a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Itt az orosz történelmi fotóadatbázis

russian photo lead

A Moszkvai Multimédia Művészeti Múzeum elkészítette az a weboldalt, amelyen szinte képről-képre követhetjük Oroszország elmúlt 140 évének történelmét.

A Russia in Photo portál az 1860 és 2000 közötti időszakot mutatja be fotográfiákon keresztül, célja pedig, hogy egyesítse a múzeumokban és a magángyűjteményekben található fotókat, Olga Szviboló igazgató szerint, azért is, hogy Oroszország fotográfiákon alapuló vizuális Wikipediáját teremthessék meg. Az oldal egy fotóbankként működik és ahhoz hogy egy korszakról többet megtudjunk, elég csak a timeline-on a kiválasztott korszakra kattintani és máris nézegethetjük a korabeli képeket. A fejlesztők most készítik a weboldal angol változatát is, valamint az eddig már létező 10 000 címkét is naponta ellenőrzik. Ha például rákattintunk a 'boutonnière' (gomblyuk) címkére, akkor Alexander Blok költőt láthatjuk felöltőben, a ’dekoltázs’ címke pedig egy egész sor érdekes találatot eredményez.

habarovszk látkép 1872
Habarovszki látkép 1872-ből

A honlap fejlesztői már 1999 óta ötletelnek a portál kifejlesztésén, hiszen nagyon fontosnak tartják, hogy a jövő generáció megismerjék a múltat.

portre orosz adatbizs 1902
Egy 1902-es családi összejövetel

A projektbe az összes moszkvai múzeumot és állami archívumot bevonták, de később csatlakoztak a regionális közgyűjtemények, valamint neves orosz fotográfusok örökösei is. A fejlesztők további tervei között szerepel, hogy a látogatók is szabadon feltölthessenek képeket, valamint akár saját online kiállítást is készíthessen az ott látható fotókból. Emellett persze rengeteg hírességről és híres eseményről is találhatunk fotót, párat mi is megmutatunk:

sztálin temetése orosz archívum
Sztálin temetése 1953-ban

csehov és olga knipper 1901
Csehov és Olga Knipper 1901-ben

lev tolsztoj és lánya 1902
Lev Tolsztoj és lánya 1902-ben

Maxim Gorkij és Maria Andrejeva 1905
Maxim Gorkij és Marija Andrejeva 1905-ben

Maxim Gorkij, Vladimir Stasov, Ilja Repin, Natalia Nordman-Severova kert
Maxim Gorkij, Vlagyimir Sztaszov, Ilja Repin, Natalia Nordman-Szeverova 1904-ben

További képek itt böngészhetők.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.06.22. 09:02 • Címke: fotó, digitalizálás