a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Egy offline közösségi háló

Moziajánló: Egy szó, mint száz: szerelem!

szerelem_leadIsmét az egyszerre megtévesztő és semmitmondó magyar címmel kell kezdenem. Persze, könnyű nyári limonádét látunk, de dán módra: ez a limonádé fanyar és üdítő.

És legalább annyira szól a barátságról, a baráti kapcsolatok hálózatának hosszú távú megtartó erejéről, mint a szerelemről. Ami, mint tudjuk, mulandó, ráadásul vak. A barátok azonban kitartanak, mindent látnak és kommentálnak. Ha mással nem, hát sokatmondó pillantásokkal. A film egy harmincas-negyvenes éveinek fordulóján járó baráti kör három évét követi nyomon. A főszereplő leginkább Ellen, a kicsit habókos fiatal nő, aki éveken át bízik abban, hogy nős szeretője otthagyja miatta a feleségét (ők ketten szintén a társaság tagjai) – aztán kénytelen egy másik kapcsolatban feledést találni, ideig-óráig. És körülötte a többiek: egy tanár, aki az egyik buliban ismeri meg az igazit, aki később megbetegszik; egy leszbikus pár, aki gyereket szeretne, vagy nem szeretne. Hullámzik, felfeslik, majd új helyen, másként szövődik újra a kapcsolati háló, a szereplők újabb és újabb variációkkal kísérleteznek, keresik az igazit, az igazi szerelmet, és benne önmagukat.

mindenaron_szerelem
Ellen – Mille Lehfeldt

Mindezt nyolc fejezetre tagolva tárják elént a filmkészítők (erre utalhat az eredeti cím: ’hosszú történet – röviden’): szilveszter, házavató, szentivánéji buli, esküvő, meglepetésparty, névadó ünnepség, évforduló és születésnap adja a keretet az újabb és újabb fordulókhoz. Egy biztos: a dán forgatókönyvírók ismét hozzák a formájukat, a sztori könnyedén gördül, a történetszálak egymásba simulnak, a dialógusok természetesek, hol megnevetetnek, hol megkönnyezzük őket. És kedvenc dán színészeinkben sem kell csalatkoznunk: Jens Albinus (Idióták, Táncos a sötétben, Borgen), Trine Dyrholm (A kommuna, Születésnap), Ellen szerepében Mille Lehfeldt – egytől-egyig kiválóak. A film mindenképpen megér egy nyári estét, jó társaságban vagy egyedül, egy biztos kapcsolat fedezékéből nézve vagy sebeinket nyalogatva, egy újra várva, Ikea takaróba burkolózva, fanyar fröccsel vagy limonádéval a pohárban.

Egy szó, mint száz: szerelem!
Lang historie kort, dán romantikus vígjáték, 2015, 100’
rendező: May el-Toukhy, forgatókönyvíró: Maren Louise Käehne, szereplők: Jens Albinus, Danica Curcic, Trine Dyrholm, Tilde Maja Frederiksen, Norma Omega, Mengers Andersen

Bemutató: 2016. június 16.
Forgalmazó: Cirko Film

Löwensohn Enikő

• Publikálva: 2016.06.16. 09:15 • Címke: moziajánló