a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Mészáros Márta életműdíjat kap az idei Pulai Filmfesztivál

pulalead

Mészáros Márta Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró veheti át a legrégebbi és legrangosabb horvát filmfesztivál, a 63. Pulai Filmfesztivál életműdíját, az Arany Arénát.

A kitüntetést a Pulai Játékfilmfesztivál művészeti tanácsa adja át Mészáros Mártának szombaton, július 9-én, ezt követően a magyar filmrendező ünnepélyesen megnyitja a rendezvényt. A szervezők a díjjal és az idei programmal a női alkotók előtt is tisztelegnek, akik nagymértékben hozzájárultak a világ filmművészetéhez: versenyprogramban szereplő alkotások felét nők jegyzik, valamint a Nők az európai és a horvát filmben címmel kerekasztal-beszélgetést is szerveznek. Mészáros Márta volt az első, aki nőként filmet rendezhetett (Eltávozott nap, 1968) Magyarországon – olvasható a filmfesztivál méltatásában, amely kiemeli, hogy a nőiség és a női életsors ábrázolása Mészáros Márta filmjeinek egyik legjellegzetesebb vonásává vált, ezt számos fesztiváldíjas játékfilmje bizonyítja.

pulai filmfesztivál
A Pulai Filmfesztiválon a csillagos ég alatt nézhetünk jó filmeket (fotó: Bakk Ágnes/mandarchiv.hu)

Ő volt az első nő, aki a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 1975-ben Arany Medve-díjat kapott Örökbefogadás című filmjéért, majd a feminista mozgalom vezető alakjává vált – írják. Ezt követően számos rangos filmfesztiválon vehetett át díjakat filmjeiért: a Kilenc hónap című filmjéért Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 1977-ben FIPRESCI-díjat kapott, a Napló gyermekeimnek című filmjéért 1984-ben elnyerte a cannes-i seregszemle zsűrijének nagydíját. A Pulai Filmfesztiválon Mészáros Márta öt filmjét is vetítik: az Örökbefogadás, a Napló gyermekeimnek, a Napló szerelmeimnek, a Napló apámnak, anyámnak és a Temetetlen halott című filmeket.

Mészáros Márta filmrendező Aurora Borealis - Északi fény című filmjének forgatásán a VIII. kerületben 2015. november 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea
Mészáros Márta az Aurora Borealis – Északi fény című filmjének forgatásán (MTI Fotó: Kallos Bea)

A fesztiválon, amelyet 1954-ben rendeztek meg először, 2001-től szerepelnek külföldi filmek. Az eseményt a brit The Guardian című lap néhány éve Európa három leglátványosabb szabadtéri fesztiválja közé sorolta. A vetítések színhelyéül szolgáló, az első századból származó római aréna (a svájci Locarno és a szicíliai Taormina mellett) a világ legnagyobb szabadtéri mozija. Az idei filmfesztivál július 16-ig tart. Egy hét alatt nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait vetítik az ötezer nézőt befogadó arénában és más helyszíneken a városban. A versenyre 105 alkotást neveztek: 31 játékfilmet, 52 rövidfilmet és 22 vizsgafilmet. A kiválasztott alkotások közül 16 horvát, illetve koprodukciós játékfilmet, 18 rövidfilmet, valamint 16 külföldi játékfilmet láthatnak az érdeklődők. A filmeket angol és horvát felirattal is vetítik. A kísérőprogramok között lesz rövidfilm- és gyermekfilmfesztivál, kiállítások, koncertek és könyvbemutatók.

MTI

• Publikálva: 2016.07.08. 11:51 • Címke: mészáros márta, díj