a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

A Paris Musées berobban a közösségi médiába

parismuseeslead

A Paris Musées 14 párizsi múzeumot fog össze az Instagramon, hogy a felhasználók szubjektív műértelmezései, parafrázisai révén jusson közelebb a közönséghez – írja az Endgadget portálja

A Paris Musées a Kindai digitális reklámügynökséggel közösen alkotta meg a kampányt egy 2014-es tanulmány alapján. E szerint a múzeumok látogatottságuk növelését leginkább az Instagram használatával tudják elérni. Bár ezzel a kampánnyal elsősorban a fiatalokat tudják elérni, remélik, hogy egy összetettebb látogatói csoporthoz is eljut az üzenetük – miközben a kampány esztétikai és művészeti szinten is képviseli a résztvevő intézmények értékeit.

Louis Antoine Léon RIESENER (1808-1878).  Théophile Gautier (1811-1871). Pastel, 1850. Paris,
Louis Antoine Léon Riesner portréja Théophile Gautier-ről (1850)

by @avner_peres Image Credit: @avner_peres instagram
@avner_peres utánzata, 2016

Felkértek tíz, sok követővel rendelkező, egyedi hangvételű Instagram-felhasználót, hogy különböző művészeti ágak egy-egy jellegzetes alkotását gondolják újra, és posztolják ki a saját Instagramjukra. Lehet szó divatról, fotográfiáról vagy festményről – az volt a kikötés, hogy a részt vevő múzeumokban található alkotások legyenek. Ez például a Cernuschi Múzeum esetében nehezen megoldható feladat volt, mivel itt inkább absztrakt alkotások vannak, de mindennek csak a fantázia szabhatott határt.

François BOUCHER (1703-1770). Portrait présumé  de Marie-Emilie Baudouin, fille du peintre. Huile sur  toile, entre 1758 et 1760. Paris, musée Cognacq- Jay. © Musée Cognacq-Jay / Roger-Viollet
François Boucher portréja a lányáról, Marie-Emilie Baudouinról (1758-1760)

by @audrey.pirault  Image Credit: © Quentin Caffier
@audrey.pirault változata, 2016 (fotó: ©Quentin Caffier)

Az elkészített alkotásokat július 31-ig a Gare Saint-Lazare állomáson is megtekinthetjük. A múzeumok arra biztatnak mindenkit, hogy #ParallelesParisMusées hashtaget használják, ezzel népszerűsítsék a kampányt. További szubjektív „újragondolások” itt böngészhetők.

• Publikálva: 2016.06.07. 13:28 • Címke: játékos múzeum, tech@home