a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

8000 romániai magánfotó online

acsintelead

Egy romániai fotográfus önkéntes munkával digitalizálta és publikálta online egyik elődjének, Costică Acsinte fényképésznek két világháború közötti munkáit.

A Costică Acsinte Gyűjtemény Mario Cezar Popescunak, egy mai romániai fotós munkájának köszönhetően jött létre, aki a két világháború között és a II. világháború alatt aktív Costică Acsinte fotográfus magánhagyatékát gondozza és teszi a Flickr portálján szabadon elérhetővé. Acsinte (eredetileg Constantin Axinte) 1897-ben született egy délkelet romániai faluban. 18 éves korában elvégezte a bukaresti pilótaiskolát, bár pilótaengedélyt nem kapott, majd az I. világháborúban önkéntes fotográfusként tevékenykedik. Főképp a légierőnél dolgozott, és nem csak saját fotós tevékenységét fejlesztetette, hanem a kollégáinak is segített tökéletesíteni a fotográfusi technikájukat. Ekkoriban azonban nem csak légierőről és a háborúról készített képeket, hanem az akkori román főméltóságokról is. 1920-ban végül őrmesterként leszerelt, majd egy bukaresti fotós műtermében kezdett dolgozni. 1926-ban megházasodik, majd elhatározza, hogy szülőfalujához közeli városba, Sloboziára költözik.

acsinte családja felesége ecaterina
A fotográfus, felesége Elena és két gyermekük Ecaterina és Alexandru (forrás: Wikimedia Commons)

Slobozián, ebben a délkelet-romániai kisvárosban, amely félúton van Bukarest és a tenger között, 1930-ban nyitotta meg műtermét Foto Splendid Acsinte néven és 1950-ig üvegnegatívokra készítette fotóit, de később áttért a 35 mm-es és a 120 mm-es filmekre. 1960-ban nyugdíjba vonult, ekkor lerombolták a műtermét. Ebben az időben egyre gyakrabban látogatott kerékpárral a környező falvakba és fotózta az ottaniakat. Klientúrája kiterjedt volt, de képein gyakran érezni, mintha sietősen készítette volna fényképeit. A szereplők pedig szinte soha nem mosolyognak.

costica acsinte

Costică Acsinte főképp a két világháború között és a II. világháborúban készített rengeteg fotográfiát a műtermében, de akár a Bărăgan térségében is. A képei sokáig egy fáskamrában hányódtak, ahol még a mai napig is lehet elő-elő kerül egy-egy fotót, amelyen fiatal házasok, énekesek, bojárok, katonák, parasztok láthatóak rajta, hol német hol román népviseletben, egyenruhában, temetésen, esküvőn láthatóak. Acsinte, aki szinte haláláig fényképezett 1987-ben, 89 éves korában hunyt el.

costica acsinte
Acsinte sírján ez a fotó látható, amely ábrázolj a fotográfust (forrás: Wikimedia Commons)

Az üvegnegatívok jelenleg a Ialomițai Megyei Múzeumban vannak. Több mint 8 ezer fotót, üvegnegatívot pedig Mario Cezar Popescu fotóművész digitalizálja, oldala egyre népszerűbb és egyre több külföldi multimédia művész dolgozza fel ezeket.

mihail sebastian cositca acsinte
Többek között Mihail Sebastian román írót is lefotózta. Sajnos ez a kép már csak így maradt meg

Találkozhattunk már Bill Domonkos továbbgondolt alkotásaival (korábbi cikkünk itt található). Egy ausztrál vizuális művész, Jane Long pedig kiszínezte a képeket, ezáltal mai kontextusba helyezte a fotók szereplőit, így aki ránéz ezekre, kortárs szereplőket lát a képeken. Különösen a gyerekek és azok tekintete tett rá nagy hatást, hiszen óriási különbséget látott abban, hogy milyenek voltak akkor, és milyenek ma, mennyire változott a ruhájuk, a tekintetük.

costica acsinte jane long photography

Jane Long acsinte
Jane Long további munkái a Facebook-oldalán is megtekinthetőek

De más művészek is foglalkoznak a digitalizált képek újrafogalmazásával, pl. a román származású Németországban élő Florin Roştariu újraszínezi és esetenként újramozgatja a képeket, a román rendező, Radu Jude pedig dokumentumfilmet is készít a gyűjteményről. De nem csak művészek körében híres a gyűjtemény, az NBC News is tudósított róla.

costica acsinte

costica acsinte Înmormîntarea Tufanei St. Frasin, născută 21 iulie 1878, decedată 23 ianuarie 1958 (79 ani)

costica acsinte 1941

costica acsinte

costica acsinte

costica acsinte

costica acsinte

costica acsinte

További fotók a Costică Acsinte Archívum Flickr-oldalán.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.07.26. 15:26