a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Elhunyt Burt Kwouk, a Rózsaszín párduc-filmek színésze

kwouk burt lead

85 éves korában elhunyt Burt Kwouk, aki hét Rózsaszín párduc-vígjátékban alakította Clouseau felügyelő harcias szolgáját, de James Bond-filmeket is forgatott és Ingrid Bergman mellett kezdte a pályáját.

Ügynökének közleménye szerint békésen halt meg, búcsúztatásának időpontját később jelentik be, szűk körű temetéséről családja gondoskodik  ismertette a BBC News. A színész kedden hunyt el. Kwouk Warringtonban született, de Sanghajban nőtt fel. A színészettel akkor kezdett foglalkozni, amikor 1954-ben visszatért Angliába, a szülei ugyanis az 1949-es forradalomban minden vagyonukat elveszették. Egyik legismertebb szerepét a Rózsaszín párduc-filmsorozatban alakította. A Clouseau felügyelő (Peter Sellers) éberségét folyton próbára tevő szolgát, Catót játszotta. A rajongók annyira szerették ezt az alakítását, hogy Sellers halála után is megtartotta a szerepet, és a Clouseau-t játszó Roger Moore, valamit Roberto Benigni oldalán is folytatta.

Kwouk, Sellers és Dyan Cannon 1978-ban Hong Kongban a Rózsaszín Párduc forgatásán

Amikor azonban 2011-ben színészi pályafutása elismeréseként kitüntették a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatával (OBE), legnagyobb élményeként azokat a James Bond-filmeket említette, amelyekben dolgozott, egyebek mellett a Goldfingert. „A Bond-filmek mindig nagy örömet okoznak, mert minden: a helyszínek, a költségvetés olyan nagyszabású körülöttük és az egésznek remek hangulata van. A színészek szeretik ezt” – mondta. Legemlékezetesebbként azonban első, 1958-as filmjéről beszélt. „Az ember mindig emlékszik az elsőre, akármi legyen is az – az első házára, az első autójára, az első gyermekére, az első szerelmére. Az első filmem 1958-ban A Hatodik boldogság fogadója volt, amelyben egy csodálatos nő, Ingrid Bergman alakította a főszerepet”  idézte fel.

Burt Kwouk

Számos televíziós produkcióban is szerepelt, egyebek mellett a Bosszúállókban és a Ki vagy, doki? című szériában. A Tenko című, 1980-as években készült, második világháborús háborús tévésorozatban Jamaucsi őrmestert játszotta. A bor nem válik vízzé BBC-tévésorozat egyik szerepét kifejezetten neki írták, a széria 78 epizódjában játszott 2002 és 2010 között. Al Murray, aki a Harry Hill című szórakoztató műsorban szerepelt vele a kilencvenes évek végén, a Twitteren nagyon szerencsésnek vallotta magát, hogy együtt dolgozhatott Kwoukkal. Vicky Michelle, a Halló, halló tévés vígjátéksorozat sztárja pedig egy közös képpel emlékezett a színészre a Twitteren, és felidézte, hogy jól ismerték egymást a Heritage Foundation javára végzett karitatív munkájuk révén. „Mesés színész, szeretetre méltó, vidám és kedves ember volt” fogalmazott a színésznő.

MTI

• Publikálva: 2016.05.25. 10:47 • Címke: hír