a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Összetéveszthetetlen orgánum és stílusérzék – Bánffy Györgyre emlékezünk

banffyErős, zömök testalkata, kissé szögletes arcéle, mosolyában is kissé szigorú tekintete jól kiegészítette színészi mesterségbeli tudását.

Bánffy György – eredeti neve Hunyadi-Buzás Gyögy – 1927. június 19-én született Budapesten, és 2010-ben hunyt el Korfun, nyaralás közben. A név, amelyet fölvett, azonos a híres Habsburg-párti főkormányzóéval, aki a birodalomhoz csatolt Erdély első gubernátora volt. A színész Bánffyban is van valami arisztokratikus, de „névadójával” ellentétben ez nem labancos, hanem inkább kurucos virtus. Fizikai adottságai: erős, zömök testalkata, kissé szögletes arcéle, mosolyában is kissé szigorú tekintete jól kiegészítette színészi mesterségbeli tudását.

Édesanyja, Pápay Klára (1900–1984) is színésznő volt. 18 éves korában, 1945-ben lépett először színpadra, és még mielőtt 1954-ben elvégezte volna a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, évekig több színház és társulat tagja volt: a Nemzeti Színházé, Bábszínházé, az Operett Színházé. Mindenhol komoly, klasszikus darabokban játszott vezető szerepeket.

Szuggesztív versmondó volt, aki évtizedeken keresztül tolmácsolta irodalmunk legszebb darabjait. Számos hangfelvétel készült vele, ezek közül kiemelném a Márai-mozaikot (Hungaroton, 2000) és Wass Albert Elvásik a veres csillag című regényének 10 órás hangoskönyvváltozatát (Kráter Műhely, 2007). A gyerekek a Benedek Elek-sorozat mesemondójaként szerethették meg.

Orgánuma és stílusérzéke is összetéveszthetetlen. 1978-tól hosszú évekig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola beszédtanáraként dolgozott. Parlamenti képviselő volt a rendszerváltást megelőző és követő ciklusban is; 1990-ben elnökévé választotta őt a Magyar Vadászok Országos Szövetsége, illetve az Anyanyelvápolók Szövetsége. Színészi munkásságáért, sokoldalú társadalmi tevékenységéért egy sor fontos szakmai és állami díjat kapott, amelyeket felsorolni is sok lenne.

Közel félszáz mozifilmben és tévéfilmben szerepelt. Számos produkcióban működött közre, általában narrátorként. Filmszerepeiben leggyakrabban rendőrt, orvost vagy valamilyen fontos vezetőt alakított. Viszonylag kevés főszerepet kapott, de egy-egy epizódszerepben is jól érvényre juttatta az általa megformált karaktert. Egyik főszerepe a Tiltott terület (Gábor Pál, 1968), amelyben történetesen épp egy kisember bőrébe bújik, akinek a keverőgépe révén keletkezett a műanyaggyárban az óriási károkat okozó tűz.

video

Magasiskola (részlet)

Egyik legkiválóbb alakítását Gaál István Mészöly Miklós kisregénye alapján készült Magasiskola című filmjében nyújtotta. A film rangos díjakat nyert 1970-ben és 1971-ben Cannes-ben, Adalaide-ben és Chicagóban. Bánffy itt a solymásztelep középkorú vezetője, aki kis közösséget szervez, irányít: államot az államban. A film az utópisztikus kommunáknak, így a kommunizmusnak a parabolája. A telepre delegált fiatalembernek egy ideig vonzó ez a közös élet, de a szabadság fojtogató lesz számára, még akkor is, ha ő is testi szerelembe keveredik a solymásztelep közös asszonyával, egy (volt) szobrásznővel...

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2012.06.19. 17:05 • Címke: videó, játékfilm, évforduló