a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Műtárgyfelismerő túl sok információval

magnus app logo

A képzőművészet világában a Magnus lesz az, ami a Shazam a zenekedvelő rádióhallgatók számára.

Ha a rádióban, vagy éppen egy üzletben hallunk egy jó számot, de nincs körülöttünk senki, aki tudná, mi az, elég előkapni az okostelefont, amin rajta van a Shazam dalfelismerő alkalmazás: 30 másodpercig a hangforrás felé kell irányítani a telefont, és jó eséllyel megtudhatjuk, hogy mi is lehet a fülbemászó dallam. A képek világában ehhez hasonlóan, a Magnus felhasználói csak a vizsgált alkotásra kell irányítsák telefonjuk kameráját, és azonnal számos információt megtudhatnak meg az adott alkotásról: cím, alkotó neve, a felhasznált textúrák ismertetője, méretei. Az is kiderülhet, mi az alkotás piaci értéke, mennyiért szerepelt utoljára aukción, mennyiért kínálja az adott galéria.

magnus app

A Magnus a 31 éves német vállalkozó, Magnus Resch találmánya, aki a Larry's List című oldalt is létrehozta, amely műgyűjtőknek kínál adatokat, elemzéseket a művészeti piac területéről, és megírta a galériatulajdonosok egyik legfontosabb szakkönyvét, The Management of Art Galleries címmel. Resch és csapata 2013 óta fejleszti az applikációt, mára már több mint nyolcmillió alkotás van az adatbázisukban, és ez a szám napról napra növekszik.

magnus resch
Magnus Resch (forrás: magnus.net)

Az egyedüli kihívás, amelyre a fejlesztők még keresik a megoldást, a video alkotások felismerése, de Resch véleménye szerint, mivel a Google és az Amazon is azon dolgozik, hogy hogyan lehet a mozgó képeket is felismerni, hamarosan ez a technológia is elérhető lesz, és ők is beépíthetik majd az applikációba.

magnus app

Az applikáció adatbázisában szereplő műalkotások listáját crowdsource útján, azaz a közösség bevonásával folyamatosan frissítik. A felhasználók mindig új képekkel gazdagítják az adatbázist, hiszen minden beolvasott fotó bekerül a többi mellé. A fejlesztők dolga az adatbázis rendberakása, takarítása, valamint hogy az árakat naprakészen tartsák. Mára ők rendelkeznek a legnagyobb – ingyenes – kortárs művészeti adatbázissal. Az alkalmazás innen tölthető le, de egyelőre New Yorkban, Berlinben és Londonban működik a legjobban.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.06.17. 10:06 • Címke: app neked