett 1956 előtt.

Makk Károly: Szerelem, 1970 – János (MaNDA Fotótár)

Az emlékeknek e szigorúan komponált filmjében Makk egy különös háromszögtörténetet ír le: a haldokló anya és a börtönbe zárt férj közötti szeretet háromszögét, ahol a kiindulópont a feleség. A két asszony a kegyes hazugságokba ringatja egymást. Luca, a feleség azt se tudja, él-e férje, amióta letartóztatták, de elhiteti az anyával, hogy azért nem látja fiát, mert az Amerikában filmez, boldog, megtalálta élete célját… A haldokló pedig eljátssza, ő elhitte a történetet, sőt, még azt is tudja, fia Kossuth-díjat fog kapni…



Ezt a különös játékokon alapuló szeretetkapcsolatot Makk elégikus hangulatokat teremtő képszerkesztéssel, az emlékek mesélésével, felbukkanásával teszi időtlenné. Ez a világ éles kontrasztban áll a börtönképekkel, a férj szabadulásával. Ezek a képek is modellszerűek, kortalanok. A börtönjelenet – a véletlenek különös összejátszása folytán ugyanabban a zárkában forgott, ahol Darvas Iván 1956-ban raboskodott.

A Szerelem – a rendező Makk Károly, Tóth János operatőr, Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván utánozhatatlan egyszerűségű remeklése  – 1971-ben Cannes-ban különdíjat, és számos más nemzetközi és hazai díjat nyert. A teljeskörűen restaurált digitális mozikópia hazai bemutatója 2016 őszén lesz. Ugyanekkor az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére, a MaNDA Terror és forradalom 1949-56 című projektje keretében jelenik meg a film rendezői kommentárral kísért új DVD-kiadványa is.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2016.05.15. 13:44 • Címke: filmfelújítás, cannes-i filmfesztivál