a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

„Nemet mondok, de hajlok az igenre” – Mel Brooks lehetetlen 90 éve

brooks_lead

Mel Brooks Oscar-díjas amerikai filmrendező, a Lenni vagy nem lenni, a Katasztrofális siker és Az ifjú Frankenstein alkotója június 28-án kilencvenéves.

Melvin James Kaminsky néven született New York Brooklyn negyedében német és orosz zsidó bevándorlók gyermekeként. Kétéves volt, amikor apja meghalt, a veszteséget csak nehezen dolgozta fel. Később azt mondta: „van bennem egy rettenetes harag. Lehet, hogy Istenre vagy a világra vagyok dühös. Biztos vagyok benne, hogy vígjátékaim nagy része dühön és gyűlöleten alapul. Megtanultam ezt az érzést komédiába öltöztetni, hogy megkíméljem magam a problémáktól.” Mivel osztálytársai kis termete és gyakori betegeskedése miatt sokat csúfolták, visszahúzódó gyerek volt. Tizennégy évesen akkor már világhírű szomszédja, Buddy Rich tanította dobolni, később a zenéléssel keresett pénzt. Az Egyesült Államok hadba lépése után besorozták, a második világháborúban tűzszerészként szolgált. Leszerelése után éjszakai klubokban zongorázott és dobolt, nevét ekkor változtatta Mel Brooksra, anyja leánykori neve alapján.

mel_brooks
forrás: BFI
  
Hamarosan stand-up komikusként is foglalkoztatni kezdték, és a híres komikus, Sid Caesar egyik poéngyárosa lett. A kiváló improvizációs képességekkel megáldott Brooks egyre nagyobb sikereket aratott. 1961-ben Carl Reinerrel írta és adta elő A kétezer éves ember című vígjátéksorozatot, majd Buck Henryvel 1965-ben kémfilmparódiát készítettek A Balfácán címmel. A sorozat, amelynek hőse egy csetlő-botló James Bond volt, öt évadot ért meg az NBC, majd a CBS televízió műsorán. Brooks 1963-ban Oscar-díjat nyert a The Critic című, alig háromperces rajzfilmmel, amelynek egyik írója és narrátora volt.

1976-ban feleségével, Anne Bancrofttal

Nagyjátékfilmmel 1968-ban jelentkezett először. Akkor már évek óta foglalkoztatta egy Hitlerről szóló, szokatlan és bizarr zenés vígjáték gondolata. Így született meg a Katasztrofális siker (The Producers) című filmszatíra, Gene Wilder és Zero Mostel főszereplésével. A filmben egy pénzzavarral küszködő Broadway-producer és könyvelője méregdrága, de biztos bukásra ítélt darabot akar színre vinni, hogy elsikkaszthassák a költségvetést. Választásuk a Hitler tavasza című ízléstelen musicalre esik, amelyhez ismeretlen és kábítószerfüggő főszereplőt, sikertelen rendezőt szerződtetnek. Az előadás azonban hatalmas sikert arat, a producerek legnagyobb bánatára. Brooks, aki a forgatókönyvért Oscar-díjat kapott, a darabból sikeres musicalt is készített, amely 12 Tony-díjat nyert, és néhány éve a Madách Színházban is bemutatták, a film új változata 2005-ben készült el.

producers
Katasztrofális siker
   
1970-ben fejezte be Tizenkét szék című filmjét, amely Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov regényének feldolgozása. 1974-ben született, Fényes nyergek című western-szatírájában, amelynek egy fekete bőrű seriff a főhőse, a vadnyugati filmek mítoszait és faji előítéleteit leplezi le. Ugyanebben az évben mutatták be Az ifjú Frankensteint, a rémfilmek paródiáját Gene Wilder főszereplésével. Hitchcock filmjeinek karikatúrája, a Magasfrász 1977-ben került a mozikba. Az 1981-es Világtörténelem – Első rész a világtörténelem kiemelkedő eseményeit mutatja be görbe tükörben az Ószövetségtől a francia forradalomig.
  


1983-ban a második világháború idején játszódó, Lenni vagy nem lenni című vígjáték főszerepében komédiázott, a mű Ernst Lubitsch 1942-es nagysikerű filmjének feldolgozása volt. Brooks ezt a szerepcseréken, összetévesztéseken, átöltözéseken és humoros szituációkon alapuló, sötét tónusú vígjátékot tartja legkedvesebb filmjének, mert felesége, Anne Bancroft oldalán játszhatott benne. A filmet Lubitsch előtti tisztelgésnek, egyben a harmadik birodalom okozta trauma feldolgozására tett kísérletnek szánta.


A Drakula halott és élveziben Leslie Nielsen alakította Drakulát, Mel Brook Van Helsing professzort. Leslie Nielsen is idén lett volna 90 éves.

Az ezt követő években tucatnyinál is több vígjátékot forgatott, olyanokat, mint a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme, a Bombasiker, a Drakula halott és élvezi vagy az Űrgolyhók, amely a Csillagok háborúja karikatúrája. Brooks 2015-ben a Hotel Transylvania című rajzfilm második részében Vladnak kölcsönözte hangját. Producerként is sikeres, cége olyan filmek elkészültét segítette, mint Az elefántember és a Frances.
   


Brooks egyike annak a tizenkét művésznek, aki a szórakoztatóipar mind a négy nagy kitüntetését: a filmes Oscar-díjat, a színházi Tony-díjat, a televíziós Emmy-díjat és a zenei Grammy-díjat is megkapta. Művészete elismeréseként 2012-ben életműdíjat kapott az Amerikai Filmintézettől, amely minden idők 100 legjobb amerikai filmvígjátéka közé három filmjét is beválasztotta: a Fényes nyergeket, a Katasztrofális sikert és Az ifjú Frankensteint. 2015-ben tagságával tüntette ki a Brit Filmintézet (BFI).

2016-ban a Fényes nyergek vetítése után tart előadást

mti/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2016.06.28. 15:19 • Címke: évforduló