a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Nyári újdonságok az Örökmozgóban

orok_lead_bMagyar filmtörténet szokatlan szemszögből, irodalmi adaptációk és sikerszerzők mozija.

Bevezetés a magyar filmművészetbe - Hungarian cinema cherrypicked by hungariAnt

A magyarhangya közösségi filmforgalmazó mozgalom tíz filmet válogatott az idén Budapesten megrendezésre kerülő Eurogames résztvevői, szurkolói és a magyar filmek rajongói számára.

A budapesti EuroGames idején (2012. június 27. - július 1.) vetített, 10 filmből álló válogatás közel 40 évet ölel fel a magyar filmművészetből. A filmeket kópiáról vetítjük, angol felirattal. Ismert rendezők ritkán látott filmjei, közel 40 év fontos alkotásai, filmek a poltikai elnyomásról, kétségbeesett házasságról, nyughatatlan ifjúságról, tiltott szerelemről. A magyarhangya, a FRIGO és MaNDA közös rendezvénye a magyar filmek népszerűsítésére. Vetítések az EuroGames-versenyek margitszigeti helyszíneitől csak négy megállóra, az Örökmozgóban. 5 filmre szóló bérlet csak 5000 Ft, egy filmre szóló jegy csak 1200 Ft.

magyarhangya
Részletek az esemény facebook eventjén.

EuroGames – We play the same
Kevesen tudják, de Budapest 2012. június 27. - július 1. között Magyarország történetének egyik legnagyobb sporteseményének házigazdája lesz. Az idei EuroGames rendezési jogát ugyanis hazánk nyerte el. A EuroGames az európai LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, illetve transznemű) sportközösség legnagyobb éves sportversenye, amelyre 18 sportágban 3800 sportolót, 2200 szurkolót és további mintegy 4000 látogatót várnak a szervezők Európából és a kontinensen túlról is. Ha az Universiade a világ második legnagyobb nemzetközi sporteseménye, akkor joggal mondhatjuk, hogy a EuroGames is az elitbe tartozik. Tovább Zsíros Péter sportmenedzser EuroGamest ismertető teljes cikkéhez.

 

Magyarhangya
A magyarhangya mozgalom egy új típusú, közösségi alapú filmforgalmazás meghonosítása érdekében jött létre, Európában elsőként. Független, fenntartható modellel kívánják a kultúra terjesztését új alapokra helyezni. Alulról szerveződve, mozgalomként szólítják meg a fiatal generációt országszerte. Aktív szereplőként vonják be a fiatal korosztályt az igényes, tartalmas kulturális vérkeringésbe. A hangyaPASS volt az első kísérletük arra, hogyan lehet a filmterjesztést racionális alapon, a huszonéves közönség hatékony bevonásával, olcsón, gyorsan, mégis magas színvonalon megoldani.

Egy moziban a szerzőmmel

Júniusban új rendezvénysorozat indul a MaNDA és a Libri Könyvkiadó közös szervezésében. Az Örökmozgóban vetítéssel egybekötött kötetlen beszélgetésen ismert szerzőkkel találkozhat a közönség. A népszerű írók mellett olyan neves sztárok is vendégeink lesznek, akik először jelentkeznek saját kötettel. Első vendégünk június 26-án Havas Henrik lesz, akinek nemrég jelent meg a szegedi Csillagbörtönben készült interjúkból összeállított kötete Könyörtelenek – Életre ítélt gyilkosok címmel.  

hh

Nyugatosok a filmen

A magyar film már az első némafilmektől kezdve rendszeresen használta fel a hazai irodalom alkotásait alapanyagként. Kedvelt szerzők között volt és van a Nyugat íróinak színe-java, Kosztolányi Dezsőtől Móricz Zsigmondon át Karinthy Frigyesig. Irodalom és film hagyományos kapcsolatát idézi a Nyugatosok filmen című sorozat, amelyben magyar regényekből készült filmváltozatok szerepelnek.

utazas
Utazás a koponyám körül (Révész György, 1970)

Tovább az Örökmozgó műsorhoz

• Publikálva: 2012.06.20. 10:14 • Címke: ajánló, program, örökmozgó